Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ: Διαψεύδονται οι υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε η ΝΔ, κυριαρχεί η εργασιακή ανασφάλεια.

Σταγόνα στον ωκεανό χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός» για την υποστηριζόμενη ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ, η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς την Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Ζαχαράκη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρωτολογία της ανέφερε :

«Παρακολουθώ την εξέλιξη του προγράμματος με μεγάλη αγωνία και φέρνω στη Βουλή τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, με μόνο στόχο να συμβάλλω στην επίλυσή τους γιατί τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του προγράμματος»

Όπως τόνισε, «η επικοινωνιακή διαχείριση του προγράμματος του Προσωπικού Βοηθού για Άτομα με Αναπηρία από την Κυβέρνηση και από τον κύριο Μητσοτάκη, δεν μπορούν να κρύψουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του».

Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής, τόνισε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αναγκαιότητα υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία με τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, είναι γνωστή. Όπως και η προεκλογική δέσμευση ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση του προγράμματος, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες, σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως είπε, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα είναι μία αρχή, όμως είναι πολύ κρίσιμο όταν σχεδιάζονται πολιτικές, αυτές να είναι καλά προετοιμασμένες, ώστε κατά την υλοποίηση τους, να υπάρχουν τα λιγότερα δυνατά προβλήματα σημειώνοντας πως παρατηρούνται ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα, ακόμα και αποχωρήσεις προσωπικών βοηθών από το πρόγραμμα.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά:

1.   Προβλήματα παρατηρήθηκαν και με τον αποκλεισμό των συμπολιτών μας κάτω των 16 ετών και άνω των 65, καθώς και με τον τρόπο επιλογής των ωφελούμενων

2.   Αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα, άτομα με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας.

3.   Μέχρι σήμερα κανένας από τους ενεργούς βοηθούς δεν έχει λάβει ούτε ένα εργόσημο στον ατομικό λογαριασμό του στον ΕΦΚΑ.

και επανέλαβε τα ερωτήματα στην Υπουργό χωρίς ωστόσο να πάρει συγκεκριμένη απάντηση.

1.Πότε θα καταβληθούν τα εργόσημα στους προσωπικούς βοηθούς του προγράμματος;

2.Με ποιον τρόπο  προτίθεται να επιτύχει την ποιοτική αναβάθμιση και την επέκταση του προγράμματος, ώστε να καλυφθούν όλοι οι συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη;

Στη δευτερολογία της παρέθεσε αποσπάσματα από ομαδικές καταγγελίες που έχουν κατατεθεί και στον ΟΠΕΚΑ και στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΕΦΚΑ καθώς και ατομικές καταγγελίες στην ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας.

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την αρμόδια Υπουργό να δεσμευτεί για καθολικότητα του προγράμματος για όλους τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη καθώς και να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να προσμετρώνται ως κριτήριο οι πολλαπλές αναπηρίες καθώς έχουν μείνει εκτός προγράμματος άνθρωποι οι οποίοι έχουν δυο και τρεις μορφές αναπηρίες.

Παρά τις διακηρυγμένες καλές προθέσεις , όπως είπε, το πρόγραμμα παραμένει ένα πρόγραμμα για λίγους, ένα πρόγραμμα με διακρίσεις που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν αλλά και ένα πρόγραμμα εργασιακής ανασφάλειας για τους βοηθούς.

Δείτε τη συζήτηση εδώ: