Το δημογραφικό δεν αφορά μόνο αριθμούς, αλλά την ευημερία και τη δυνατότητα του λαού να προχωρά μπροστά.

Υποχρέωση της Πολιτείας, η στήριξη της οικογένειας και του παιδιού.

 Στη μεγάλη εθνική πρόκληση του δημογραφικού ζητήματος αναφέρθηκε η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας και βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαλανδρίου, με τη συμμετοχή του Καθ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κοτζαμάνη, τον Καθ.Μέσης Εκπαίδευσης κ. Χαραλαμπάκη.

Έθεσε ως κρίσιμη παράμετρο του ζητήματος, τη στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας υπογραμμίζοντας την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ενθάρρυνση της μητρότητας ως επιλογής, ότι η κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια αν, πότε και πόσα παιδιά θα κάνει.

Το δημογραφικό δεν αφορά αριθμούς αλλα τη δύναμη της ψυχής ενός λαού να σχεδιάζει το αύριο, τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου επισημαίνοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίζει ότι η κάθε γυναίκα που θα αποφασίσει να γίνει μητέρα, θα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, από τη γονιμοποίηση, την  εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το μεγάλωμα ενός παιδιού.

‘Όπως δήλωσε, οι πρόσφατες δημογραφικές προβολές της EUROSTAT προβλέπουν τη μελλοντική επιδείνωση της δημογραφικής προοπτικής της χώρας μας και συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού (30,4%) από όλες τις χώρες της ΕΕ με τις εξελίξεις αυτές να έχουν τεράστιες συνέπειες στην ευημερία, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της χώρας καθώς και τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής υπογράμμισε την αναγκαιότητα για την οργάνωση ενός εθνικού διαλόγου με συμμετοχή όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο την συγκρότηση μιας μακρόπνοης στρατηγικής και την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων.

Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση του Δημογραφικού, στερώντας από τη χώρα μία εθνική στρατηγική.

Αναφέρθηκε στη σημαντική έκθεση της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 2017, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σύστησε κατόπιν πρότασης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Μια έκθεση η οποία κατέληξε σε σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις, παρόμοια με όσα θέτει η Κομισιόν στην εργαλειοθήκη της για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως δεν αξιοποιεί.

Στην πραγματικότητα, όπως δήλωσε, η κυβέρνηση μιλά για δήθεν στήριξη της οικογένειας αλλά αφήνει εκτός  βρεφονηπιακών σταθμών εξαιτίας της στρεβλής κατανομής των voucher και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης πολλά βρέφη και νήπια ενώ την ίδια στιγμή 60.000 παιδιά μένουν εκτός ΚΔΑΠ, χιλιάδες τμήματα συγχωνεύονται ή καταργούνται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε ακόμη το κρίσιμο ζήτημα της στεγαστικής κρίσης, θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την πρόκληση του δημογραφικού, αναφέρθηκε στα ανεπαρκή προγράμματα της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, για τις χαμένες ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης, για την εργασιακή ανασφάλεια, την έλλειψη επαρκών δομών και υποδομών για τη στήριξη παιδιού και οικογένειας και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μεταξύ των οποίων:

Βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της μητρότητας, ιδιαίτερα για τις εργαζόμενες με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενίσχυση των θετικών και ολοκληρωμένων δράσεων υπέρ ανέργων γυναικών, συμμετοχή τους στο πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης σε παιδικούς σταθμούς, ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο σχεδιασμό πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, βαθμιαία επέκταση της «ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας» στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 10 μήνες μετά την άδεια λοχείας, μετατροπή της σε γονική άδεια ανατροφής με δυνατότητα λήψης της άδειας εναλλακτικά από τον πατέρα. Βαθμιαία επέκταση της άδειας πατρότητας με πλήρεις αποδοχές, επιδότηση της διατήρησης θέσεων εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μικρομεσαίες κατά προτεραιότητα, για την αναπλήρωση γυναικών που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας και γονέων που κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής τέκνου, με πρόσληψη ανέργων για το διάστημα της άδειας, επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες και η καθιέρωση της άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες που δεν θα εξαρτάται από την ύπαρξη ενεργούς ή μη εργασιακής σχέσης.

Για την διαχείριση των αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων, αποτελεί προϋπόθεση, η δημιουργία ενός ευνοϊκότατου περιβάλλοντος για το παιδί και την οικογένεια (ανεξαρτήτως μορφής) και η δημιουργία ενός θετικότατου μεταναστευτικού ισοζυγίου παράλληλα με την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση , την αποκέντρωση και φυσικά τη Στέγη.

Το δημογραφικό ζήτημα είναι μια πρόκληση που απαιτεί συλλογικότητα, όραμα και τόλμη.  Η στήριξη της οικογένειας,  η ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων, η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό,  η δημιουργία ευκαιριών που κρατούν τη νέα γενιά στον τόπο μας δεν είναι απλώς λύσεις, είναι η ευθύνη της προοδευτικής παράταξης δήλωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου, προκειμένου η πρόκληση αυτή να μετατραπεί σε μια ευκαιρία αναγέννησης για την πατρίδα μας, για την ελληνική κοινωνία.