ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: « Αποκλεισμός 9.929 παιδιών από τα ΚΔΑΠ στο νομό Θεσσαλονίκης»

 

Τα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών( ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ), οι  δημοτικοί βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, είναι από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές και προσφέρουν σημαντικό έργο προς όφελος των οικογενειών και των παιδιών που φιλοξενούν.

Όπως είναι γνωστό, η πανδημία έπληξε ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί ριζικά οι ανάγκες για κοινωνικές υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρόβλημα της ανεργίας έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών οικογενειών της πόλης μας και οι δομές αυτές είναι πολύ χρήσιμες για τη στήριξη των εργαζομένων  γονέων, ώστε να διατηρήσουν χωρίς προβλήματα τις θέσεις εργασίας τους, καθώς και των γονέων που είναι άνεργοι και βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας.

Φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι δημοτικές κοινωνικές δομές της πόλης μας πολλές περισσότερες οικογένειες και αυτό αποδεικνύεται  από την αντίστοιχη αύξηση των αιτήσεων.

Κι ενώ παρουσιάζεται αυτή η επιτακτική ανάγκη, παρακολουθούμε έκπληκτοι να αποκλείονται  9.929 παιδιά από τα ΚΔΑΠ  των Δήμων  του νομού Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης, με απόφαση της κυβέρνησης, παρότι  οι Δήμοι έχουν τη  δυνατότητα να φιλοξενήσουν το σύνολο των παιδιών, οι οικογένειες των οποίων έχουν καταθέσει αιτήσεις.

Αναλυτικά στον  πίνακα που ακολουθεί αποτυπώνεται ο αριθμός των παιδιών που έχουν αποκλειστεί ανά Δήμο:

 

Δικαιούχοι αξίας τοποθέτησης (voucher)

Μη Δικαιούχοι αξίας τοποθέτησης (voucher), με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών

Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης

1.185

360

Δ. Βόλβης

235

65

Δ. Δέλτα

1.295

598

Δ. Θερμαϊκού

1.089

465

Δ. Θέρμης

1.133

551

Δ. Θεσσαλονίκης

4.684

1.624

Δ. Καλαμαριάς

1.530

668

Δ. Κορδελιού-Ευόσμου

2.892

1.501

Δ. Λαγκαδά

793

342

Δ. Νεάπολης – Συκεών

1.776

844

Δ. Παύλου Μελά

2.871

1.413

Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη

1.205

591

Δ. Χαλκηδόνος

595

398

Δ. Ωραιοκάστρου

979

509

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

22.262

9.929

Με την απόφαση της αυτή, η κυβέρνηση φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τις οικογένειες και τους γονείς των παιδιών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης που έχουν πληγεί, με οδυνηρό τρόπο, από την πανδημία και θα αποκλειστούν, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των κοινωνικών δομών και υπονομεύει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων που προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Επειδή, ο νομός Θεσσαλονίκης έχει πληγεί πολύ σκληρά από την πανδημία με αβάσταχτες ανθρώπινες απώλειες .

Επειδή, εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η οικονομία της ευρύτερης περιοχής με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της ανεργίας.

Επειδή, η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των γονέων τους, ή για την αναζήτηση εργασίας  από τους γονείς που την έχουν απολέσει.

Επειδή, με τον αποκλεισμό των παιδιών από το πρόγραμμα τίθενται σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αυτά.

Επειδή, οι Δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης και οι κοινωνικές δομές τους, έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν το σύνολο των παιδιών, των οποίων οι οικογένειες έχουν καταθέσει αίτηση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Γιατί αποκλείετε 9.929 παιδιά από τα ΚΔΑΠ του νομού Θεσσαλονίκης και δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα;
  2. Γιατί δεν φροντίζετε να διατεθεί το σύνολο των πόρων που απαιτούνται για την ένταξη όλων των παιδιών στα ΚΔΑΠ; Σκοπεύετε να ενισχύσετε από οποιαδήποτε άλλη πηγή την χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ;
  3. Τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ με τη συμμετοχή όλων των παιδιών που το έχουν ανάγκη, αποκαθιστώντας την γενόμενη αδικία;

Oι ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Κατερίνα

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Καλαματιανός Διονύσης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία