Προτάσεις της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» για Άνω Πόλη- Επταπύργιο


Στο πλαίσιο ανάδειξης των προτάσεων της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» ανά δημοτική κοινότητα, σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα βασικά σημεία του προγράμματός μας για την Γ’ Κοινότητα.

Η περιοχή της Άνω Πόλης και του Επταπυργίου αποτελεί μια ιδιαίτερη περιοχή του δήμου Θεσσαλονίκης, με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά, ένα στολίδι για το μητροπολιτικό συγκρότημα. Γραφικές γειτονιές, παραδοσιακές κατοικίες, όμορφα σοκάκια, σημαντικά μνημεία και εκκλησίες, με αιχμή το επιβλητικό Επταπύργιο, συνθέτουν μία μοναδική εικόνα.

Ταυτόχρονα όμως οι κάτοικοι της περιοχής έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με μία σειρά προβλημάτων όπως η έλλειψη ελεύθερων χώρων και χώρων στάθμευσης, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα κακοσυντηρημένα κτίρια και η πλημμελής καθαριότητα. Αν σε αυτά προστεθεί και το αίσθημα εγκατάλειψης των πολιτών από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, αναδεικνύεται η απόλυτη ανάγκη να υπάρξει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πλάνο ανάπτυξης της περιοχής από τη νέα δημοτική αρχή.

Στις προστάσεις της παράταξης μας περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού (πολεοδομικής/ αρχιτεκτονικής/ κυκλοφοριακής) για την Άνω Πόλη, που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση της πολιτικής στάθμευσης και της κυκλοφοριακής διευθέτησης. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις με κατάλληλη διαμόρφωση των οδών προκειμένου να εκτρέψουμε τη διερχόμενη κίνηση από την Άνω Πόλη.

Επίσης στις προτάσεις μας περιλαμβάνεται η εκπόνηση ειδικού προγράμματος εξυγίανσης κοινοχρήστων/ κοινωφελών χώρων και πρόγραμμα κατασκευής υπόγειων/υπέργειων χώρων στάθμευσης, όπως ενδεικτικά στην Πλατεία Ζήνδρου και στο οικόπεδο του Δήμου επί της οδού Ολυμπιάδος.

Παράλληλα, δεδομένου ότι η Άνω Πόλη έχει φθίνον οικιστικό απόθεμα που χρειάζεται ανάδειξη, η παράταξή μας θα επιδιώξει αφενός την δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνεργασία με δομές ΕΣΠΑ και άλλες χρηματοδοτικές πηγές, για την επιδότηση των εργασιών ανακαίνισης/συντήρησης. Αφετέρου θα επιδιώξει την συνεργασία των συναρμόδιων φορέων για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Επιπρόσθετα, στοχεύουμε στον επανασχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση των αρχαιολογικών και ιστορικών περιπάτων, που περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες ανάδειξης, όπως πεζοδρόμια, φωτισμός, δημόσιες βρύσες, σήμανση κλπ. Ακόμη, θα πρέπει θα αναδειχθεί η παλαιότερη βρύση της πόλης στο Τσινάρι.

Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται επίσης η προστασία και η ανάδειξη του Επταπυργίου, μέσω της διαμόρφωσης της πλατείας Επταπυργίου αλλά και της αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουμε σε έργα εξυγίανσης εξωτερικά του μνημείου, εξυγίανση του εξωτερικού χώρου, του τείχους, των δρόμων, του πρασίνου σε συνεργασία με τον όμορο δήμο. Είναι δε απαραίτητο να τοποθετηθούν τουριστικές πινακίδες για το Επταπύργιο.

Τέλος, επιδιώκουμε την ενίσχυση του προσωπικού για τον καθαρισμό των οδών και την εφαρμογή εκτεταμένης ανακύκλωσης. Με βάση δε τις νέες δυνατότητες που δίνει ο «Κλεισθένης», θα ενισχύσουμε τον ρόλο του τοπικού συμβουλίου για την προτεραιοποίηση των έργων σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων (πχ ασφαλτοστρώσεις).

Αγαπάμε την πόλη μας, φροντίζουμε τις γειτονιές!