Στη σημαντική ανάπτυξη που παρουσιάζει ο ιατρικός τουρισμός παγκοσμίως και στις δυνατότητες που παρουσιάζει η χώρα μας και δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες αναφέρθηκε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου ENMF Πολυθεματικού Ιατρικού Συνεδρίου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Ελλάδα, με χιλιάδες χρόνια παράδοσης στην ιατρική και πως αυτά μέσα από τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας έναν σημαντικό πόλο έλξης για ιατρικό τουρισμό.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα ιατρικός τουρισμός και ο ιαματικός τουρισμός μπορούν συνολικά να προσθέσουν στο ΑΕΠ της χώρας 13,6 δισ. ευρώ, καθώς και 173.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα πέντε χρόνων. Ο τουρισμός ευεξίας, που απευθύνεται και σε νεότερους, μπορεί να αποφέρει περίπου άλλα τόσα: 13,5 δισ. ευρώ και 171.000 θέσεις εργασίας σε πέντε χρόνια.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, θύμισε την περίοδο της πανδημίας και των διαδοχικών lockdown και πόσο είχε αναδειχθεί η ανάγκη των ταξιδιωτών να νιώθουν ασφάλεια στον τόπο όπου ταξιδεύουν σε ότι αφορά στην πρόσβαση σε δομές υγείας.

Δεν μπορείς να μιλάς για ιατρικό τουρισμό όταν τα νοσοκομεία καταρρέουν, όταν δεν υπάρχει ΠΦΥ, όταν δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές.

Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία τα προηγούμενα χρόνια, είναι πόσο ευάλωτος είναι ο τουρισμός στις κρίσεις και ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δημόσια υγεία και το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ο επισκέπτης, ανέφερε.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτίμησε πως ένα σημαντικό πεδίο στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει είναι ιαματικός τουρισμός ο οποίος διεθνώς αποτελεί βασικό κλάδο του ιατρικού τουρισμού.

Τα οφέλη του ιατρικού τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες για την τοπική οικονομία είναι πολλαπλά.

Από τη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και της ιατρικής,

τη βελτίωση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών για το σύνολο του πληθυσμού λόγω της αναβάθμισης των υποδομών,

την πραγματοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές,

τη διάχυση κερδών σε τομείς όπως η εστίαση, η διαμονή

μέχρι την αναστροφή του brain drain επιστημόνων υγείας.

Μίλησε αναλυτικά για τον τουρισμό υγείας (health tourism), ιατρικό τουρισμό (medical tourism) τουρισμό ευεξίας (wellbeing tourism) τουρισμό τρίτης ηλικίας.

Όπως δήλωσε,  Εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο νόμος 4582 του 2018 με την Έλενα Κουντουρά Υπουργό Τουρισμού για τον «Θεματικό τουρισμό, τις Ειδικές Μορφές Τουρισμού.

Μιλώντας για τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, ανέφερε πως πρέπει να καταστεί εφικτός ένας κεντρικός σχεδιασμός με τη δημιουργία δομών συντονισμού και δικτύωσης με στόχο τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού η οποία θα εδράζεται στη σύναψη στενών δεσμών συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων (μεταξύ του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) και προς την επίτευξη του κοινού στόχου.

Εξίσου, σημαντική είναι η ένταξη του ιατρικού τουρισμού στους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους και στη γενικότερη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης της χώρας με έμφαση στην αποκέντρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις Περιφέρειες.

  • Προβολή και διαφήμιση της χώρας μας ως προορισμού Ιατρικού Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ στις χώρες-στόχους
  • Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που να περιλαμβάνει χάρτη διαθεσίμων παρόχων Ιατρικού Τουρισμού
  • Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις Ιατρικού Τουρισμού για προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας
  • Διοργάνωση διεθνών συνεδρίων Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα
  • Συνεργασία με συλλόγους ασθενών του εξωτερικού για ενίσχυση της προβολής της Ελλάδας
  • Αξιοποίηση της Ομογένειας

Σύμφωνα με την μελέτη του Medical Tourism Magazine (2021) η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση σε σύνολο 46 κρατών και στην 9η θέση στην Ευρώπη ως προορισμός για τον ιατρικό τουρισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση όλων , στον αντίποδα των κυβερνητικών πολιτικών η ενίσχυση του ΕΣΥ ώστε να είναι αποτελεσματικό δημόσιο, ανθρωποκεντρικό, αξιόπιστο.

Είναι σημαντικό  να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα εργαλεία και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση του τουρισμού υγείας, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των χωρών, και την διασυνοριακή συνεργασία. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει μία ισχυρή στρατηγική για την ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού.