Άρθρο μου στο Opinion

21.4.2023

https://www.theopinion.gr/opinions/diapseysi-prosdokion-i-tetraetia-mitsotaki-zerva/

Διάψευση προσδοκιών η τετραετία Μητσοτάκη – Ζέρβα

Στη Θεσσαλονίκη συνήθως παραπονιόμαστε ότι δεν υλοποιούνται τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη.

Στην τετραετία που τελειώνει, η κυβέρνηση και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ακολούθησαν την πεπατημένη της συντηρητικής παράταξης.

Όχι μόνο δεν ξεκίνησαν και δεν υλοποιήθηκαν έργα, αλλά αντίθετα ακυρώθηκαν και όσα είχαν ξεκινήσει, ή είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου και από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτή την έννοια ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Ζέρβας συνέχισαν την αρνητική Παράδοση της Δεξιάς.

Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για την πόλη, για τους Θεσσαλονικείς και για την ποιότητα της ζωής τους.

Επέλεξαν να ακυρώσουν τον δρομολογημένο προγραμματισμό για το ΜΕΤΡΟ, με αποτέλεσμα την τεράστια καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του και  την ταυτόχρονη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επέλεξαν να ακυρώσουν την αγορά των 350 νέων λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ, με αποτέλεσμα την τραγική κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Επέλεξαν μαζί με τους υπόλοιπους γαλάζιους αξιωματούχους, να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές της πόλης, με αποτέλεσμα την απαξίωση και την υποβάθμιση τους.

Επέλεξαν να ακυρώσουν  την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της ιστορικής μνήμης της Θεσσαλονίκης.

Ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε  την ακύρωση της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού, όπως και την ακύρωση της δημιουργίας κέντρου logistics στο στρατόπεδο Γκόνου και μιας σειράς άλλων αναπτυξιακών έργων που είχαν δρομολογηθεί.

Ο κύριος Ζέρβας επέλεξε να ακυρώσει την κατασκευή του πάρκου μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας, επέλεξε να εγκαταλείψει  τη νέα παραλία, να ακυρώσει την κατασκευή του ξύλινου ντεκ στην παλιά παραλία και να ακυρώσει την ανάπλαση  της πλατείας Διοικητηρίου.

Επέλεξε να παραπέμψει  στις καλένδες της ανεπάρκειας και της αδιαφορίας του μιας σειράς έργων όπως οι Στάβλοι Παπάφη, το πάρκο για όλους, η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων, η αναβάθμιση του στόλου και του εξοπλισμού της υπηρεσίας καθαριότητας, το πρόγραμμα σχολικής στέγης, η αναβάθμιση των κοινωνικών δομών και πολλά άλλα να σχηματίζουν έναν ατελείωτο κατάλογο διάψευσης προσδοκιών και απογοητεύσεων.

Ευθύνεται  και για μια σειρά αμφιλεγόμενων και περίεργων αποσπασματικών παρεμβάσεων που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της δυτικής και ανατολικής εισόδου της πόλης και του παραλιακού μετώπου, για τις οποίες θα κληθεί να λογοδοτήσει μαζί με όλα τα άλλα, στους Θεσσαλονικείς.

Είναι φανερό ότι η τετραετία Μητσοτάκη – Ζέρβα ήταν μια καταστροφική περίοδος για την Θεσσαλονίκη.

Η επόμενη μέρα θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους εμάς που νοιαζόμαστε για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες.

Να θέσουμε εκ νέου τις προτεραιότητες.

Να σχεδιάσουμε και να διεκδικήσουμε την υλοποίηση τους.

Να υλοποιήσουμε όλα αυτά, τα μεγάλα και τα μικρά έργα που έχει ανάγκη και δικαιούται η Θεσσαλονίκη.

Μαζί με τους πολίτες και με όλους όσους νοιάζονται, θα τα καταφέρουμε.

Όλοι μαζί δημιουργούμε μια μεγάλη και νικηφόρα προοδευτική πρόταση για την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης.