H κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει λίγους και συγκεκριμένους εν μέσω πανδημικής κρίσης, τόνισε η βουλευτής και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Μπορεί τα μηνύματα του καλοκαιριού να ήταν ενθαρρυντικά δήλωσε, ωστόσο, τα φετινά έσοδα μέχρι τον Ιούλιο ήταν 3,4 δισ., δηλαδή περίπου 60% λιγότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αφίξεις και εισπράξεις επταμήνου 2021 ήταν 4,550 εκατ. ταξιδιώτες και 3,384 δις ενώ το αντίστοιχο διάστημα για το 2019 ήταν 15,080 εκατ. ταξιδιώτες και 9,154 δις.

Μείον (-) 69,83% στις αφίξεις δηλαδή και μείον (-) 63,03% στις εισπράξεις.

«Για να φτάσουμε τις εκτιμήσεις των 10 ή 12 δις,  σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες πρέπει να είμαστε στο 100% του 2019» επεσήμανε, την ώρα μάλιστα που η χώρα μας βρίσκεται και πάλι στο κόκκινο.

«Υπάρχει τεράστιο κενό για το πρώτο 9μηνο του 2021» όπως δήλωσε, το οποίο θα πρέπει η κυβέρνηση να καλύψει στηρίζοντας ουσιαστικά την μικρομεσαία επιχείρηση επαναλαμβάνοντας την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή της κρίσης για:

-γενναία ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση

-ρύθμιση των χρεών

 -μείωση των πανδημικών χρεών.

«Πρέπει να δοθεί ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις, με κριτήρια, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να κάνουμε το τουριστικό μας προϊόν ανταγωνιστικό, κάτι που δεν το βλέπουμε» είπε χαρακτηριστικά καθώς το ποσό που προβλέπεται και από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ μικρό για τον πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας. Το ίδιο και με το πρόγραμμα του κεφαλαίου κίνησης για τον τουρισμό» υπογράμμισε «το οποίο ενώ έχει προϋπολογισμό 350 εκατ., έχουν εγκριθεί μόλις 187 αιτήσεις!»

«Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχείρηση του τουρισμού και της εστίασης» τόνισε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε ότι αφορά την τουριστική προβολή της χώρας, η Κατερίνα Νοτοπούλου εκτίμησε πως έχει μείνει πίσω και πως πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αναφέρθηκε στον ΕΟΤ ο οποίος έχει υποβαθμιστεί και έχει υπονομευτεί στην πράξη από την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Το ζήτημα δεν είναι να μιλήσουμε για περισσότερες απευθείας αναθέσεις αλλά να φτιάξουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα προβολής και πως αξιοποιούνται οι ευρωπαϊκοί πόροι για την μετάβαση στη νέα εποχή. Για πιο δίκαιη ανάπτυξη, για ψηφιοποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, για βιώσιμη διαχείριση προορισμού».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, σε αυτούς που καλούνται να ζουν με 534 ευρώ το μήνα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε αυτούς που βγήκαν στην ανεργία, σε αυτούς που ακόμη δεν έχουν λάβει τα ένσημά τους, σε όσους βγήκαν σε μονομερή αναστολή και δεν μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό.

Προτεραιότητα για την Κ. Νοτοπούλου είναι «Οι εργαζόμενοι να μείνουν όρθιοι, αυτοί είναι ο πλούτος του τουριστικού μας προϊόντος» τόνισε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξή μου στον παρακάτω σύνδεσμο: