Για διαχρονική υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης , με όχημα την αλλοίωση της βούλησης και των αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών έκανε λόγο η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του Σ/Ν για την Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «καλπονοθευτικό» σύστημα της κυβέρνησης της ΝΔ που στόχο έχει την αυτοδυναμία στις εκάστοτε εκλογές.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στην «μεγάλη μεταρρύθμιση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι το 2018, ως ένα πρώτο βήμα σε μια σειρά ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που ετοίμαζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της αυτοδιοίκησης που θα αφορούσαν τις αρμοδιότητες, τους πόρους και την επιχειρησιακή ενίσχυση των ΟΤΑ».

«Τρομάξατε μπροστά στη δημοκρατική συμμετοχή και την ανόθευτη εκπροσώπηση των πολιτών που κατοχύρωσε ο Κλεισθένης. Πανικοβληθήκατε στην προοπτική να πετύχει η απλή αναλογική, να καταλάβει ο πολίτης πως μέσα από την συμμετοχή του είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για να αποφασίζει, να δρα, να εμπεδώνεται η διαφάνεια, να είναι αποτελεσματικότερη η τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Με μελανά χρώματα ξεκίνησε η διακυβέρνησή σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η αδυναμία της δεξιάς να συσπειρώσει ικανό εκλογικό σώμα για να ξαναπάρει το δήμο αντί να σας παραδειγματίσει σας οδηγεί σε ακόμη χειρότερα μονοπάτια. Αντί με την απλή αναλογική να αναζητήσετε ευρείες κοινωνικές συναινέσεις δίνετε την εσχάτη μάχη της ιδεοληψίας για την αναγκαστική επικράτηση σας σε μια πόλη που σας ξέρει καλύτερα από τον καθένα».

«Ενώ το αίτημα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων αποκτά καινούριο νόημα μετά την πανδημία» - δήλωσε- «η κυβέρνηση επιμένει ιδεοληπτικά και εμμονικά να απαξιώνει τις δομές της Αυτοδιοίκησης, να εκχωρεί τις υπηρεσίες σε ιδιώτες χωρίς όφελος για τον πολίτη. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας; Η εκποίηση της περιουσίας των Δήμων όπως κάνετε με τις ιαματικές πηγές»; τόνισε.

«Επικαλείστε την «έξοδο στο μέλλον» υπό την απόλυτη και πλήρη κυριαρχία του παλαιού καθεστώτος» ανέφερε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με στόχο τον αποκλεισμό των προοδευτικών δυνάμεων από την πλειοψηφία των ΟΤΑ και αναφέρθηκε στον «λαλίστατο» κ.Βορίδη που έκανε λόγο για «λήψη θεσμικών μέτρων έτσι ώστε να μην κυβερνήσει η αριστερά»!

Η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση εξαφανίζει την αυτοτελή λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες μετονομάζονται σε δημοτικές ενώ οι υποψήφιοι υποχρεώνονται να «κρέμονται» κάτω από ένα δημοτικό συνδυασμό και να εξαρτώνται από το κεντρικό αποτέλεσμα των δήμων.

«Η κυβέρνηση επιδιώκει την εγκαθίδρυση και παγίωση ενός αυταρχικού – αδιαφανούς συστήματος διακυβέρνησης, ελεγχόμενο από τις συντηρητικές σας δυνάμεις με στόχο τον αποκλεισμό των προοδευτικών δυνάμεων από την πλειοψηφία των ΟΤΑ» τόνισε.

«Δεν αργούν οι μέρες όπου οι προοδευτικές, οι κοινωνικές δυνάμεις του τόπου θα ανοίξουν το δρόμο σε μια συνολική ουσιαστική μεταρρύθμιση για μια πραγματική αποκέντρωση με ισχυρή δημοκρατική αυτοδιοίκηση.

Την αυτοδιοίκηση του 21ου αιώνα που έχει ανάγκη ο τόπος, η πατρίδα, οι πολίτες. Αυτοδιοίκηση με διαφάνεια, αποκέντρωση, με συμμετοχή και με Δημοκρατία».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο: