Απλήρωτοι από το Μάρτιο παραμένουν οι  εργαζόμενοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας Κατερίνα Νοτοπούλου, με συνυπογράφοντες τους τομεάρχες Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Γαβρήλο, την Αν. Τομεάρχη Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα Έλενα Ακρίτα και ακόμη 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνουν το θέμα στη Βουλή.

Με ερώτησή τους προς τις αρμόδιες Υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητούν απαντήσεις

  • Πότε σκοπεύουν να προβούν στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους ΙΔΟΧ της ΓΓΙΔΑ;
  • Πώς θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία της Γραμμής SOS 15900, του Παρατηρητηρίου Ισότητας και του Γραφείου Υποστήριξης (Help Desk) Ισότητας;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών της ΓΓΙΔΑ με επαρκή και μόνιμο προσωπικό;

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι ενώ εργάζονται αδιαλείπτως, στελεχώνουν κρίσιμες δομές όπως τη Γραμμή SOS 15900, μία γραμμή που λειτουργεί από το 2011 με την ίδια στελέχωση και αποτελεί βασικό πυλώνα του δικτύου δομών στήριξης των γυναικών, θυμάτων βίας (Τηλεφωνική Γραμμή, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας).

Το Παρατηρητήριο Ισότητας, την υπηρεσιακή δομή, δηλαδή, που είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση και επεξεργασία όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων που σχετίζονται με την ένταξη της ισότητας των φύλων στις δημόσιες πολιτικές και

To Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk) Ισότητας, αρμόδιο για την παροχή συμβουλευτικής, επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων.

Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας της Γραμμής SOS 15900, του Παρατηρητηρίου Ισότητας και του Γραφείου Υποστ\ήριξης (Help Desk) Ισότητας είναι κομβικής σημασίας, ενώ το δικαίωμα των εργαζομένων για την άμεση καταβολή δεδουλευμένων τους και το δικαίωμά τους στην απεργία είναι αυτονόητο.

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2024

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τις Υπουργούς

Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Θέμα: «Απλήρωτοι από το Μάρτιο οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ)»

Ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, οι Σύλλογοι των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατήγγειλαν το γεγονός ότι οι συνάδελφοί τους που εργάζονται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ,) παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα τριών μηνών, ήτοι από το Δεκέμβριο του έτους 2023.

Ερχόμαστε, λοιπόν, εκ νέου, κατόπιν καταγγελίας των εργαζομένων αυτών, να ενημερωθούμε ότι παραμένουν απλήρωτοι, για άλλη μια φορά, και συγκεκριμένα από το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, μέχρι και σήμερα.

Οι εργαζόμενοι αυτοί που εργάζονται, αδιαλείπτως, χωρίς να πληρώνονται στελεχώνουν: 

α) Τη Γραμμή SOS 15900, μία γραμμή που λειτουργεί από το 2011 με την ίδια στελέχωση και αποτελεί βασικό πυλώνα του δικτύου δομών στήριξης των γυναικών, θυμάτων βίας (Τηλεφωνική Γραμμή, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας). Πρόκειται για τη μοναδική 24ωρη υπηρεσία πανελλαδικής εμβέλειας και άμεσης παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης γυναικών θυμάτων βίας.

β) Το Παρατηρητήριο Ισότητας, την υπηρεσιακή δομή, δηλαδή, που είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση και επεξεργασία όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων που σχετίζονται με την ένταξη της ισότητας των φύλων στις δημόσιες πολιτικές και

γ) To Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk) Ισότητας, αρμόδιο για την παροχή συμβουλευτικής, επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι ΙΔΟΧ εργάζονται χρόνια, υπό καθεστώς ομηρίας, με ετήσιες ανανεούμενες συμβάσεις, ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, με λιγότερα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. 

Δυστυχώς, προκύπτει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται χωρίς μισθό. Κάθε φορά που αλλάζει η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα στο οποίο και εντάσσονται, υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους. Σε αυτόν τον παράγοντα, έρχεται να προστεθεί και η μετάβαση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για την οποία, όμως μετάβαση, το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης, δεν προνόησε να προβλέψει ένα πρακτικό σχέδιο. Το γεγονός αυτό, εξάλλου, αποδεικνύεται και από το ότι από το 2019 ο ισχύων οργανισμός της ΓΓΙΑΔ εξακολουθεί να είναι αυτός του Υπουργείου Εσωτερικών (ΠΔ 141/2017).

Το αποτέλεσμα δε όλων των ανωτέρω είναι οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ, ως θύματα των επιτελικών σχεδιασμών, να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο σ’ αυτή την αλυσίδα, μην γνωρίζοντας, μέχρι και σήμερα, σε ποιόν ανήκει η αρμοδιότητα να εξασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς εμπλέκονται τα δύο Υπουργεία, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το ΥΚΟΙΣΟ, μολονότι, όλως προσφάτως, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σταμάτησε να παρέχει διοικητική και οικονομική υποστήριξη στο ΥΚΟΙΣΟ.

Επειδή  εργαζόμενοι ΙΔΟΧ κατήγγειλαν ότι εμμέσως, πλην σαφώς, δέχτηκαν από την αρμόδια Υπουργό και την Υφυπουργό του ΥΚΟΙΣΟ, «απειλές» για μη  ανανέωση των συμβάσεων εργασίας τους, λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 21/05/2024.

Επειδή είναι κομβικής σημασίας η εξασφάλιση της απρόσκοπτης και συνεχούς λειτουργίας της Γραμμής SOS 15900, του Παρατηρητήριου Ισότητας και του Γραφείου Υποστ\ήριξης (Help Desk) Ισότητας.

Επειδή είναι αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και το δικαίωμά τους στην απεργία. 

 

Ερωτώνται οι αρμόδιες Υπουργοί:

1) Πότε σκοπεύουν να προβούν στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους ΙΔΟΧ της ΓΓΙΔΑ;

2) Πώς θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία της Γραμμής SOS 15900, του Παρατηρητήριου Ισότητας και του Γραφείου Υποστήριξης (Help Desk) Ισότητας;

3) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών της ΓΓΙΔΑ με επαρκή και μόνιμο προσωπικό;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Νοτοπούλου Κατερίνα

 

Γαβρήλος Γιώργος

 

Ακρίτα Έλενα

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Θρασκιά Ουρανία

 

Καλαματιανός Διονύσης

 

Λινού Αθηνά

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μαμουλάκης Χάρης

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Παπαηλιού Γεώργιος

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γεώργιος