Συνέντευξη στο BANKING NEWS

Σας παρακολουθούμε να ασκείτε σχεδόν καθημερινά δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα λάθη που κάνει στην προσπάθεια επανεκκίνησης;

Η μαχητική αντιπολίτευση φέρνει αποτελέσματα.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλαμε πλάτη στην κοινή προσπάθεια για τον περιορισμό της και την επιβίωση του ελληνικού τουρισμού. Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αλλά και ο ίδιος ο Θεοχάρης δεν πήραν στα σοβαρά ούτε την πανδημία ούτε τον Τουρισμό. Θυμόμαστε όλοι τον κ. Θεοχάρη πέρυσι την άνοιξη να δηλώνει πως ο τουρισμός δε θα επηρεαστεί από την πανδημία, αλλά και τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζει πέρυσι το καλοκαίρι πως νίκησε τον κορωνοϊό(!)

Ένα χρόνο μετά την πανδημία είμαστε στο ίδιο δράμα θεατές, γιατί ο κ. Θεοχάρης δε διδάχθηκε τίποτα απολύτωςαπό τα περσινά λάθη και τις παλινωδίες που κόστισαν στον ελληνικό τουρισμό ένα πρόωρο λοκντάουν.

Αποτέλεσμα της αλαζονείας, της έλλειψης σχεδίου αλλά και των εμμονών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.Αρνήθηκεεμμονικά να ενισχύσει το ΕΣΥ και σε συνδυασμό με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, «κοκκίνισε» η χώρα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στις κρατήσεις και την ψυχολογία των ταξιδιωτών.Ανοίγει τον τουρισμό με selftestαντί για συνταγογράφηση των μοριακών καιrapidτεστκαι χωρίς να εξασφαλίσει καν την επάρκειά τους στα νησιά. Ταυτόχρονα τα αντιφατικά μηνύματα του κ. Μητσοτάκηείναι καταστροφικά και για την δημόσια Υγεία και για την πορεία του τουρισμού.Από τη μία προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και τους υπαρκτούς κινδύνους για όσους δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και από την άλλη καλεί πολίτες τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες και τους τουρίστες να έρχονται μαζικά ακόμη και από χώρες με τεράστια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης. Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, προχθές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Γαλλία και Γερμανία«μάλωσαν» την Ελλάδα που έμεινε αθωράκιστη.

Η κυβέρνηση όμως απέτυχε και στην οικονομική διαχείριση της πανδημίας. Δεν ενίσχυσε τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους βιωσιμότητας.

Έχετε πει ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο. O ΣΥΡΙΖΑ τι διαφορετικό θα έκανε;

Επιμέναμε στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε αξιόπιστη ιχνηλάτηση και εκτεταμένο testing στους προορισμούς, συνταγογράφηση των test, για μόνιμους κατοίκους αλλά και ως κίνητρο για τους τουρίστες. Ζητήσαμε τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων στον τουρισμό. Η κυβέρνηση επέλεξε τον αποτυχημένο αλγόριθμο EVA, ενώ ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού μετά το άνοιγμα του τουρισμού!

Προτείναμε ήδη από πέρυσι ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού της τάξης των 700 εκ € τουλάχιστον, ως ανάχωμα στην καταβύθιση των κρατήσεων από τουρίστες του εξωτερικού και ως βάση για τη διατήρηση ενός κρίσιμου επιπέδου κινητοποίησης της τουριστικής οικονομίας.

Ταυτόχρονα επιμείναμε στην ενίσχυση της ρευστότητας και μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, στηρίζοντας με άμεσα μέτρα ρευστότητας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καλύπτοντας παράλληλα μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Στο Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε προχθές έδωσε τέλος σε κάθε πνοή της Αναπτυξιακής, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα μπορούσε να τρέξει ειδικά προγράμματα για τουρισμό και εστίαση με την ανάλογη ενίσχυσή της με ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαια.

Υπάρχουν κάποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που σας βρίσκουν σύμφωνη;

 

Κάθε παρέμβαση στήριξης της πραγματικής οικονομίας και του κόσμου της εργασίας είναι σημαντική ακόμα και αν είναι μικρή ή καθυστερημένη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ το πρόγραμμα κάλυψης πάγιων δαπανών είναι ένα σημαντικό μέτρο έστω και αν χαρακτηρίζεται από πολλές στρεβλώσεις.

Εμείς ζητήσαμε ήδη από τον Νοέμβριο η κυβέρνηση να ενισχύσει με ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση κατά προτεραιότητα τον τουρισμό και την εστίαση έως του 90% των παγίων δαπανών τους και έως 3 εκατομμύρια ανά επιχείρηση όπως προέβλεπε το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έξι μήνες μετά, η κυβέρνηση εξασφάλισε ελάχιστα σε κουπόνια ενώ διέθεσε μόλις 420εκ από τα 800 που μπορούσε στο ΕΣΠΑ τουριστικών επιχειρήσεων καθιστώντας απαγορευτική την ένταξη της πλειονότητας των μικρομεσαίων-οικογενειακών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, γνωρίζοντας ότι 1 στα 3 δάνεια τουριστικών επιχειρήσεων ήταν "κόκκινα" προ πανδημίας ζητήσαμε, όπως και άλλοι στην ΕΕ, να ενισχυθούν και οι προβληματικές προ πανδημίας,μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του τουρισμού όπως προβλέπει η τρίτη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού Προσωρινού Πλαισίου.

Έχει ιδιαίτερη σημασία, σε όλα τα προγράμματα ενίσχυσης, τα κριτήρια να είναι προοδευτικά

και αντικειμενικά, με μεγαλύτερες απευθείας ενισχύσεις στις μικρές και τις μεσαίες.

Στα θετικά βέβαια καταγράφεται και η προσπάθειά της να συσπειρώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενάντια στις αντιδημοκρατικές και κοινωνικές πρακτικές της.

Πέρυσι η Ελλάδα πήρε τα εύσημα για τη διαχείριση της πανδημίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο και πολλοί αποδίδουν την υψηλή ζήτηση σε αυτόν τον παράγοντα. Εσείς τι πιστεύετε;

Η Ελλάδα ήταν πράσινή πέρυσι επειδή όλοι οι πολίτες εις βάρος των ελευθεριών τους ανέλαβαν την ατομική τους ευθύνη για την προστασία από την πανδημία. Ενώ η ανέμελη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη δεν ανέλαβε ποτέ καμία ευθύνη. Κατάφερε να γκρεμίσει ότι με θυσίεςείχε πετύχει η κοινωνία. Συνεχείς παλινωδίες με το άνοιγμα των συνόρων, καμία υγειονομική προετοιμασία των προορισμών, ελλιπείς έλεγχοι στα σύνορα με αποκορύφωμα την αποτυχημένη επιλογή της χρήσης του αλγόριθμου EVA. Οδηγηθήκαμε στα εσπευσμένα λοκντάουν του Αυγούστου και στο πρόωρο κλείσιμο της σεζόν για πολλούς προορισμούς. Και το χειρότερο, η ανεπαρκής ιχνηλάτηση και διαχείριση των κρουσμάτων, αποτέλεσε την ωρολογιακή βόμβα για το δεύτερο πανδημικό κύμα.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δεν έχει βοηθήσει τον τουριστικό κλάδο όπως θα έπρεπε, όμως παρ΄ όλα αυτά, ακόμα και φορείς έχουν μιλήσει για σημαντική στήριξη. Δεν ακούγεται κάπως αντιφατικό;

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, είναι αποκαρδιωτικά και δείχνουν τεράστια απώλεια τζίρου που υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο μόνο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020.

Ο τουρισμός είναι «ευαίσθητος» και οι δημόσιες τοποθετήσεις όλων μας απαιτούν διπλή προσοχή.

Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τους φορείς και τους ανθρώπους του τουρισμού σε όλη τη χώρα ένα χρόνο τώρα και είμαι σε θέση να γνωρίζω την αγωνία ή και την απόγνωσή τους.

Η κυβέρνηση αρκείται σε δημόσιες σχέσεις και όχι σε πραγματική επαφή μαζί τους γιατί είναι κυβέρνηση για λίγους.

Θυμίζω τις επανειλημμένες, αγωνιώδεις δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την ανάγκη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, τις διαρκείς διεκδικήσεις της ΓΣΕΒΕΕ και άλλων φορέων όπως ο ΣΕΤΚΕ και η ΓΕΠΟΕΤ.Όπως και τόσοι άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού που ‘ξεχάστηκαν’ από τα προγράμματα στήριξης. Οι εργαζόμενοι από την άλλη αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και όταν ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ προσπάθησε να το πει στον πρωθυπουργό αντιμετώπισε προσαγωγή στο Α. Τ.

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα.

Είναι η εικόνα των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που παλεύουν για τα αυτονόητα και που η κυβέρνηση τους γυρίζει την πλάτη.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό;

H αντιμετώπιση του πιο ζωτικού κομματιού της τουριστικής αλυσίδας, των εργαζόμενων ήταν αντιμετώπιση εμπαιγμού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τους γύρισε κυριολεκτικά την πλάτη, τους μετέτρεψε σε επαίτες, να διεκδικούν και απαιτούν το αυτονόητο: να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους.

Ζουν εδώ και ένα χρόνο το μαρτύριο της σταγόνας. Τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας ήταν προγράμματα διασφάλισης της ανεργίας ενώ εμείς από την αρχή εισηγηθήκαμε την κάλυψη του συνόλου μισθολογικού κόστους από το κράτοςγια τις κλειστές επιχειρήσειςγια την περίοδο του lockdown.

Έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα καθολικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων στον τουρισμό.

Επιμένουμε στην κήρυξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό ως γενικώς υποχρεωτικές και την εφαρμογή τους.

Διαχρονικό αίτημα των εργαζόμενων είναι ηαυστηροποίηση των ελέγχων και η ενδυνάμωση του ΣΕΠΕ. Στον αντίποδα των πραγματικών αναγκών του κόσμου της εργασίας του τουρισμού για ασφάλεια, η κυβέρνηση μας οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα.

Δυστυχώς με τoνέο εργασιακό πλαίσιο η εργοδοτική αυθαιρεσία μετατρέπεται σε νομιμοποιημένη κανονικότητα και οι πρώτοι που θα την πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

 

Παρακολουθώντας σήμερα την πορεία των εμβολιασμών, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι «είμαστε πολύ πίσω» όπως έχετε πει;

Σύμφωνα με τον ECDC το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην χώρα είναι στο 37%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμό εμβολιασμού, θα έχουμε φτάσει το κρίσιμο ποσοστό του 70% για το τοίχος ανοσίας τον Σεπτέμβριο! Τα δεδομένα αυτά απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά. Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα των νησιών μετά την έναρξη του τουρισμού, αποδεικνύει το έλλειμα σχεδίου και αντίληψης της πραγματικότητας.

Ποιες είναι οι δικές εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις αφίξεις του 2021; Θα καταφέρουμε να πιάσουμε το στόχο;

Με την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, οποιαδήποτε τέτοια πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

Οι κυβερνητικές προβλέψεις στην αρχή του χρόνου ήδη πέσανε έξω.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναθεώρησε πρόσφατα την εκτίμηση του για πλήρη ανάκαμψη των ταξιδιών το 2024. Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όμως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αν η χώρα μας δεν απαντήσει με μια συνεκτική στρατηγική.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, να διασφαλίσει την αξιοπιστία της χώρας μας ως ασφαλή προορισμό, να στηρίξει τις ελληνικές τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να αντέξουν και να υλοποιήσει έναστοχευμένο πρόγραμμα προώθησης και προβολής.

Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού είναι εθνικό στοίχημα. Στόχος η θωράκιση του, εξασφαλίζοντας αντοχή σε κρίσεις, δικαιότερη διάχυση του οικονομικού αποτυπώματος και   η βιωσιμότητα του.

Πως βλέπετε το τουριστικό μέλλον της Θεσσαλονίκης;

Η πόλη της Θεσσαλονίκης διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν και να την αναδείξουν σε κορυφαίο προορισμό πόλης διεθνούς εμβέλειας.Η ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά, αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης σημαντικού αριθμού επισκεπτών και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της.

Αν καταφέρουμε και σταματήσουμε το έγκλημα με την καταστροφή των αρχαίων στον υπό κατασκευή σταθμό μετρό της Βενιζέλου, θα έχουμε προσθέσει ένα ακόμα παγκόσμια αξίας μνημείο.

Όλα αυτά βέβαια, απαιτούν μια στοχευμένη στρατηγική αναβάθμισης της πόλης, με τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και σημάνσεων, τη διασύνδεση των μνημείων με περιπατητικές διαδρομές και γενικότερα την ενσωμάτωση στην πόλη των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας. Έχουμε τα μνημεία, έχουμε γαστρονομική παράδοση, διαθέτουμε ένα εξαίρετο οικοσύστημα καινοτομίας, αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις και διασκέδαση, χρειαζόμαστε όμως και μια όμορφη πόλη, μια ‘εύκολη’ πόλη που θα βοηθάει τον επισκέπτη να τα γευτεί όλα αυτά.

Η γεωγραφική θέση της πόλης και η εγγύτητα της με άλλους προορισμούς τουριστικού ενδιαφέροντος, από την Χαλκιδική και τον Όλυμπο, έως την Κερκίνη, την Βεργίνα και το Άγιο Όρος, δίνουν την δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων τουριστικών εμπειριών.

Η αναβάθμιση του Λιμανιού, επίσης, δίνει τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να μπει δυναμικά στο χώρο της κρουαζιέρας ως homeport.

Εκτιμώ, ότι η Θεσσαλονίκη, παρά την αυξητική τουριστική δραστηριότητα που παρουσίασε τα τελευταία χρόνιαέχει ακόμα ανεκμετάλλευτες δυνατότητες για την τουριστική αναβάθμιση της.

Δυνατότητες που ξεπερνούν την ανάδειξη της σε απλά σε προορισμό ‘citybreak’, αλλά που σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, μπορούν να συνθέσουν ένα τουριστικό προϊόν επισκέψιμο όλο το χρόνο, διεθνούς εμβέλειας.

Διαβάστε την συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://www.bankingnews.gr/toyrismos-aerometafores/articles/570005/katerina-notopoylou-sto-bn-kyvernisi-mitsotaki-kai-theoxaris-den-piran-sta-sovara-oyte-tin-pandimia-oyte-ton-tourismo