Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αποδεικνύουν την προχειρότητα και ανικανότητά τους στην διαχείριση κρίσιμων θεμάτων.

Πρόσφατο παράδειγμα το ζήτημα που ανέκυψε με την ηλεκτροδότηση εξωτερικών χώρων μαγαζιών καφέ και εστίασης στην Αριστοτέλους και την γύρω περιοχή.

Η κυβέρνηση, με νόμο τους έδωσε την δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικό χώρο επιδοτώντας μάλιστα την αγορά εξοπλισμού όπως θερμάστρες για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης αυτών των χώρων. 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης όχι μόνο τους αδειοδότησε αλλά τους χρεώνει κιόλας. Όμως δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την κάλυψη των αναγκών τους σε παροχή ρεύματος, με τρόπο που θα διασφάλιζε την δημόσια ασφάλεια και την τήρηση  των απαιτούμενων νόμιμων  διαδικασιών. Τώρα τους εγκαλούν να διακόψουν την ηλεκτροδότηση.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι όταν συζητιόταν στον Δήμο Θεσσαλονίκης η κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα, είχαμε επισημάνει τα κενά και τους κινδύνους που δημιουργούνταν.

Ένα τέτοιο παραμένει η διευθέτηση εξωτερικών δικτύων που αναπτύσσουν παράνομα τα καταστήματα καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαδικασία έννομης αδειοδότησης και εκτέλεσης εργασιών όπως η ηλεκτροδότηση. 

Η Δημοτική αρχή όμως θα μπορούσε να μεριμνήσει, όπως κάνει άλλωστε με τις προδιαγραφές εγκατάστασης ομπρελών και ανεμοφρακτών για τη σχετική έγκριση μελέτης και κατασκευής εξωτερικών δικτύων ηλεκτροδότησης και να μην ρίχνει την ευθύνη στο ΔΕΔΔΗΕ για τις αδυναμίες της. 

Η ίδια η Διοίκηση Ζέρβα, είχε άλλωστε δεσμευτεί τότε ότι θα επιλυθούν οι όποιες εκκρεμότητες. Και δεν κάνανε τίποτα, με αποτέλεσμα την σημερινή τραγελαφική κατάσταση. Ενώ θα μπορούσε σε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ και ηλεκτρολόγους μηχανικούς από τα αρμόδια τμήματα του Δήμου, με τήρηση όλων των τυπικών διαδικασιών, να επιλύσει το θέμα και να προστατεύσει τόσο την ασφάλεια των πολιτών όσο και την αισθητική του δημόσιου χώρου. 

Σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου ο κλάδος της εστίασης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα αλλεπάλληλα lockdown, το «επιτελικό μπάχαλο» της κυβέρνησης και του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να το πληρώνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης.

Καλούμε την κυβέρνηση, τον δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς να πάρουν τις πρωτοβουλίες που πρέπει ώστε να λυθεί το πρόβλημα, με σεβασμό στην πλατεία Αριστοτέλους, που ο κ. Ζέρβας θέλει να χαλάσει. Και πάνω από όλα με διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

Η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλα  λουκέτα και κατεβασμένα  ρολά μαγαζιών και σίγουρα δεν αντέχει άλλο σκοτάδι!