Τα προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα από τις συγχωνεύσεις σχολείων στο Νομό Θεσσαλονίκης φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή έπειτα από πρωτοβουλία της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Υπογραμμίζοντας ότι η ΚΥΑ Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, διαταράσσει την ηρεμία και την ομαλή λειτουργία των σχολείων και επιδεινώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

1)         Τι προτίθενται να πράξουν για να διασφαλίσουν το ομαλό κλίμα και την ηρεμία στο σχολικό περιβάλλον;

2)         Τι προτίθενται να πράξουν για να διαφυλάξουν την εκπαιδευτική και μορφωτική διαδικασία των μαθητριών και των μαθητών;

3)         Τι προτίθενται να πράξουν για να προστατέψουν την υγεία των μαθητών, των μαθητριών και των εκπαιδευτικών;

4)         Τι προτίθενται να κάνουν για να αποκαταστήσουν και να διορθώσουν τη βλαπτική μεταβολή που υφίστανται οι δεκάδες εκπαιδευτικοί στα εργασιακά τους δικαιώματα και στην εργασιακή τους κατάσταση, εξαιτίας της κοινής Υπουργικής Απόφασης, που μόλις την 31η Αυγούστου κοινοποιήθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα σχολεία και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών;

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Οικονομικών

Θέμα: «Προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα από τις συγχωνεύσεις σχολείων στο Νομό Θεσσαλονίκης»

Με κοινή Yπουργική Aπόφαση των Yπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών (ΦΕΚ 4582/30-8-2022), αποφασίστηκε, συνολικά, σε ολόκληρη τη χώρα

- η συγχώνευση 18 Δημοτικών σχολείων σε 9, εκ των οποίων 6 που συγχωνεύθηκαν σε 3, στο Νομό Θεσσαλονίκης,

- η συγχώνευση 86 Νηπιαγωγείων σε 43, εκ των οποίων 44 που συγχωνεύθηκαν σε 22 στο Νομό Θεσσαλονίκης

- ο υποβιβασμός 107 Δημοτικών Σχολείων, εκ των οποίων 4 στο Νομό Θεσσαλονίκης

-και ο υποβιβασμός 24 Νηπιαγωγείων, εκ των οποίων 4 στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αυτή, είναι συνέχεια και βασίστηκε στις  προηγούμενες αποφάσεις  της κυβέρνησης για την αύξηση του αριθμού των μαθητών και μαθητριών, ανά τμήμα, καθώς και για την αύξηση του ελάχιστου αριθμού των μαθητών  και μαθητριών για τη δημιουργία τμήματος, καταργώντας το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε 22 ανώτατο αριθμό μαθητών/τριών ανά τμήμα και 12 μαθητές/τριες, ως ελάχιστο αριθμό για δημιουργία τμήματος.

Η ως άνω κοινή Υπουργική Απόφαση δε, κοινοποιήθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα και αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού Θεσσαλονίκης. Επιδεινώνει, ακόμα περισσότερο, τις ήδη κακές συνθήκες που υπάρχουν στα σχολεία, αφού είναι γνωστό ότι τα περισσότερα σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα και φιλοξενούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και μαθητριών από αυτόν που προβλέπουν οι προδιαγραφές της κατασκευής τους.

Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η εκπαιδευτική και μορφωτική διαδικασία, ενώ θα τεθεί σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία των μαθητών, των μαθητριών και των εκπαιδευτικών, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης, η αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη αυτή απόφαση δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και βλάπτει κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα και την εργασιακή κατάσταση δεκάδων εκπαιδευτικών, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών πολύ πριν την απόφαση, με αποτέλεσμα να βρεθούν ξαφνικά και αναίτια χωρίς οργανική θέση.

Επειδή με την ως άνω κοινή Υπουργική Απόφαση διαταράσσεται η ηρεμία και το ήπιο κλίμα που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

 

Επειδή με την κοινή Υπουργική Απόφαση επιδεινώνεται η εκπαιδευτική και μορφωτική διαδικασία μαθητριών και μαθητών.

Επειδή με την κοινή Υπουργική Απόφαση τίθεται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών.

Επειδή η ως άνω κοινή Υπουργική Απόφαση βλάπτει αναίτια, αδικαιολόγητα και παράνομα την εργασιακή κατάσταση και τα εργασιακά δικαιώματα πολλών  εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο  Νομό Θεσσαλονίκης.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί

  • Τι προτίθενται να πράξουν για να διασφαλίσουν το ομαλό κλίμα και την ηρεμία στο σχολικό περιβάλλον;

 

  • Τι προτίθενται να πράξουν για να διαφυλάξουν την εκπαιδευτική και μορφωτική διαδικασία των μαθητριών και των μαθητών;

 

  • Τι προτίθενται να πράξουν για να προστατέψουν την υγεία των μαθητών, των μαθητριών και των εκπαιδευτικών;

 

  • Τι προτίθενται να κάνουν για να αποκαταστήσουν και να διορθώσουν τη βλαπτική μεταβολή που υφίστανται οι δεκάδες εκπαιδευτικοί στα εργασιακά τους δικαιώματα και στην εργασιακή τους κατάσταση, εξαιτίας της κοινής Υπουργικής Απόφασης, που μόλις την 31η Αυγούστου κοινοποιήθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα σχολεία και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών;

 

Η ερωτώντες Βουλευτές

 

Νοτοπούλου Κατερίνα

 

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μωραίτης Αθανάσιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Πούλου Παναγιού

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ