Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έπειτα από πρωτοβουλία της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου με θέμα την Εκδικητική κλήση σε απολογία του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ του ΠΑΑΠΑΘ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ «ΑΡΩΓΟΙ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ».

Το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», μετά από δελτίο τύπου που εξέδωσε, κατέθεσε, ενώπιον της Εισαγγελίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, αναφορά σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στο συγκεκριμένο ίδρυμα, αναδεικνύοντας παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα του ιδρύματος.

Οι επικουρικά εργαζόμενοι, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του σωματείου ότι λήγουν οι συμβάσεις τους και ότι δεν προβλέπεται να ανανεωθούν, ενώ το προεδρείο του σωματείου ζήτησε συνάντηση με την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, κα. Νάκου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι του σωματείου γονέων έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακεραιότητα των περιθαλπόμενων με την έλλειψη τόσο μεγάλου αριθμού εργαζομένων, αλλά η κα. Νάκου αδιαφόρησε.

Αντί η κα. Νάκου και όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, να σπεύσουν να συνδράμουν στην διερεύνηση όσων αναλύουν στην αναφορά τους το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων και στην εύρεση λύσης για την αποφυγή μείωσης του προσωπικού στο ίδρυμα, η κα. Νάκου, εκδικητικά, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του σωματείου, κ. Χρήστο Πασαλίδη, ο οποίος είναι και εργαζόμενος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», σε απολογία, κατηγορώντας τον για άσκηση κριτικής κατά των πράξεων της προϊσταμένης αρχής.

Λαμβάνοντας ως δεδομένα

- Πως ο θάνατος του 21χρονου τροφίμου του Αγίου Δημητρίου που υπέστη άγριο ξυλοδαρμό συγκλόνισε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης

-Πως  κατατέθηκαν αναφορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς για «περίεργες» απευθείας αναθέσεις που έλαβαν χώρα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Μακεδονίας

- Πως διενεργήθηκαν εισαγγελικές έρευνες για απόκρυψη κρουσμάτων Covid-19 και για τους εκτός σειράς εμβολιασμούς συγγενών γιατρών στον  Άγιο Δημήτριο

-Πως έγιναν επίσημες καταγγελίες  του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών ΑμεΑ αλλά και του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωϊδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην οικογένεια»  για φαινόμενα εκδικητικής συμπεριφοράς σε ανάδοχο οικογένεια

Η Κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως και όχι απλά δεν έλαβε μέτρα, αλλά αντίθετα επιτρέπει να συνεχίζεται η εκδικητική πρακτική της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)         Είναι ενήμερος των πράξεων και ενεργειών της Διοικήτριας του ΚΚΠΠ Κ. Μακεδονίας κ. Νάκου σε ό,τι αφορά στην εκδικητική κλήση σε απολογία του Γενικού Γραμματέα του σωματείου, κ. Χρήστου Πασαλίδη, ο οποίος τυγχάνει και εργαζόμενος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»;

2)         Πώς προτίθεται να αποκαταστήσει στο ΚΚΠΠ το κλίμα ηρεμίας, αρμονίας και συνέργειας στις σχέσεις διοίκησης, εργαζομένων και οικογενειών των ωφελούμενων προς το  συμφέρον αμφοτέρων των πλευρών;

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Εκδικητική κλήση σε απολογία του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ του ΠΑΑΠΑΘ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ “ΑΡΩΓΟΙ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ” »

Το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», μετά από δελτίο τύπου που εξέδωσε, κατέθεσε, ως ήταν καθήκον του, ενώπιον της Εισαγγελίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, αναφορά σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στο εν λόγω ίδρυμα, καθώς και με τα εν γένει, σοβαρά προβλήματα του ιδρύματος, συνοδευόμενη, μάλιστα από όλα, τα αντίστοιχα, αποδεικτικά έγγραφα.

Συγκεκριμένα, οι επικουρικά εργαζόμενοι, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του σωματείου ότι λήγουν οι συμβάσεις τους και ότι δεν προβλέπεται να ανανεωθούν. Το δε Προεδρείο του σωματείου, αγωνιώντας για το μέλλον του ιδρύματος, έσπευσε να ζητήσει συνάντηση με την Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, κα. Νάκου, για να την ενημερώσει για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα. Κι ενώ η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και οι εκπρόσωποι του σωματείου γονέων έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακεραιότητα των περιθαλπόμενων με την έλλειψη τόσο μεγάλου αριθμού εργαζομένων, η κα. Νάκου απλά αδιαφόρησε. Επιβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο να ανανεωθούν οι εν λόγω συμβάσεις και επικαλέστηκε την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος από εργαζομένους του κοινωφελούς προγράμματος, αυξάνοντας την αγωνία των γονέων, οι οποίοι επανέλαβαν τους κινδύνους ελλιπούς φροντίδας, αύξησης των ατυχημάτων, κίνδυνο ακόμα και για την ζωή των παιδιών ως αποτέλεσμα της μείωσης του προσωπικού. 

Και ενώ θα περίμενε κανείς,  η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, κα. Νάκου, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, να σπεύσουν να συνδράμουν στην διερεύνηση όσων αναλύουν στην αναφορά τους το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων και στην εύρεση λύσης για την αποφυγή μείωσης του προσωπικού στο ίδρυμα, αντ’ αυτού συνέβη το ακόλουθο παράδοξο. Η κα. Νάκου, όλως εκδικητικά, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του εν λόγω σωματείου, κ. Χρήστο Πασαλίδη, ο οποίος τυγχάνει και εργαζόμενος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», σε απολογία, κατηγορώντας τον, άκουσον άκουσον, για άσκηση κριτικής κατά των πράξεων της προϊσταμένης αρχής. Μάλιστα, συνεχίστηκε η παραπομπή της υπόθεσής του, με το υπ’ αριθμ. 142/2022 εγγράφου παραπομής, και στο ΔΣ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να κρίνει εκ νέου τα  ίδια τα περιστατικά.

Λαμβάνοντας ως δεδομένα

- Πως ο θάνατος του 21χρονου τροφίμου του Αγίου Δημητρίου που υπέστη άγριο ξυλοδαρμό συγκλόνισε, όπως ήταν αναμενόμενο, ολόκληρη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης

-Πως  κατατέθηκαν αναφορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς για «περίεργες» απευθείας αναθέσεις που έλαβαν χώρα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Μακεδονίας

- Πως διενεργήθηκαν εισαγγελικές έρευνες για απόκρυψη κρουσμάτων Covid-19 και για τους εκτός σειράς εμβολιασμούς συγγενών γιατρών στον  Άγιο Δημήτριο

-Πως έγιναν επίσημες καταγγελίες  του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών ΑμεΑ αλλά και του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωϊδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην οικογένεια»  για φαινόμενα εκδικητικής συμπεριφοράς σε ανάδοχο οικογένεια

Η Κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως και όχι απλά δεν έλαβε μέτρα, αλλά αντίθετα επιτρέπει να συνεχίζεται η εκδικητική πρακτική της Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Επειδή ο κ. Πασαλίδης Χρήστος υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα προς την Εισαγγελέα Ανηλίκων, ακριβώς με την ιδιότητά του ως Γενικός Γραμματέας του Σωματείου και όχι ως εργαζόμενος του  Αγίου Δημητρίου.

 Επειδή από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ασυμβίβαστο ανάμεσα στις δύο ιδιότητες του Γενικού Γραμματέα σωματείου γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ και εργαζομένου στον Άγιο Δημήτριο.

Επειδή είναι ανήκουστο να καλείται σε απολογία εργαζόμενος για να ελεγχθεί πειθαρχικά για τις αξιολογικές κρίσεις που διατύπωσε εκπροσωπώντας το Σωματείο, στο οποίο κατέχει την θέση του Γενικού Γραμματέα.

Επειδή η εν λόγω ενέργεια της κας. Νάκου συνιστά απαράδεκτη κρατική παρέμβαση στην λειτουργεία ενός σωματείου, η αναγνώριση του οποίου είναι συνταγματικής τάξεως.

Επειδή η εν λόγω ενέργεια της κας. Νάκου θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι και παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης και προσπάθεια παρεμπόδισης της δικαστικής διερεύνησης από την αρμόδια Εισαγγελέα Ανηλίκων. 

Επειδή η κα. Νάκου δεν σταματά να «διαφημίζει» προς κάθε κατεύθυνση τις στενές σχέσεις της με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επειδή καθ’ όλη την περίοδο που η κα. Νάκου ξετυλίγει το κουβάρι παράνομων, παράτυπων και αντίθετων προς το συμφέρον των ωφελούμενων ενεργειών και η αντιπολίτευση ζητά την αποπομπή της, η πολιτική της Προϊσταμένη, Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Μιχαηλίδου τηρεί «σιγήν ιχθύος» και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  • Είναι ενήμερος των πράξεων και ενεργειών της Διοικήτριας του ΚΚΠΠ Κ. Μακεδονίας κ. Νάκου σε ό,τι αφορά στην εκδικητική κλήση σε απολογία του Γενικού Γραμματέα του σωματείου, κ. Χρήστου Πασαλίδη, ο οποίος τυγχάνει και εργαζόμενος στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία « Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»;
  • Πώς προτίθεται να αποκαταστήσει στο ΚΚΠΠ το κλίμα ηρεμίας, αρμονίας και συνέργειας στις σχέσεις διοίκησης, εργαζομένων και οικογενειών των ωφελούμενων προς το  συμφέρον αμφοτέρων των πλευρών;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 

Νοτοπούλου Αικατερίνη

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρά

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μωραίτης Αθανάσιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία