ΠΡΟΣ: Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς

Θεσσαλονίκη, 08/07/2024

Κύριε Πρόεδρε του ΔΣ Καλαμαριάς,

Κυρία Δήμαρχε,

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που απευθύνατε να συμμετέχω στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ σας για την έκφραση γνώμης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου αξιοποίησης της Μαρίνας της Αρετσούς». Δυστυχώς,  η συμμετοχή μου σε ολιγομελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο εξωτερικό  δεν μου επιτρέπει να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας. Επιτρέψτε μου όμως αυτήν τη σύντομη παρέμβαση.

Γνωρίζετε το σταθερό και ειλικρινές ενδιαφέρον μου για τα θέματα του Δήμου σας και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τους ελεύθερους χώρους και την αξιοποίηση του εκτεταμένου παραλιακού σας μετώπου ως αναπόσπαστου κομματιού του ενιαίου παραλιακού μετώπου, το οποίο αποτελεί ανεκτίμητο δημόσιο πόρο και τον οποίο θα πρέπει να μπορούν να χαίρονται όλοι οι πολίτες όχι μόνο του Δήμου σας, αλλά ολόκληρης της περιοχής.

Θα ήθελα να επισημάνω πως η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, των μαρινών, των λιμενικών υποδομών και του γιώτινγκ ήταν πάντα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού που συμβάλλει στην  ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Ωστόσο, το στρατηγικό πλαίσιο μιας τέτοιας ανάπτυξης θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και δεν μπορεί να καθορίζεται από τα επενδυτικά συμφέροντα και τα υπερκέρδη των ιδιωτών.

Έχουμε δηλώσει και δημόσια ότι η υπό διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας ούτε τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ είναι σταθερά προσανατολισμένοι στην εξυπηρέτηση των επενδυτικών συμφερόντων και στην επίτευξη ιδιωτικών υπερκερδών.

Οποιοδήποτε σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας αν δε βρίσκεται σε ισορροπία με την τοπική κοινωνία, αν δεν αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον, αν δε λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των πολιτών είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Το σχέδιο αξιοποίησης της Μαρίνας της Αρετσούς έτσι όπως διατυπώνεται στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στην υπό διαβούλευση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει τη δημιουργία μιας "περίκλειστης" οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων της Μαρίνας, με πολλαπλές επιτρεπόμενες χρήσεις γης, με ξενοδοχείο, κατοικίες και εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης όπως ελικοδρόμιο, κυκλοφορία βαρέως τύπου οχημάτων,  εμπορικά καταστήματα, εκθεσιακό/συνεδριακό κέντρο, περίφραξή της με τοιχίο και κιγκλίδωμα συνολικού ύψους 2m, με δόμηση και σημαντικό περιορισμό του ελεύθερου δημόσιου χώρου, αποκομμένη από την τοπική κοινωνία, την τοπική οικονομία και την τοπική επιχειρηματικότητα. Τελικά συνιστά δραστηριότητα αντιτουριστική, αντιαναπτυξιακή και αντιπεριβαλλοντική.

Η Καλαμαριά και το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης χρειάζονται η αξιοποίηση της Μαρίνας να εδράζεται στην προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική βιωσιμότητα, την αλληλεπίδραση με την τοπική οικονομία, τη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Τέλος θα ήθελα να δηλώσω για μια ακόμη φορά ότι στέκομαι στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που διεκδικεί και προασπίζεται τα δικαιώματά της και το δημόσιο συμφέρον και θα στηρίξω τις όποιες αποφάσεις του ΔΣ σας και τις θεσμικές σας πρωτοβουλίες προς αυτήν τη κατεύθυνση. Θα είναι χαρά, τιμή και χρέος μου να συμβάλλω από τη θέση μου στην ευόδωσή τους.

Με εκτίμηση,

Κατερίνα Νοτοπούλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α΄ Θεσσαλονίκης