Απόδειξη της εκλογικής ανησυχίας της ΝΔ και παραδοχή της 5χρονης απραξίας της 

 

Επί πέντε ολόκληρα χρόνια ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση έχουν εγκαταλείψει το Κυβερνείο (Παλατάκι) και το άφησαν να ρημάζει.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Τομέας Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών ανέλαβε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση έργων αναστήλωσης και αποκατάστασης που θα επέτρεπαν την επανάχρησή του. Για τον σκοπό αυτό η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία και με τον Δήμο Καλαμαριάς, συνέταξε Τεχνικό Δελτίο για την ωρίμανση του έργου προκειμένου να ενταχθεί στα προγράμματα χρηματοδότησης της περιόδου 2021-2027

Οι κατευθύνσεις που είχαν δοθεί τότε από το Υφυπουργείο Εσωτερικών, ως χρήστη του πρώην Κυβερνείου, αφορούσαν τη  λειτουργική βιωσιμότητα του κτιριακού συγκροτήματος, με την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων, αποδίδοντας στην κοινωνία και τους πολίτες ένα ιδιαίτερο κτίριο με ενδεχόμενες χρήσεις που θα σέβονταν την ιστορική και πολιτιστική του κληρονομιά (π.χ. Συνεδριακό και Εκθεσιακό κέντρο, έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, κέντρο του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων).

Επί πέντε ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο εγκατέλειψε αυτόν τον σχεδιασμό, αλλά συστηματικά προετοίμαζε το έδαφος για αξιοποίηση του Κυβερνείου μέσω ΣΔΙΤ και την παράδοσή του προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί άγονταν και φέρονταν μεταξύ «Μπουτίκ Ξενοδοχείου» και «πολυχώρου διασκέδασης, εστίασης και πολιτισμού».

Όλο αυτό το διάστημα κρατήσαμε το θέμα ανοιχτό στην Επικαιρότητα, ασκήσαμε πιέσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τους καλέσαμε  να συναισθανθούν το μέγεθος των ευθυνών τους, αλλά κώφευαν.

Όμως η κοινωνία των πολιτών και οι δημοτικές αρχές δραστηριοποιήθηκαν παράλληλα και η από κοινού προσπάθεια όλων μας, δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν στα ανομολόγητα σχέδια τους. Αξίζει να σημειώσουμε και την επιστολή προς τους βουλευτές της Α΄ και Β΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης που απέστειλε η Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης με την οποία έθετε το θέμα για την ίδρυση και λειτουργία «Μουσείου Ελληνικής Διασποράς» με έδρα το ιστορικό κτίριο.

Με την επίσκεψη μας στο Κυβερνείο, παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη, κάναμε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε και ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να έχει τη θέση που του αρμόζει στην Πόλη και στην Κεντρική Μακεδονία.

Με επιστολή μας ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Βουλής και θέσαμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Το ίδιο έπραξε στη συνέχεια και η Δήμαρχος Καλαμαριάς με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Και ω του θαύματος!!!

Μετά από πέντε χρόνια απραξίας ως προς τις απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασης  και κρυφών σχεδιασμών που είχαν σαν στόχο την εκποίηση του Κυβερνείου, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και υπό την πίεση των αποκαρδιωτικών μηνυμάτων από τις δημοσκοπήσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρειο Ελλάδα, ο κύριος Μητσοτάκης ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, διοργανώνει άλλη μια προεκλογική φιέστα από αυτές που συνηθίζει, με σκοπό την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την αξιοποίηση του Κυβερνείου, με την παρουσία του.

Για άλλη μια φορά προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη των Θεσσαλονικέων και επιχειρεί να αποκρύψει το μηδενικό έργο της κυβέρνησής του στη Θεσσαλονίκη με κινήσεις φτηνού εντυπωσιασμού. Έρχεται ξανά να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες , χωρίς ξεκάθαρη πρόταση, χωρίς σχέδιο, χωρίς εξασφάλιση των πόρων για την αξιοποίηση του Κυβερνείου. Όλα αυτά μετατίθενται για το απώτερο μέλλον. Για την ώρα, μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Όμως φτάνει πια. Οι πολίτες δε χρειάζονται πολιτικούς που τους θυμούνται μόνο πριν από τις εκλογές τάζοντας ως άλλοι «Μαυρογιαλούροι». Ούτε πρόθυμους να εξυπηρετήσουν αυτές τις πρακτικές.

Χρειάζεται καθημερινός αγώνας και συστηματική, αποτελεσματική δουλειά. 

Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, θα επαγρυπνούμε, θα πιέζουμε μέχρι να αποδοθεί το ιστορικό Κυβερνείο στην πόλη και στους πολίτες, με τον ρόλο που του αρμόζει.