To σοβαρό θέμα της υποβάθμισης της ειδικότητας του Συνοδού Βουνού με τον αποκλεισμό τους από τα δημόσια Ι.Ε.Κ για δεύτερη χρονιά, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου.

Την ώρα που το Υπουργείο Τουρισμού διαφημίζει το χειμερινό τουρισμό και την προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου, αφήνει εκτός ειδικοτήτων την ειδικότητα του συνοδού βουνού, που μέχρι το 2019-2020 διδασκόταν σε περισσότερα από 10 δημόσια Ι.Ε.Κ .

Ο «συνοδός Βουνού» είναι ο επαγγελματίας που σχεδιάζει και υλοποιεί δραστηριότητες στη φύση όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση φαραγγιών, κατασκήνωση - υπαίθρια διανυκτέρευση και διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, χωρίς να απαιτείται χρήση τεχνικών μέσων ασφάλισης και σε πεδίο χωρίς χιόνι.

Επειδή , οι Συνοδοί Βουνού επιβάλλεται να αποκτούν ολοκληρωμένη τεχνική κατάρτιση και εκπαίδευση στο πεδίο στο οποίο θα κληθούν να συνοδεύσουν τους επισκέπτες, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ασφάλεια.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Υπάρχει η πολιτική βούληση στο  Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  για εκ νέου αναβάθμιση της ειδικότητας του Συνοδού Βουνού και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος;
  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Τουρισμού προς το Υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων προκειμένου να αναβαθμιστεί η ειδικότητα του Συνοδού Βουνού και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά του δικαιώματα, και τι σκοπεύει να πράξει το Υπουργείο Τουρισμού για το ζήτημα αυτό στο άμεσο μέλλον;

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

                                                               ΕΡΩΤΗΣΗ

         Προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων,  και  Τουρισμού

Θέμα : « Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αφήνει εκτός δημοσίων Ι.Ε.Κ. την  ειδικότητα του συνοδού βουνού»

 

Η Ελλάδα, με τη μεγάλη γεωγραφική ποικιλομορφία την οποία διαθέτει, μπορεί να αναδειχθεί σ  έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς υπαίθριων μορφών τουρισμού παγκοσμίως, επιτυγχάνοντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο ΝΟΜΟΣ 4582/2018 (ΦΕΚ Α 208/11.12.2018) Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις βάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Την τελευταία δεκαετία η άνθηση του υπαίθριου τουρισμού και η αυξημένη ζήτηση δημιούργησε ξεκάθαρα την ανάγκη για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου - εφάμιλλης άλλων ευρωπαϊκών χωρών με μακρόχρονη παράδοση και σαφώς προσδιορισμένο νομοθετικό πλαίσιο - από έμπειρους επαγγελματίες που διαθέτουν την απαιτούμενη εκπαιδευτική και τεχνική κατάρτιση και είναι αποδεδειγμένα ικανοί να τις παράσχουν.

Απώτερος στόχος είναι η συνοδεία, η οποία περιλαμβάνει επεξήγηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του διερχόμενου φυσικού περιβάλλοντος, ώστε η επιδιωκόμενη αναψυχή των συμμετεχόντων να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, και με υπαρκτό σχέδιο διαφυγής και διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου. H λέξη-κλειδί παραμένει πάντα “η ασφάλεια”.

Ο «Συνοδός Βουνού» είναι ο επαγγελματίας που σχεδιάζει και υλοποιεί δραστηριότητες στη φύση όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση φαραγγιών, κατασκήνωση - υπαίθρια διανυκτέρευση και διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, χωρίς να απαιτείται χρήση τεχνικών μέσων ασφάλισης και σε πεδίο χωρίς χιόνι.

Είναι απορίας άξιο πώς το Υπουργείου Τουρισμού, ενώ  διαφημίζει τον χειμερινό τουρισμό και την προσπάθειά του για παράταση της τουριστικής περιόδου, αφήνει εκτός ειδικοτήτων την ειδικότητα  του συνοδού βουνού που μέχρι το και το 2019-2020 διδασκόταν σε πάνω από 10 δημόσια ΙΕΚ, τις μοναδικές  δωρεάν επαγγελματικές σχολές πάνω στις δραστηριότητες βουνού.

Επειδή, με την υπ. αριθμ. ΦΒ6/33022/Κ3 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων(ΦΕΚ Β΄1315/5-4-2021 εγκρίθηκαν 20 Οδηγοί Κατάρτισης Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. , ανάμεσα στους οποίους και η ειδικότητα του Συνοδού Βουνού

Επειδή, παρά το έντονο ενδιαφέρον από υποψήφιους σπουδαστές, αλλά και από διευθυντές των δημοσίων ΙΕΚ, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμιά σοβαρή και αιτιολογημένη απάντηση για το λόγο παύσης της ειδικότητας και για δεύτερη χρονιά.

Επειδή, τα δημόσια ΙΕΚ παρέχουν προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και μπορούν να δώσουν σημαντική διέξοδο σε δεκάδες νέους ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους

Επειδή , οι Συνοδοί Βουνού επιβάλλεται να αποκτούν ολοκληρωμένη τεχνική κατάρτιση και εκπαίδευση στο πεδίο στο οποίο θα κληθούν να συνοδεύσουν τους επισκέπτες, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ασφάλεια.

Επειδή, το επάγγελμα του Συνοδού Βουνού δεν είναι νομοθετικά προσδιορισμένο και κατοχυρωμένο καθώς  δεν έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που να ρυθμίζει τουλάχιστον τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων το ασκούν

   Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, και  Τουρισμού:

  1. 1.  Υπάρχει η πολιτική βούληση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για εκ νέου αναβάθμιση της ειδικότητας του Συνοδού Βουνού και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος;
  2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Τουρισμού προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να αναβαθμιστεί η ειδικότητα του Συνοδού Βουνού και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά του δικαιώματα, και τι σκοπεύει να πράξει το Υπουργείο Τουρισμού για το ζήτημα αυτό στο άμεσο μέλλον;

                                      Οι  Ερωτώντες Βουλευτές

                                      Νοτοπούλου Κατερίνα

                                          Αβραμάκης  Ελευθέριος

                                          Αγαθοπούλου Ειρήνη

                                           Αλεξιάδης Τρύφων

                                         Αναγνωστοπούλου Σία

                                               Αυγέρη Δώρα

                                     Αυλωνίτης Αλέξανδρος -Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα(Τάνια)

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη  Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Σάκης

 Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Πανος

Σκούφα Μπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τόλκας Άγγελος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

 Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος