Βαρήκοοι μαθητές και σπουδαστές της περιφέρειας δεν έχουν πρόσβαση στα ειδικά γι' αυτούς εκπαιδευτικά ιδρύματα που εδράζονται μόνο στα 3 μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, λόγω αδυναμίας στέγασής τους. «Δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας» υποστηρίζει η αρμόδια Υφυπουργός στη Βουλή.
Δεν θέλει κόπο κ. Υφυπουργέ, αλλά τρόπο και ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία στα σχολεία κωφών/βαρηκόων των οικοτροφείων που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν.
Αναρμόδιο να απαντήσει για ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά στη φοίτηση κωφών και βαρήκοων παιδιών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνει το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της τομεάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας και βουλεύτριας Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνας Νοτοπούλου.
Στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, περιγράφει το τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί γονείς και μαθητές των Ειδικών Σχολείων Κωφών και Βαρηκόων, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κωφά και βαρήκοα παιδιά, αλλά και η πλειονότητα των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΣΑΕΚ), καθώς και οι σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ βρίσκονται μόνο στα τρία, μεγάλα, αστικά κέντρα. Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα παιδιά με την οικογένειά τους προκειμένου να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση να πρέπει να μετακομίσουν σε ένα από τα τρία μεγάλα αστικά κέντρα. Η Κατερίνα Νοτοπούλου έθεσε το εύλογο ερώτημα κατά πόσο είναι εύκολη μία μετακόμιση, ειδικά αν πρόκειται για ανήλικα παιδιά, μίας ολόκληρης οικογένειας, στις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, με την οικονομική και στεγαστική κρίση να μαστίζει όλη τη χώρα και με την εκρηκτική αύξηση των τιμών των ενοικίων που όλοι γνωρίζουμε.
Όπως ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου , ιστορικά, τα οικοτροφεία, από την ίδρυση τους, υπήρξαν άρρηκτα δεμένα με τη λειτουργία των Ειδικών σχολείων για Κωφούς και Βαρήκοους μαθητές και λειτουργούσαν στις τρεις μεγάλες πόλεις, υπό την εποπτεία του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.
Η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κάλεσε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης των κωφών και βαρήκοων παιδιών/σπουδαστών στην εκπαίδευση επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας των οικοτροφείων για τη φιλοξενία κωφών και βαρηκόων μαθητών , για να λάβει από την Υφυπουργό Παιδείας κ. Μακρή με απόλυτο κυνισμό την απάντηση ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι αρμόδιο να απαντήσει ούτε να δώσει λύση στο … κατά τα άλλα σοβαρό αυτό πρόβλημα.
Η κ. Μακρή επιχειρώντας να κρυφτεί πίσω από δικαιολογίες προκειμένου να μη δώσει απάντηση υπέδειξε στην κ. Νοτοπούλου να… κάνει καλύτερα τη δουλειά της αγνοώντας πως δουλειά της είναι να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο!
Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζοντας την πάγια τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ να δηλώνει αναρμόδια για το κάθε τι και με γνήσια αγωνία για την εκπαίδευση και την τύχη των κωφών και βαρήκοων μαθητών μετέφερε στη Βουλή, την κραυγή αγωνίας μητέρας κωφού παιδιού που φοιτά στη Γ΄ γυμνασίου και ζουν σε άλλη πόλη, διαβάζοντας αυτούσια κομμάτια επιστολής:
«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί στο γενικό σχολείο είναι πολλές, συγκεκριμένα ο σχολικός εκφοβισμός που δέχεται από τους συμμαθητές του. Το ΚΕΔΑΣΥ προτείνει να πάει στο ειδικό σχολείο κωφών και βαρηκόων Θεσσαλονίκης. Το σχολείο αυτό μπορεί να παρέχει στο παιδί μου την καλύτερη εκπαίδευση για την εξέλιξή του και ένταξή του στην κοινωνία. Όμως, είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της στέγασης. Πήραμε τηλέφωνο στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Αθήνας, αλλά δεν υπάρχουν οικοτροφεία και δε μπορούν να μας βοηθήσουν. Είμαστε, λοιπόν, σ’ ένα μεγάλο δίλημμα, ν’ ακολουθήσει το παιδί το δρόμο το βοηθά ουσιαστικά στην εκπαίδευσή του, αν και αποτελεί ένα δυσβάσταχτο κόστος για εμάς που δε μπορούμε να διαθέσουμε, ή να παραμείνει με την οικογένειά του, χωρίς την δυνατότητα εξειδικευμένης υποστήριξης;»
«Κυρία Υπουργέ βρίσκεστε εκεί για να δώσετε απαντήσεις στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και στο πρόβλημα αυτής της μητέρας και των υπολοίπων γονέων» τόνισε η Κ. Νοτοπούλου.
«Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε οφείλετε να το παραδεχτείτε στον ελληνικό λαό. Δεν είναι δυνατόν σε κάθε πρόβλημα να απαντάτε μη αρμοδιότητα. Έχετε έρθει σε επικοινωνία με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών; Έχετε δώσει τη στήριξη και τα κονδύλια που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσουν; Είναι δυνατόν να υπογράφουν γονείς από 31 συλλόγους σε όλη τη χώρα επιστολή και να σας λένε ότι δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο και να τους λέτε να μη φοιτήσουν σε ειδικά σχολεία επειδή δεν έχετε τη δυνατότητα ή τη διάθεση να επιλύσετε ένα πρόβλημα»;
Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναγνωρίζοντας τα σοβαρά αυτά προβλήματα και προκειμένου να ασκήσει πίεση προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θα επανακαταθέσει την Επίκαιρη Ερώτησή της, ευελπιστώντας την επόμενη φορά να βρεθεί αρμόδιος Υπουργός να δώσει μια αξιόπιστη απάντηση και κυρίως λύση. Να σημειωθεί ωστόσο, ότι ο Νόμος για τα Οικοτροφεία υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.