Συνέντευξη στην Real News 

Δυστυχώς, σε ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, ακόμη απαιτείται, καραντίνα και σειρά τεστ για όσους επιστρέφουν από διακοπές στη χώρα μας; Ποιες οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν;

Είναι αλήθεια πως η κακή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, οδήγησε βασικές χώρες αγορές, όπως η Μ. Βρετάνια και οι ΗΠΑ να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς που αποτελεί μεγάλο πλήγμα σε κρατήσεις και έσοδα. Με αυτήν την αβεβαιότητα στις κρατήσεις, κάθε εκτίμηση είναι παρακινδευμένη. Ωστόσο, με βάση την σημερινή εικόνα, τα μεγέθη δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικά από το 2020. Αυτό μαρτυρούν εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΠΟΞ που ζητά στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προκειμένου να επιβιώσουν. Οι κρατήσεις σήμερα είναι ελάχιστες και δεν είναι εγγυημένες. Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό μας και η απόφαση της Ολλανδίας να βάλει σε πορτοκαλί λίστα τα νησιά του Αιγαίου. Οι άνθρωποι του τουρισμού εκπέμπουν SOS και η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στρατηγική ούτε σχέδιο.

Γιατί κατηγορείτε τον κύριο Θεοχάρη ότι δεν έχει επεξεργαστεί τα πρωτόκολλα που απαιτούνται για ορισμένες δραστηριότητες και για το θέμα των ξεναγών;

Ο κ. Θεοχάρης περιορίστηκε στην ανακοίνωση «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» χωρίς να εργαστεί για την ασφαλή και δίκαιη στρατηγική ανοίγματος για τον τουρισμό.  Ο τουρισμός άνοιξε στις 14 Μαΐου μας ανακοίνωσε το σχέδιο του ανήμερα του επίσημου ανοίγματος και πάλι δεν υπήρχαν τα πρωτόκολλα για μια σειρά από τουριστικές δραστηριότητες! Τι προγραμματισμός να γίνει; Τα σημερινά πρωτόκολλα ξενάγησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αποτελούν ταφόπλακα του περιηγητικού τουρισμού σύμφωνα με τους ξεναγούς και τους τουριστικούς πράκτορες . Η διάσπαση του γκρουπ συνεπάγεται αύξηση χρόνου και τιμής της ξενάγησης ενώ τα τουριστικά πρακτορεία δεν μπορούν να προωθήσουν εκδρομές με ξεναγούς λόγω αβεβαιότητας και αυξημένου κόστους.

Από την άλλη δεν υπάρχει ούτε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν είναι δυνατόν, τη μέρα που ανοίγει ο Τουρισμός να κλείνει η Νυμφαία! Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν κυρίως οι νησιωτικές περιοχές είναι η διενέργεια  και επάρκεια των διαγνωστικών τεστ των τουριστών που θα απαιτηθούν για την επιστροφή στη χώρα τους και μοιάζει αδύνατο να καλυφθεί.

Το Πράσινο πιστοποιητικό είναι η μεγάλη λύση του προβλήματος όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση;

Το ‘EUDigitalCOVIDcertificate’ είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η ενσωμάτωση καίριων επισημάνσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην ομαλοποίηση των ταξιδιών, έστω και την ύστατη ώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η επιτροπή ΤRΑΝ  ήδη από τον Ιούνιο 2020 ζητούσαν  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενιαία πρωτόκολλα για τις ασφαλείς μετακινήσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σήμερα, παραμένουν άλυτα τα ουσιαστικά  ζητήματα για την αποτελεσματική εφαρμογή του, όπως η δωρεάν διάθεση των τεστ. Η χώρα μας θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας που τα διαθέτει δωρεάν στους τουρίστες, μέχρι ότου εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από τη ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σαφές ότι η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών όπως αποτυπώνεται από τον ECDC, εξακολουθεί να αποτελεί το κρίσιμο ζήτημα για την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας. Αντί λοιπόν  η κυβέρνηση να  διαστρεβλώνει την πραγματικότητα παρουσιάζοντας ως δική της ιδέα το «Πιστοποιητικό COVID-19» ας εργαστεί για την επιτυχή εφαρμογή του.

 

Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει σκληρές επιθέσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης προς την ελληνική κυβέρνηση, βλέπε συνέντευξη Θεοχάρη στο BBC και αξιοιποίηση δηλώσεων Λασκαρίδη. Πως ερμηνεύετε και πως σχολιάζετε;

Ο Βασιλιάς είναι γυμνός και δεν μπορεί να κρυφτεί. Ούτε πίσω από επικοινωνιακά τερτίπια, ούτε πίσω από λίστες Πέτσα. Ο κ. Θεοχάρης οφείλει να προβάλλει τον ελληνικό τουρισμό, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να τον δυσφημίζει. Ο κ. Πλακιωτάκης απέδειξε πως η ΝΔ δεν έχει ούτε για τη Ναυτιλία συγκροτημένη πολιτική.Αποκαλύπτεται με τον πλέον επώδυνο τρόπο  πως η κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη, ανίκανη,καθορίζεται από ιδεοληψίες αλλά υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

Στην πιο μεγάλη τραγωδία για την πατρίδα μας που η ανασφάλεια διαπερνά όλη την κοινωνία το μόνο που απασχολείτην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η επικοινωνία. Αυτή η τακτική όμως δεν πιάνει στα διεθνή μέσα. Και το πλήγμα στην εικόνα της χώρας είναι μεγάλο.

Πως κρίνετε τις προβλέψεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης σε ότι αφορά τον τουρισμό και ευρύτερα;

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη βιωσιμότητα του τουρισμού, και την αναμόρφωση του αναπτυξιακού του μοντέλου.Το σχέδιο της Κυβέρνησης, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιούργησε η κρίση στον τουρισμό. Οι δράσεις που προτείνονται είναι ανεπαρκείς, είναι αποσπασματικές, δεν συνδέονται μεταξύ τους και αναδεικνύουν την έλλειψη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον κλάδο. Αντ’ αυτού, απαιτείται η ένταξη ενός συνόλου διακριτών δράσεων και όχι οριζόντιων, που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μέσα από την προσφορά μιας βιώσιμης και υψηλού επιπέδου τουριστικής εμπειρίας, στη βάση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Μπορεί να βρεθεί λύση για τα αρχαία της Βενιζέλου με μια πολιτική και επιστημονική συνεννόηση;

Σήμερα η Θεσσαλονίκη θα είχε και αρχαία και μετρό. Λύση είχε βρεθείαπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το έργο προχωρούσεκανονικά βάσει του χρονοδιαγράμματος. Η κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου με την κατά χώρα παραμονή των αρχαιοτήτων είναι τεχνικά εφικτή, εξασφαλίζοντας τόσο την άρτια και έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, όσο και αυτό που υποστηρίζουν οι φορείς παγκοσμίως και επιστήμονες: η διατήρηση των αρχαίων αποτελεί προϋπόθεση για διάσωση των ευρημάτων, ενώ η απόσπαση και επανατοποθέτηση τους συνιστά έγκλημα. Η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην πόλη και την ιστορία της, να αφήσει πίσω τις εμμονές της και να δώσει στην ανθρωπότητα ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης επιτέλους το ΜΕΤΡΟ.