Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Υποδομών και Μεταφορών

 Εσωτερικών

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Αντιπλημμυρικά έργα στην Δυτική Θεσσαλονίκη»

Το ρέμα Ξηροπόταμος ξεκινά από το ύψος της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών διασχίζει την Δημοτική Ενότητα Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά και εκβάλει στον κύριο κλάδο του Δενδροποτάμου με παροχέτευση κιβωτιόσχημου τρίδυμου αγωγού.

Η οριοθέτηση και διευθέτηση του συγκεκριμένου ρέματος είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη και διαχείριση των δυσμενών επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή καθώς σχετίζεται με την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων από φυσικές καταστροφές όπως τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι διαβρωτικές δράσεις της χειμαρρώδους ροής στην κοίτη και τα πρανή του και οι διολισθήσεις εδαφών. 

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω χείμαρρος διασχίζει και αστικοποιημένες εκτάσεις των Δήμων Νεάπολης-Συκεών  και Παύλου Μελά και συνεπώς οι παραπάνω κίνδυνοι αφορούν και κατοικημένες περιοχές.

Σε ένα τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, έχασε την ζωή του ένας 26χρονος συμπολίτης μας όταν μετά από έντονη βροχόπτωση παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ρέματος.

Οι προαναφερόμενοι Δήμοι ζητούσαν για πολλά χρόνια την ολοκλήρωση της μελέτης για την διευθέτηση-οριοθέτηση του συγκεκριμένου ρέματος. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών χρηματοδότησε και επίσπευσε την διαδικασία ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης μελέτης.

Στις 5 Νοεμβρίου 2021 απεστάλη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Παύλου Μελά η οριστική υδραυλική μελέτη, η μελέτη οριοθέτησης και η στατική μελέτη  για την διευθέτηση-οριοθέτηση του ρέματος Ξηροποτάμου.

Αντίστοιχης σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι και οι παρεμβάσεις στο ρέμα Ευκαρπίας, καθώς και η κατασκευή δικτύου ομβρίων στην περιοχή της Νικόπολης. Τα δύο αυτά σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Ωστόσο παρά τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα του θέματος, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κατασκευή τους.

Ταυτόχρονα, εκκρεμεί και η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας για το σύνολο της χώρας, η οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, ενσωματώνοντας και τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας ολοκληρώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018, αντί για το 2015, καθώς δεν είχε προβλεφθεί η έγκαιρη κατάρτισή τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η χώρα και τα υδατικά διαμερίσματά της να στερούνται έναν σαφή οδικό χάρτη και βασικό εργαλείο προγραμματισμού για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων μείωσης κινδύνων πλημμύρας. Το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται και με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για τις δυνητικές μεταβολές στη λεκάνη απορροής και στην παράκτια ζώνη που δύναται να επηρεάσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και το εύρος μελλοντικών κινδύνων πλημμύρας. 

Επειδή έχει ολοκληρωθεί πλέον η οριστική μελέτη για την διευθέτηση και οριοθέτηση του ρέματος Ξηροποτάμου

Επειδή  η οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων Ξηροποτάμου και Ευκαρπίας και η κατασκευή δικτύου ομβρίων στη Νικόπολη είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη και διαχείριση των δυσμενών επιπτώσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή

Επειδή τα συγκεκριμένα έργα θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση των  περιοχών από όπου διέρχονται

Επειδή στο ρέμα Ξηροποτάμου μόλις τον περασμένο Ιούνιο, έχασε την ζωή του ένας 26χρονος συμπολίτης μας όταν μετά από έντονη βροχόπτωση παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ρέματος

Επειδή η χώρα μας καθυστερεί και πάλι με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ στην επικαιροποίηση του βασικότερου εργαλείου προγραμματισμού για τη μείωση των κινδύνων πλημμύρας και την προτεραιοποίηση παρεμβάσεων,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση και των τριών αντιπλημμυρικών έργων;
  2. Πώς σκοπεύετε να μεριμνήσετε για τη συνολική χρηματοδότηση αυτών των έργων;
  3. Πότε σκοπεύετε να έχετε ολοκληρώσει τις διαδικασίες αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Κεντρικής Μακεδονίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κατερίνα Νοτοπούλου

 

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κώστας

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μωραΐτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος