Στις κοινωνικές ανισότητες και στις αποκλείσεις της ελληνικής οικονομίας από τον μέσο όρο της ΕΕ αναφέρθηκε η βουλεύτρια Ά Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την «Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση».

Όπως τόνισε, η αξιοπρεπής διαβίωση έχει γίνει αγώνας δρόμου για τους πολίτες που δεν μπορούν στην πλειοψηφία τους να ανταποκριθούν στις βασικές μηνιαίες δαπάνες για διατροφή και στέγαση.

Έκανε λόγο για επίπλαστη εικόνα που προσπαθεί επικοινωνιακά να χτίσει η κυβέρνηση .Μητσοτάκη, ενώ η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι διευρύνονται οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, απαξιώνονται και ιδιωτικοποιούνται τα δημόσια αγαθά, καταλύεται το κράτος δικαίου, στοχοποιείται ο συνδικαλισμός και η νέα γενιά.

Μίλησε για τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της Ε.Ε. εκτιμώντας ότι με την 6ημερη εργασία η οποία άρχισε να εφαρμόζεται, η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

H χώρα μας τόνισε, όχι απλώς δεν συγκλίνει με την ΕΕ σε όρους κοινωνικού κεκτημένου, αλλά αποκλίνει ταχύτατα ακόμη και από τις περιφερειακές χώρες που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο.

Αναφέρθηκε ακόμη στο διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα και ένα από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που επιδεινώνεται επικίνδυνα.

Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε ακόμη στο σοβαρότατο δημογραφικό πρόβλημα λέγοντας: « Αυτή η πολιτική αβελτηρία και το καθοδικό παραγωγικό σπιράλ προδιαγράφει την παραπέρα μελλοντική υποβάθμιση της χώρας, οικονομική, κοινωνική, γεωπολιτική,  αν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή πορείας».

Παρέθεσε στοιχεία από ευρήματα δεικτών κοινωνικής βιωσιμότητας στην Ελλάδα οι οποίοι δείχνουν επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών.

«Η Ελλάδα» είπε η κ. Νοτοπούλου, «είναι σταθερά, από το 2021, 3η στην ΕΕ στην ανεργία. Σήμερα το 26,1% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ στην παιδική φτώχεια το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 28,1%».

Επιπλέον, η χώρα μας παρουσιάζει στα θέματα απασχόλησης τη μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε η ενδυνάμωση των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη επιλογή αλλά και βασική προϋπόθεση για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό.

Όπως είπε, το πολυπόθητο αναπτυξιακό άλμα της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει ποτέ όσο διαιωνίζονται τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και ελλείμματα της παραγωγικής βάσης στον τομέα επιτάχυνσης απόδοσης δικαιοσύνης , τη χαμηλή παραγωγικότητα και της επενδύσεις σε μη παραγωγικές τοποθετήσεις.

«Είναι σημαντικό που το ΙΝΕ ΓΣΕΕ επεξεργάζεται τεχνικά και επιστημονικά τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Να συμφωνήσουμε σε μία  εναλλακτική πρόταση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, και της ανασύστασης του κράτους πρόνοιας στην χώρα μας».