Με τη χθεσινή τροπολογία της κυβέρνησης για αύξηση του ετήσιου στεγαστικού επιδόματος κατά 500 ευρώ στους δικαιούχους φοιτητές που φοιτούν σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει το τεράστιο κενό σε θέματα φοιτητικής μέριμνας του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση που εκτός των άλλων εισαγάγει την αντισυνταγματική ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό ότι από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων" μόλις ένα άρθρο σχετίζεται με τη φοιτητική μέριμνα και αφορά τροποποίηση άρθρου του Ν. 4957/2022 για τη χορήγηση υποτροφιών. Καμία άλλη αναφορά σε θέματα σίτισης, στέγασης και εν γένει φοιτητικής μέριμνας δεν υπάρχει.
Τόσο το αρχικό ποσό του ετήσιου επιδόματος (1.500 ευρώ ανά φοιτητή και 2.000 ευρώ ανά φοιτητή σε περίπτωση συγκατοίκησης) όσο και το ύψος της αύξησης που προτείνει η τροπολογία, σε συνδυασμό με την εξαρχής εξαίρεση όσων φοιτούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κρίνονται εντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων. Άλλωστε, ένας από τους λόγους που πολλοί νέοι επιλέγουν τις σπουδές στο εξωτερικό είναι το υψηλό, δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα.
Το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα - και ιδιαίτερη πλευρά του αποτελεί η φοιτητική στέγη - δεν αντιμετωπίζεται με τροπολογίες-μπαλώματα επιδοματικού χαρακτήρα, αλλά με θεσμικές παρεμβάσεις, συνολικό σχέδιο και γενναίες χρηματοδοτήσεις.