Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου, σχετικά με την απόφαση διακοπής του προγράμματος «πλησίον της σύνταξης».

Ένα πολύτιμο πρόγραμμα για πολλούς φορείς του Δημοσίου, όπως Δήμους, Περιφέρειες ή Νοσοκομεία και το οποίο αφορά τουλάχιστον 25.000 συμπολίτες μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδινε τη δυνατότητα σε άνεργους συμπολίτες μας άνω των 55 ετών να κατοχυρώσουν δικαίωμα Συνταξιοδότησης καλύπτοντας έτσι κενές θέσεις προσωπικού σε πολλούς και κρίσιμους φορείς του δημοσίου, εξαιτίας της συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων, θέσεις που δεν αναπληρώνονται.

Επειδή με την απόφαση της ΔΥΠΑ δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών σε πολλούς φορείς του Δημοσίου, σε Περιφέρειες, σε Δήμους και σε νοσοκομεία

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

1)        Τι προτίθεται να πράξει ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της ΔΥΠΑ και να διασφαλιστεί η συνέχιση του Προγράμματος;

2)        Τι προτίθεται να πράξει ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία χιλιάδες άνεργοι συμπολίτες μας να κατοχυρώσουν δικαίωμα Συνταξιοδότησης;

3)        Τι προτίθεται να πράξει ώστε να μη χάσουν μια πολύτιμη εναλλακτική για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε Προσωπικό, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και οι άλλοι φορείς του Δημοσίου;

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 9 Αυγούστου  2024

  Ερώτηση

 

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Θέμα: Κατάργηση του προγράμματος ‘Πλησίον της Σύνταξης’

Όπως προκύπτει από την Ανακοίνωση της ΔΥΠΑ στις 2-8-2024 έληξε την ίδια ημέρα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω, σε φορείς του δημόσιου τομέα. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την απόφαση διακοπής του προγράμματος, γνωστού ως ‘Πλησίον της Σύνταξης’, το οποίο έδινε τη δυνατότητα σε άνεργους συμπολίτες μας άνω των 55 ετών να κατοχυρώσουν δικαίωμα Συνταξιοδότησης.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο αφορά 25.000 συμπολίτες μας, είναι πολύτιμο για πολλούς φορείς του Δημοσίου, όπως σε Δήμους, σε Περιφέρειες και σε Νοσοκομεία, οι οποίοι κάλυπταν κενές θέσεις Προσωπικού για να επιτελέσουν το έργο τους.

Εξάλλου είναι γνωστή η μεγάλη έλλειψη Προσωπικού σε πολλούς και κρίσιμους φορείς του Δημοσίου, εξαιτίας της συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι δεν αναπληρώνονται.

Αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία τόσο μεταξύ των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αφού βλέπουν ότι χάνεται μια μοναδική ευκαιρία για να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, όσο όμως και μεταξύ των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης και άλλων δημόσιων φορέων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι χάνουν μια πολύτιμη εναλλακτική για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε Προσωπικό, με σκοπό να επιτελέσουν το έργο τους.

Επειδή  με την απόφαση της ΔΥΠΑ χιλιάδες άνεργοι συμπολίτες μας άνω των 55 ετών, χάνουν μια μοναδική ευκαιρία  για να κατοχυρώσουν δικαίωμα Συνταξιοδότησης.

Επειδή με την απόφαση της ΔΥΠΑ δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών σε πολλούς φορείς του Δημοσίου, σε Περιφέρειες, σε Δήμους και σε νοσοκομεία

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

  • Τι προτίθεται να πράξει ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της ΔΥΠΑ και να διασφαλιστεί η συνέχιση του Προγράμματος;
  • Τι προτίθεται να πράξει ώστε να μη χάσουν την ευκαιρία χιλιάδες άνεργοι συμπολίτες μας να κατοχυρώσουν δικαίωμα Συνταξιοδότησης;
  • Τι προτίθεται να πράξει ώστε να μη χάσουν μια πολύτιμη εναλλακτική για να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε Προσωπικό, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και οι άλλοι φορείς του Δημοσίου; .

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Νοτοπούλου Αικατερίνη

 

Αποστολάκης Ευάγγελος

 

Γαβρήλος Γεώργιος

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

 

Καλαματιανός Διονύσης

 

Κοντοτόλη Μαρίνα

 

Καραμέρος Γεώργιος

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Λινού Αθηνά

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπάρκας Κώστας

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 

Παπαηλιού Γεώργιος

 

Τζάκρη Θεοδώρα

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γεώργιος