Συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσής της, για το αναγγελόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και ειδικότερα τη θέσπιση του Ενιαίου Οργανισμού για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Α ΄ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, συναντήθηκε με τον επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων “ΑΡΓΩ”, ψυχολόγο, κο.Στέλιο Γκιουζέπα, καθώς και με εκπροσώπους εργαζομένων του εν λόγω προγράμματος, όπως επίσης και με εκπροσώπους εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη κατάργηση των εγκεκριμένων, θεραπευτικών οργανισμών και προγραμμάτων για τις εξαρτήσεις και τη συγχώνευσή τους σε έναν συγκεντρωτικό και δύσκαμπτο υπερφορέα και μάλιστα, χωρίς αυτός να συνοδεύεται από θεραπευτικά και οικονομικά στοιχεία, ερήμην, δε, όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι αδιανόητο μία τέτοιου εύρους αλλαγή στον χώρο θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων να επιβάλλεται, χωρίς διάλογο, εν μέσω γενικών αντιδράσεων, ερήμην όλων όσων υπηρετούν στην πρώτη γραμμή τον χώρο αυτόν.
Χωρίς να έχει αξιολογηθεί ο υφιστάμενος εθνικός συντονιστικός μηχανισμός και αγνοώντας το εθνικό σχέδιο δράσης που έχουν, από το 2020, καταρτίσει και καταθέσει οι φορείς, στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για έλλειψη συντονισμού και σχεδιασμού και προχωράει στην κατάργησή των φορέων και στη διοικητική τους συνένωση. Γίνεται λόγος για «απομόνωση» των φορέων, ενώ αποσιωπώνται οι μέχρι σήμερα συνέργειές τους στο πεδίο, οι οποίες δείχνουν ότι η διασύνδεσή τους μπορεί να επιτευχθεί, χωρίς να θιγεί η διοικητική και επιστημονική τους αυτοτέλεια. Το εθνικό δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών, ποικίλων προσεγγίσεων για τα ναρκωτικά και τις αναδυόμενες εξαρτήσεις που αναπτύχθηκε για να καλύπτει γεωγραφικά όλη την επικράτεια, παρουσιάζεται ως «κατακερματισμός των υπηρεσιών».
Γίνεται επίκληση της ανάγκης για αύξηση των θέσεων σωματικής αποτοξίνωσης στα νοσοκομεία, χωρίς να εξηγείται πώς η συγχώνευση των φορέων σχετίζεται με αυτό. Ο όρος «θέσεις θεραπείας» αντικαθίσταται με τον όρο «κλίνες», παθολογικοποιώντας τους ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης και προωθεί μια στενά βιοϊατρική προσέγγιση ενός σύνθετου πολυπαραγοντικού φαινομένου.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιχειρεί απλά μία αλλαγή προσέγγισης στην πολιτική για τις εξαρτήσεις, αλλά φέρνει την οπισθοδρόμηση, αδιαφορώντας για τις καλές πρακτικές και τις προσεγγίσεις που προτείνουν οι άνθρωποι που εξειδικεύονται στο πεδίο.
Απαξιώνει την πολύπλευρη και ολοκληρωμένη υποστήριξη που προσφέρουν τα θεραπευτικά προγράμματα στα μέλη τους, στερώντας τους το δικαίωμα να επιλέξουν τον τρόπο θεραπείας τους. Πλήττει το δημόσιο χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης, υπονομεύει το θεραπευτικό πλουραλισμό και τη θεραπευτική σχέση και συνέχεια.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι «ταξικό και τοξικό» και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί .