Στο πλαίσιο ανάδειξης των προτάσεων της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» ανά δημοτική κοινότητα, σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα βασικά σημεία του προγράμματός μας για την Ε’ Κοινότητα.

Η ενεργοποίηση των 24 γειτονιών της Ε’ Κοινότητας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε συνολικά, ανά γειτονιά, ώστε όλες οι παρεμβάσεις να έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις ανάπλασης σε βασικούς οδικούς άξονες (Μπότσαρη / Συνδίκα). Προωθούμε σχέδιο ανάπτυξης υπόγειων/υπέργειων χώρων στάθμευσης σε αδιάθετα οικόπεδα (με διασφάλιση των απαραίτητων χώρων πρασίνου) και διεκδικούμε το οικόπεδο της ΕΤΑΔ επί της οδού Λασκαράτου.

Παράλληλα, προτεραιοποιούμε την κατασκευή τριών υπόγειων parking κατά μήκος της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον άξονα Ποσειδώνιο – Μέγαρο Μουσικής. Επίσης, εντάσσουμε στους άξονες βιώσιμης κινητικότητας τη σύνδεση των γειτονιών με την Νέα Παραλία, με ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Στις προτάσεις είναι επίσης η ανάδειξη και η επανάχρηση ρεμάτων. Αρχικά πιλοτικά, όπως το ρέμα Ντεπώ, με οραματικό στόχο να αναδειχθούν ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και αναψυχής όλα τα παλιά ρέματα.

Όσον αφορά στην ανάπλαση της νοτιοανατολικής πύλης, η αναγέννηση της περιοχής μεταξύ Νέας Ελβετίας - Κεραμείων Αλλατίνη είναι ιδιαίτερης σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε έναν υπερτοπικό χώρο πρασίνου και την επέκταση του πάρκου της Νέας Ελβετίας, με την εγκατάσταση ήπιων χρήσεων προς όφελος του δημότη.

Στόχος μας είναι η αξιοποίηση του οικοπέδου των πρώην Κεραμείων Αλλατίνη, με την ένταξη στο σχέδιο και την απόκτηση δημόσιας γης, καθώς επίσης και η ένταξή του στον ευρύτερο σχεδιασμό για την Ν.Α Πύλη.

Επίσης, στον τερματικό σταθμό του Μετρό, δημιουργούμε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων για να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν από τη λειτουργία του νέου μέσου.

Μία περιοχή με ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική υπερτοπικής σημασίας είναι και η ζώνη Μέγαρο Μουσικής – Μύλοι Αλλατίνη – Ποσειδώνιο, που θα αναπτυχθεί στη βάση της συνολικής αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου.

Επίσης διεκδικούμε εκ νέου το ακίνητο του πρώην εργοστασίου Αλυσίδα ώστε να μετατραπεί σε έναν πολυχώρο της γειτονιάς και πάρκο.

Στοχεύουμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στην περιοχή Γαλαξία και διεκδικούμε το οικόπεδο των πρώην Μαρμάρων Μόσχου, για την ανέγερση νηπιαγωγείου.

Αξιοποιούμε τα κενά οικόπεδα για χρήσεις όπως χώροι στάθμευσης, σχολική στέγη, μικρά πράσινα σημεία, όπως τα οικόπεδα Μαλακάση – Κονδυλάκη και Μαρτίου – Πάλλη.

Τέλος, στόχος μας η προώθηση του ναυταθλητισμού, στο πλαίσιο ενός ολιστικού σχεδιασμού χρήσεων και συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί η σχέση του πολίτη με τη θάλασσα.

Αγαπάμε την πόλη μας, φροντίζουμε τις γειτονιές!