Άνοδο κατά 10,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης ακινήτων σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης το Β΄τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στους περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος καθώς διαμορφώνεται στο 12,6%.
Αύξηση κατά 8,8% όμως καταγράφεται και στις τιμές των ενοικίων για το κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 9,23 ευρώ/τμ ενώ αντίστοιχη αύξηση κατά 9,6% παρουσιάζουν τα ενοίκια και στους περιφερειακούς δήμους όπου η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 6,94 ευρώ/τμ.
Με αυτές τις τιμές και με δεδομένο το επίπεδο των μισθών και των εισοδημάτων της πλειοψηφίας των πολιτών, αντιλαμβάνεται κανείς οτι η εύρεση στέγης στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη μέση οικογένεια και για τους φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα με αποσπασματικά, αναποτελεσματικά μέτρα "ασπιρίνες" με επικοινωνιακούς όρους και όχι με συνεκτική στεγαστική πολιτική και στρατηγικό σχέδιο.
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία εργαλείων άσκησης στεγαστικής πολιτικής, τη μείωση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους ενοικιάζουν τα σπίτια τους με χαμηλό ενοίκιο, την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, στεγαστικά δάνεια με διπλάσιο χρόνο αποπληρωμής για νέους που επιλέγουν να ζήσουν στην επαρχία, πρόγραμμα Low-Rent Housing Tax Credit, τη δημιουργία Μητρώου Κοινωνικής Κατοικίας, την άμεση ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και χρήση άλλων κονδυλίων της Ε.Ε., τις επιδοτήσεις για ρυθμιζόμενο ενοίκιο και μεταβατική κατοικία σε περίπτωση έξωσης και κατάσχεσης, τη ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των μισθώσεων για τον έλεγχο των στρεβλώσεων