Όταν μέσα στην κορύφωση της πανδημίας η κυβέρνηση αποφασίζει την επανεκκίνηση ενός τομέα της οικονομίας, θα πρέπει να περιμένει ότι θα υπάρξει αυξημένη κινητικότητα και περισσότερες κοινωνικές επαφές.
Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσης του κορονοϊού και αύξησης των κρουσμάτων.
Επομένως πρέπει να είχε φροντίσει να ενισχύσει το ΕΣΥ, ώστε αυτό να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην ακόμα μεγαλύτερη πίεση που θα δεχτεί.
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την κραυγή αγωνίας των υγειονομικών- όχι μόνο της Θεσσαλονίκης-στο άκουσμα της είδησης για το άνοιγμα των εποχιακών καταστημάτων, εξαιτίας της κατάστασης κατάρρευσης που βρίσκονται τα νοσοκομεία σήμερα:
«Με τρόμο βλέπουμε το άνοιγμα και τη μη τήρηση των μέτρων. Έστω και τη μικρή πίεση που θα νιώσουμε εμείς, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Εδώ είναι η παραβίαση ενός βασικού υγειονομικού κανόνα. Όταν σε μία πανδημία έχεις μεγάλη διασπορά και ανοίγεις την κοινωνία, θα αυξήσεις τα κρούσματα. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κύριος Καπραβέλος.
Κατά της επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου τάχθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: «Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα.Νομίζω για να μιλήσουμε για τρίτο κύμα πρέπει να δούμε το δεύτερο να ξεθυμαίνει, δεν ξεθυμαίνει, συνεχίζεται το ίδιο, θα έχουμε αναζωπύρωση και ενίσχυση του δεύτερου κύματος αν πάμε σε πρόωρη κίνηση που θα φέρει ένταση και κορύφωση στην κυκλοφορία του ιού».
Τα ερωτήματα είναι απλά:
Τι έκανε η κυβέρνηση για να ενισχύσει το ΕΣΥ στην πόλη μας και σε ολόκληρη τη χώρα για να ανταποκριθεί στην πίεση που θα δέχεται;
Μέχρι πότε θα τρέχει πίσω από τα γεγονότα, αντί να τα προλαβαίνει;
Μέχρι πότε θα επικαλείται την ατομική ευθύνη για να κρύβει τη δική της;
Μέχρι πότε θα αφήνει αβοήθητους επιχειρηματίες και εργαζόμενους;
Δεν πρόκειται μόνο για ανικανότητα.
Πρόκειται γιαιδεοληπτική πολιτική επιλογή η άρνηση της να επενδύσει στη σοβαρή, επαρκή ενίσχυση του ΕΣΥ, έτσι ώστε να μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Εμείς επιμένουμε στην ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις, συνταγογράφηση των τεστ, επιδότηση της εργασίας και ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση ΟΛΩΝ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του δεν ακούνε ούτε τους ειδικούς ούτε την αγορά