Το ηχηρό μήνυμα της επιστημονικής και θεραπευτικής κοινότητας για απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία αλλά και τη βαθιά και γνήσια αγωνία για το μέλλον της ψυχικής υγείας και της κοινωνίας , μετέφερε από το βήμα της Βουλής, η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Όταν ορκίστηκα στο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ψυχολογίας, όταν εκπαιδεύτηκα στα προγράμματα προαγωγής αυτοβοήθειας, όταν εργάστηκα στα κέντρα πρόληψης δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έρθει μια μέρα που η οργανωμένη Πολιτεία θα εισηγηθεί σχέδια νόμου  βαθιά αντι επιστημονικά, αναχρονιστικά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Μαζί με εμένα χιλιάδες άνθρωποι που υπηρετούν το χώρο της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης αγωνιούν διότι μέχρι τώρα έχουν δώσει όλο τους το είναι και την ψυχή να εκπαιδευτούν , ακαδημαϊκά, στο πεδίο, να προσφέρουν , να μάθουν να είναι αποτελεσματικοί και σήμερα εσείς τι τους ζητάτε; Να ξεχάσουν ότι ξέρουν; Ότι βήμα έχει κάνει η επιστήμη αλλά και η κοινότητα;»

Το νομοσχέδιο τόνισε, όχι μονο δεν ολοκληρώνει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση- αλλά φέρνει απορρύθμιση και διάλυση καταλύοντας όλα τα προγράμματα που λειτουργούν στο πεδίο αποτελεσματικά. Η κυβέρνηση μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου επιχειρεί ένα έγκλημα καθώς πλήττει- τόνισε-  την θεραπευτική κοινότητα και την πρακτική της καταργώντας τη λύση που έρχεται από τα κάτω, την κοινότητα και απαντά στα προβλήματα με μια λύση «λίγο από όλα- λίγο πρόληψη- λίγο θεραπεία- λίγο επανένταξη».

Θεραπείες, οι οποίες όπως είπε, καταργούν και την ουσία της θεραπευτικής σχέσης ανάμεσα στο θεραπευτή και τους θεραπευόμενους.

Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο αυτό φέρνει μια διοικητική λογική βαθιά εξουσιαστική και συγκεντρωτική ακριβώς στον αντίποδα των επιτυχημένων προγραμμάτων.

Σε μια περίοδο έντονων κρίσεων δήλωσε, που τα ψυχικά προβλήματα και οι εξαρτήσεις αυξάνονται , η κυβέρνηση αντί να φέρει λύση αγνοεί την επιστημονική κοινότητα και τις παρατηρήσεις της 10 μήνες τώρα.

Το ίδιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και όσους είναι λήπτες αυτών των υπηρεσιών, γι’ ακόμη μια φορά στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών.

Η κυβέρνηση δεν ακούει εδώ και 10 μήνες καμία κραυγή αγωνίας τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, δεν στηρίζει το ΕΣΥ και την ίδια ώρα φέρνει επίταξη των ιδιωτών γιατρών θεσμοθετώντας αντικίνητρα ώστε να πάνε και στον ιδιωτικό τομέα στις άγονες περιοχές, στα νησιά.

«Ένα νομοσχέδιο που είναι τιμωρητικό προς τον ασθενή αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ με πόρους, με αυξήσεις μισθών, προσλήψεις.

Ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον ψυχικό πόνο με δημοσιονομικά κριτήρια και λογική» τόνισε.

Όπως ανέφερε η κ. Νοτοπούλου, το νομοσχέδιο στερείται οράματος, φέρνει παύση της τομεοποίησης του ν. 1999 προκρίνεται η περιφερειοποίηση χωρίς όμως να έχει φέρει η κυβέρνηση καμία ενίσχυση των διαφόρων τομέων που υπάρχουν, ενώ η τομεοποίηση ήταν πολλά βήματα μπροστά.

Η κυβέρνηση καταργεί δίκτυο απεξάρτησης, πρόληψης  40 ετών το οποίο πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος δήλωσε ενώ εξισώνονται οι ιδιωτικές κλινικές με τις δημόσιες.

Υπογράμμισε πως η ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι απαραίτητη και πως για  την επιτυχή αποϊδρυματοποίηση είναι ανάγκη να ενισχυθούν οι κοινοτικές υπηρεσίες, να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη φροντίδα των ασθενών από τα ιδρύματα στην κοινότητα.

Να ληφθούν πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του στίγματος του ψυχικά διαταραγμένου, και να προστατευθούν τα  δικαιώματα των ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και αντί αυτού η κυβέρνηση κατευθύνει τους πάντες στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να ακούει τίποτα από όσα έχει προτείνει ο Π.Ο.Υ και οι φορείς στη διαβούλευση , δεν απαντά στα εργασιακά ζητήματα και κυρίως στρέφεται κατά της αυτοοργάνωσης, στους ελεύθερους ανθρώπους που διεκδικούν το δικαίωμά τους να υπάρχουν υγιείς και ελεύθεροι.

Όπως τόνισε με αυτό το νομοσχέδιο τίθενται σε κίνδυνο τα στεγνά δημόσια προγράμματα.

«Παίζετε με τις ζωές των ανθρώπων, το μέλλον των παιδιών» ανέφερε. «η φωνή του αγώνα των ανθρώπων που βγήκαν από το ΚΕΘΕΑ είναι εγγραφή στη συνείδηση του καθενός και της καθεμιάς μας. Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά».