Το θέμα των αντίξοων συνθηκών εργασίας από αστυνομικούς λόγω καύσωνα, φέρνει με αναφορά της προς το Προεδρείο της Βουλής για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Στο έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που κατέθεσε η βουλεύτρια ως αναφορά, περιγράφονται οι δυσκολίες εκτέλεσης της υπηρεσίας από αστυνομικούς σε στατικές φυλάξεις, ειδικότερα σε σημεία όπου δεν υπάρχει αλεξίσφαιρο φυλάκιο και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία τους από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Η ΕΑΥΘ διαμαρτύρεται και για την κατάσταση των οχημάτων της ΔΑΕΘ, καθώς όπως, καταγγέλλουν, περισσότερα από τα μισά οχήματα παρουσιάζουν προβλήματα με τον κλιματισμό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί των διμοιριών να εκτελούν υπηρεσία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Με αυτές τις συνθήκες καύσωνα, η ατμόσφαιρα μέσα στα λεωφορεία είναι κυριολεκτικά αποπνικτική, αφού η εσωτερική θερμοκρασία που αναπτύσσεται εντός αυτών είναι αρκετά μεγαλύτερη από την εξωτερική, με αποτέλεσμα η παραμονή εντός αυτών να κρίνεται απαγορευτική.

Η Βουλευτής του Σύριζα-Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου ΚΑΛΕΙ τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τις ως άνω επισημάνσεις-καταγγελίες για την ζοφερή υπηρεσιακή πραγματικότητα των αστυνομικών που εκτελούν εξωτερικές υπηρεσίες και σταθερές φυλάξεις, ταυτόχρονα δε τον καλεί να προβεί, άμεσα, στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ληφθούν, άμεσα, μέτρα για την προστασία των αστυνομικών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα οποία είναι εκτεθειμένοι, προστατεύοντας την υγεία και την ασφάλειά τους.

16.07.2024

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ.  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα:  «Αντίξοες συνθήκες εκτέλεσης της υπηρεσίας από αστυνομικούς, λόγω των συνθηκών καύσωνα»

 

Η Βουλευτής του Σύριζα–Π.Σ. της Περιφέρειας Α΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ως αναφορά, το από 16-07-2024, έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Υ.Θ.) που απευθύνεται προς τους  Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο, κοινοποιούμενο και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Μάλλιο, στον  Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος,  Αντιστράτηγο κ. Χρήστο Μπουλούμπαση και στους Διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων ΓΑΔΘ, με θέμα τις αντίξοες συνθήκες εκτέλεσης της υπηρεσίας από αστυνομικούς, λόγω των συνθηκών καύσωνα.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η ΕΑΥΘ διαμαρτύρεται ότι δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο και δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη, για την προστασία των αστυνομικών που εκτελούν υπηρεσίες σε στατικές φυλάξεις, ειδικότερα, μάλιστα, σε σημεία όπου δεν υπάρχει αλεξίσφαιρο φυλάκιο, από τις υψηλότατες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα, τις μεσημβρινές ώρες. Ως εκ τούτου, οι αστυνομικοί παραμένουν εκτεθειμένοι στον καύσωνα.

Επιπροσθέτως, η ΕΑΥΘ διαμαρτύρεται και για την κατάσταση των οχημάτων της ΔΑΕΘ, καθώς όπως, χαρακτηριστικά, καταγγέλλουν, παραπάνω από τα μισά οχήματα παρουσιάζουν προβλήματα με τον κλιματισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί των διμοιριών να εκτελούν υπηρεσία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Με αυτές τις συνθήκες καύσωνα, η ατμόσφαιρα μέσα στα λεωφορεία είναι κυριολεκτικά αποπνικτική, αφού η εσωτερική θερμοκρασία που αναπτύσσεται εντός αυτών είναι αρκετά μεγαλύτερη από την εξωτερική, με αποτέλεσμα η παραμονή εντός αυτών να κρίνεται απαγορευτική.

Η Βουλευτής του Σύριζα-Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου ΚΑΛΕΙ τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του τις ως άνω επισημάνσεις-καταγγελίες για την ζοφερή υπηρεσιακή πραγματικότητα των αστυνομικών που εκτελούν εξωτερικές υπηρεσίες και σταθερές φυλάξεις, ταυτόχρονα δε τον καλεί να προβεί, άμεσα, στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ληφθούν, άμεσα, μέτρα για την προστασία των αστυνομικών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα οποία είναι εκτεθειμένοι, προστατεύοντας την υγεία και την ασφάλειά τους.

 

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Η καταθέτουσα Βουλευτής

Νοτοπούλου Αικατερίνη

 

Έγγραφο της Ε.Α.Υ.Θ. Προς: Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Γεώργιο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ με  Κοιν: 1) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΜΑΛΛΙΟ (μέσω ΠΟΑΣΥ), 2) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος,  Αντιστράτηγο κ. Χρήστο ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ και 3) Διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων ΓΑΔΘ με Θέμα: « Αντίξοες συνθήκες εκτέλεσης υπηρεσίας λόγω καύσωνα ».

Κύριε Γενικέ,

Με τις θερμοκρασίες να είναι υψηλότατες και ειδικότερα τις μεσημβρινές ώρες απαγορευτικές, διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, ώστε να προστατευθούν οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσίες σε στατικές φυλάξεις, ειδικότερα σε σημεία όπου δεν υπάρχει αλεξίσφαιρο φυλάκιο. Ως εκ τούτου, οι αστυνομικοί που ουσιαστικά εκτελούν «χρέη θυρωρού» και όχι αστυνομικού σκοπού, είναι είτε στην είσοδο πολυκατοικίας είτε στην μέση του δρόμου, εκτεθειμένοι στον καύσωνα.

Επιπροσθέτως, η κατάσταση των οχημάτων της ΔΑΕΘ πάει «από το κακό στο χειρότερο», με αποκορύφωμα το φετινό καλοκαίρι.

Η κατάσταση που επικρατεί στην ΔΑΕΘ με τα ac των οχημάτων είναι τραγελαφική με τα μισά και παραπάνω να έχουν προβλήματα με τον κλιματισμό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί των διμοιριών να εκτελούν υπηρεσία σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ειδικότερα, με τον υδράργυρο να βρίσκεται στο «κόκκινο», η ατμόσφαιρα μέσα στα λεωφορεία είναι κυριολεκτικά αποπνικτική, αφού η εσωτερική θερμοκρασία που αναπτύσσεται εντός αυτών είναι αρκετά μεγαλύτερη από την εξωτερική με αποτέλεσμα η παραμονή εντός αυτών να κρίνεται απαγορευτική.

Για τα παραπάνω, που αποτελούν την ζοφερή υπηρεσιακή πραγματικότητα των συναδέλφων μας που εκτελούν εξωτερικές υπηρεσίες και σταθερές φυλάξεις, εκφράζουμε την απορία μας σε ποιες ακριβώς ενέργειες έχουν προβεί οι δεκάδες επόπτες που καθημερινά εκτελούν εποπτείες στα συγκεκριμένα σημεία.

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά οι υπεύθυνοι των αρμοδίων Διευθύνσεων, δεν προχώρησαν σε καμία απολύτως ενέργεια για να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες συνθήκες των υπηρετούντων σε αυτές, αγνοώντας τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα.

Κύριε Γενικέ,

Παρακαλούμε όπως άμεσα προωθηθούν λύσεις για την προστασία των συναδέλφων μας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα οποία είναι εκτεθειμένοι. Δεν μπορούμε «να παίζουμε» με την υγεία των αστυνομικών.

Θεσσαλονίκη, 16  Ιουλίου  2024

    

  

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος 

6936800701                     6948753589

https://www.eaythes.gr/anakoinoseis/anakoinoseis-e-a-y-thes/1123-antiksoes-synthikes-ektelesis-ypiresias-logo-kaysona