Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τοποθετήθηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτρια Α΄Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διαδικασία ενημέρωσης από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Σκέρτσο και Υπουργών της κυβέρνησης για την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Η κ. Νοτοπούλου σημείωσε ότι κανένας που προσέρχεται σε διαδικασία ενημερωτικής συζήτησης για Εθνική Στρατηγική Δικαιωμάτων ΑμεΑ δεν προσέρχεται με αντιπολιτευτική/μικροκομματική διάθεση, αλλά με διάθεση προσφοράς και συμβολής, ωστόσο η κυβέρνηση με τη διαδικασία που επέλεξε δημιούργησε έδαφος αντιπαράθεσης αφού δε φρόντισε να υπάρχει ικανοποιητικός χρόνος τοποθέτησης των εκπροσώπων των κομμάτων και των μελών της Επιτροπής.
«Τρεις ημέρες πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις ευρωεκλογές και ενώ η Εθνική Στρατηγική βρίσκεται ακόμη σε διαβούλευση η κυβέρνηση επέλεξε να επιδοθεί σε ένα προεκλογικό σόου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι ταυτόχρονα με την ανάρτηση σε διαβούλευση της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα ΑμεΑ αναρτήθηκε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με άρθρο του οποίου καταργούνταν ευνοϊκές ρυθμίσεις και κεκτημένα δικαιώματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν οι ίδιοι αναπηρία/χρόνια πάθηση ή σακχαρώδη διαβήτη ή που φροντίζουν τέτοιο άτομο. Μετά την κατακραυγή που αποτυπώθηκε στα σχόλια και των δύο διαβουλεύσεων η συγκεκριμένη διάταξη αποσύρθηκε, ωστόσο το γεγονός αποδεικνύει το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.
Έθεσε το ερώτημα «σε ποια ανάγκη υπακούει η ονομαστική αναφορά δύο φορές στο κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη; Και ονομαστικών αναφορών Υπουργών της κυβέρνησής του; Και μάλιστα αμέσως μετά την επισήμανση της αναγκαιότητας για «ενίσχυση της θεσμικής μνήμης και συνέχειας». Τι υποννοείτε; Ότι η θεσμική μνήμη και συνέχεια έχει ως σημείο αφετηρίας την κυβέρνησή σας;»
Σημείωσε ότι μια Εθνική Στρατηγική για να είναι πραγματικά Εθνική θα πρέπει να έχει την όσο το δυνατόν υπερκομματική στήριξη και ότι η σημερινή διαδικασία δε διασφαλίζει κάτι τέτοιο.
Ενώ για να είναι πραγματικά Στρατηγική θα πρέπει να προβλέπει σαφή χρονοδιαγράμματα, γενναία χρηματοδότηση, μετρήσιμα αποτελέσματα ανά δράση και ανά έτος στοιχεία τα οποία απουσιάζουν.
Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που καλείται να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος της Εθνικής Στρατηγικής και το οποίο στερείται Οργανισμού Λειτουργίας και διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας.
Αναφερόμενη στον Πυλώνα για την Καθολική Προσβασιμότητα έθεσε το θέμα του υπερβολικού κόστους των εργαλείων αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κλπ) που επιβαρύνουν υπερμετρα τους συμπολίτες μας ΑμεΑ και επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για πλήρη κάλυψη αυτών των εξόδων.
Ανέφερε την έλλειψη ποσοτικοποίησης του δείκτη παρακολούθησης των παρεμβάσεων σε υποδομές όπως πχ οι ράμπες σε πεζοδρόμια, τα προσβάσιμα φανάρια κλπ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση 5 ετών για την προμήθεια καινούριων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ότι αντί να λάβει μέτρα για την εκπλήρωση των υποδομών ασφαλείας των οχημάτων, των στάσεων και των τερματικών σταθμών, ώστε να μπορεί με τρόπο ασφαλή και λειτουργικό να πραγματοποιηθεί η επιβίβαση, μεταφορά και αποβίβαση των συμπολιτών μας με αναπηρία, ή μειωμένη κινητικότητα, η Κυβέρνηση με την Υπουργική Απόφαση 362897/29-12-2023 της Υφυπουργού Μεταφορών συνεχίζει τον ορισμό οριζόντιας εξαίρεσης για τους ανθρώπους αυτούς.
Για τον 2ο Πυλώνα της Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην κοινότητα σημείωσε ότι στο θέμα του Προσωπικού Βοηθού διαψεύστηκαν οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από τη ΝΔ καθώς παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα κατά την εφαρμογή του όπως ο πολύ μικρότερος αριθμός προσωπικών βοηθών από τις διακηρύξεις, αποκλεισμός Ατόμων με Αναπηρία με ηλικιακά κριτήρια, μεγάλα προβλήματα με τη μισθοδοσία και την ασφάλισή τους.
Για την εξασφάλιση κοινωνικής στέγης αναρωτήθηκε πως θα γίνει αυτό όταν το απόθεμά της είναι μηδενικό και η κυβέρνηση δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία για τη δημιουργία της. ενώ για τα Κέντρα Κοινότητας, μιας εμβληματικής παρέμβασης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που στελεχώθηκαν με εκατοντάδες νέους επιστήμονες ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, διοικητικούς και εξοπλίστηκαν με ψηφιακά συστήματα, ώστε να συνδέουν τους πολίτες με τις κοινωνικές υπηρεσίες ανέφερε ότι σήμερα είναι υποστελεχωμένα με ευθύνη της κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στην απένταξη από τον κρατικό προϋπολογισμό του προγράμματος διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και τη χρηματοδότησή του με έκτακτη επιχορήγηση, πρακτική που δημιουργεί προβλήματα καθώς και στη μη ανανέωση των συμβάσεων 11 εργαζομένων του ΕΚΚΑ οι οποίοι εργάζονταν στην Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107».
Για τον Πυλώνα Πρόσβασης στην Υγεία έθεσε το ερώτημα πως θα γίνει αυτό όταν η κυβέρνηση την ιδιωτικοποιεί και την εμπορευματοποιεί. Ανέφερε ότι την περίοδο 2019-2022 είχαμε ρεκόρ αύξησης κατά 6,1% του πληθυσμού ΑμεΑ που αισθάνονται ότι έχουν κακή ή πολύ κακή υγεία (από 27,2% σε 33,3%).
είμαστε 2οι στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία με το 33% των δαπανών υγείας να είναι από την τσέπη μας, όταν στην Ευρώπη ο ΜΟ είναι 14,5%
οι δαπάνες για ΑμεΑ είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου κατά 50%,
ενώ 23,5% των ΑμεΑ είχε ανεκπλήρωτες ανάγκες για την διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων όταν ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Μ.Ο. είναι 4%.
Για τον Πυλώνα Συμπερίληψης στην Εκπαίδευση αναφέρθηκε στις τραγικές κτιριακές ανεπάρκειες των ειδικών σχολείων τα οποία φιλοξενούνται σε βιομηχανικά κτίρια ακόμη και σε ημιυπόγεια και κάλεσε την κ. Ζαχαράκη να επισκεφθούν από κοινού ειδικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη για να διαπιστώσει και η ίδια την τραγική κατάσταση που επικρατεί.
Έκανε μνεία στον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης των ΚΔΑΠ ΑμΕΑ και στην ανοιχτή επιστολή του Σωματείου ιδιοκτητών ΚΔΑΠ ΑμΕΑ «Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ».
Τέλος για τον Πυλώνα Πρόσβαση στην Εργασία αναφέρθηκε σε προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων φορέων του Δημοσίου όπου στη μοριοδότηση δεν συμπεριλαμβάνονται κοινωνικά κριτήρια ανάμεσά τους και η αναπηρία διαγωνιζόμενου ή μέλους της οικογένειάς τους.
Η κ. Νοτοπούλου έκλεισε την παρέμβασή της στην Επιτροπή καλώντας την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να εγγυηθεί μιας διαδικασίας διαμόρφωσης της Εθνικής Στρατηγικής αντίστοιχης με τη σοβαρότητα του θέματος