Την ανάγκη σύστασης νέων οργανικών θέσεων στην ειδικότητα του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού- ΕΒΠ ΔΕ01, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Νοτοπούλου.

Οι ερωτώντες βουλευτές καλούν την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να απαντήσει αν προτίθεται να προβεί στην άμεση σύσταση οργανικών θέσεων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, τόσο στις ΣΜΕΑΕ όσο και στα γενικά σχολεία, όπως προκύπτουν από την πρόσληψη μεγάλου αριθμού αναπληρωτών ΕΒΠ του τρέχοντος σχολικού έτους.

 

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Ανάγκη σύστασης νέων οργανικών θέσεων στην ειδικότητα του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού- ΕΒΠ ΔΕ01»

Οι μαθητές και μαθήτριες με αναπηρία αποτελούν την πλέον ευαίσθητη και ευάλωτη ομάδα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η εκπαίδευσή τους παρέχεται τόσο στα γενικά σχολεία με την κατάλληλη υποστήριξη όσο και στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) όπου φοιτούν μαθητές με σοβαρές αναπηρίες που χρήζουν ιδιαίτερης υποστήριξης.

 Κι ενώ η Κυβέρνηση, οι αρμόδιοι Υπουργοί αλλά κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πολυδιαφήμισαν την πρόσληψη των 4.000 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, ωστόσο, η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση, εκτός από το εκπαιδευτικό προσωπικό απαιτεί και την ισχυρή παρουσία Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).

Όπως προκύπτει από τις προσλήψεις της Α ́φάσης αναπληρωτών ΕΕΠ/ΕΒΠ που πραγματοποιήθηκαν στις 26.08.2022, γίνεται κατανοητή και αυτονόητη η αναγκαιότητα σύστασης νέων οργανικών θέσεων του κλάδου Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι πραγματοποιήθηκαν 1569 προσλήψεις μελών ΕΒΠ, εκ των οποίων οι 1000 αφορούν το πρόγραμμα της Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης στα γενικά σχολεία και οι 569 το πρόγραμμα στις Εξατομικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης στις ΣΜΕΑΕ. Εν τω μεταξύ, το παράδοξο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι η ειδικότητα του ΕΒΠ έχει μόλις ένα (1) οργανικό κενό σε μια ΣΜΕΑΕ σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Όμως, ο αριθμός των τεράστιων λειτουργικών αναγκών τόσο στα γενικά όσο και στα ειδικά σχολεία αποδεικνύει περίτρανα πως παρά τους διορισμούς του 2019, οι αναπληρωτές ΕΒΠ αποτελούν μια ομάδα προσωπικού άκρως απαραίτητη για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς, των δεξιοτήτων και των πνευματικών και φυσικών ικανοτήτων των παιδιών με αναπηρία. Παράλληλα οι ανάγκες των σχολείων από την συγκεκριμένη ειδικότητα παραμένουν πολλές και ακάλυπτες από μόνιμο προσωπικό.

Επειδή, το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία είναι κρίσιμο και χρειάζεται να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα στην εκπαιδευτική πολιτική.

Επειδή, πρέπει με κάθε τρόπο η Πολιτεία να διασφαλίζει την άσκηση του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις και βάσει των ίσων ευκαιριών, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ.

Επειδή, οι ελλείψεις που υπάρχουν σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των προσλήψεων αναπληρωτών είναι τραγικές.

Επειδή, οι οργανικές θέσεις του ΕΒΠ πρέπει να συσταθούν σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των ΣΜΕΑΕ και των μαθητών/ριών τους, προκειμένου για την πλήρη ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του κάθε παιδιού και του αισθήματος αξιοπρέπειας και αυτοεκτίμησης.

Επειδή, η υποστήριξη που παρέχει το ΕΒΠ στα γενικά σχολεία διευκολύνει την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση και προωθεί την ενταξιακή και συμπεριληπτική προοπτική ενός σύγχρονου σχολείου.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στην άμεση σύσταση οργανικών θέσεων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, τόσο στις ΣΜΕΑΕ όσο και στα γενικά σχολεία, όπως προκύπτουν από την πρόσληψη μεγάλου αριθμού αναπληρωτών ΕΒΠ του τρέχοντος σχολικού έτους;

 

 

 

        Οι ερωτώντες βουλευτές

Κατερίνα Νοτοπούλου

Φίλης Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπουρνούς Ιώαννης

Μωραϊτης Θάνος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος