Για άλλη μια φορά το "Επιτελικό κράτος" αποδυναμώνει τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της υφιστάμενης Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG στη Θεσσαλονίκη, μετά τη λήξη της περιόδου 2014-2020, και τη σύσταση νέας Υπηρεσίας στην Αθήνα με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες, για τη διαχείριση των νέων Προγραμμάτων της περιόδου 2021-27, όπως περιγράφεται στο σχέδιο Νόμου για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση στις 15/11/2021.
Πέραν της απαξίωσης της υπερ 20ετούς συσσωρευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας των στελεχών της υπηρεσίας αυτής στην επιτυχή διαχείριση πολλών προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας (INTERREG), αλλά και την αδικαιολόγητη απώλεια σημαντικών οικονομιών κλίμακας που μέχρι τώρα επιτυγχάνονταν από την γεωγραφική εγγύτητα της Θεσσαλονίκης με τη διασυνοριακή ζώνη, αυτή που θα πληγεί πιο βάναυσα από την εν λόγω πολιτική πρωτοβουλία είναι η ίδια η Θεσσαλονίκη.
Μετά την κατάργηση της αρμοδιότητας υποβολής, αξιολόγησης, και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων άνω των 3.000.000 ευρώ από την Διεύθυνση Περιφερειακής Αναπτυξιακής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας Θράκης) στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, και την μεταφορά της στην Αθήνα, ένα νέο “πλήγμα” για την Θεσσαλονίκη σχεδιάζεται με την παρούσα πρωτοβουλία.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει ακάθεκτη την προσπάθεια υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης, πολύ μακριά από τον ρόλο της ως Πρωτεύουσα των Βαλκανίων, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ευαγγελίζονταν.
Σε αντίθεση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε θέσει ως προτεραιότητά της την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας μέσα από το ΥΜΑΘ, αλλά και την υλοποίηση πολλών διακρατικών πρωτοβουλιών προώθησης της Συνεργασίας στα Βαλκάνια, όπως το Βαλκανικό Forum, προσφέροντας την δυνατότητα στην πόλη μας να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε ακόμα μία «επιτελική απόφαση» συγκέντρωσης όλων των μηχανισμών λήψης αποφάσεων στο διοικητικό κέντρο των Αθηνών, με σκοπό την δημιουργία ενός απολύτως συγκεντρωτικού και αυταρχικού μοντέλου Δημόσιας Διοίκησης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με την Κοινή Ευρωπαϊκή Περιφερειακή πολιτική, η οποία προωθεί τον ενεργό ρόλο των τοπικών, περιφερειακών και αποκεντρωμένων αρχών και υπηρεσιών στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων προώθησης της διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας.