Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Συνάντηση με τη διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης και εργαζόμενους του μουσείου, είχε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από την αλλαγή του νομικού καθεστώτος που προωθεί η κυβέρνηση. Η μετατροπή  των πέντε Μεγάλων Κρατικών Μουσείων της Ελλάδας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με όχημα το Μουσείο της Ακρόπολης, όχι μονο δεν θα προσφέρει στη λειτουργία των μουσείων και στην αποστολή τους, αλλά αντίθετα θα πολλαπλασιάσει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους και την αγωνία τους για την απουσία οποιασδήποτε διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς για ένα ζήτημα που απαιτεί τεκμηριωμένη διαβούλευση, και υψηλό αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην απαξιωθεί ο εθνικός μας πλούτος. 

Οι προωθούμενες αλλαγές όπως προκύπτουν από κυβερνητικές διαρροές θα δημιουργήσουν εργαζόμενους δυο ταχυτήτων και θα επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια δυσχερή οικονομική περίοδο για τη χώρα. Η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ επιφέρει την τοποθέτηση τουλάχιστον 13 νέων θέσεων ευθύνης που θα επιβαρύνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον προϋπολογισμό. Επιπλέον, με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ τα μουσεία θα επιδοθούν σε έναν διαρκή αγώνα αναζήτησης εσόδων, τα οποία θα είναι αναγκαία για τη βιώσιμη λειτουργία τους, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον πολίτη. Μία οικογένεια θα πρέπει, να πληρώσει αδρά την επίσκεψή της για να γνωρίσει τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στην αγωνία των εργαζομένων και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προωθούμενες αλλαγές. Συμφώνησε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες που δίνει το ισχύον νομικό/διοικητικό πλαίσιο για την αναβάθμιση των κρατικών μουσείων, εντός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την οποία άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Η Κατερίνα Νοτοπούλου δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί απέναντι στην κυβερνητική δρομολόγηση απαξίωσης των μουσείων. Τα μουσεία μας δεν συνδέονται μόνο με τον τουρισμό μας αλλά είναι και απόδειξη της παιδείας μας.