Συνέντευξη στο Real Fm
Ο Τουρισμός απαιτεί αισιοδοξία, συγχρόνως όμως έχουμε αρκετούς λόγους να ανησυχούμε, καθώς η κυβέρνηση δεν δίνει λύση στα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, τόνισε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στον Real fm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου και της Κάτιας Μακρή.
Η τομεάρχης Τουρισμού μετέφερε το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στον κόσμο του Τουρισμού με τουλάχιστον 200 χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό να παραμένουν χωρίς εισόδημα, χιλιάδες εργαζόμενους στον επισιτισμό τουρισμό να βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από τα πανδημικά χρέη.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει» τόνισε. Οι τουρίστες πλέον νοιάζονται περισσότερο για την ασφάλεια τους και αυτό είναι ένα ποιοτικό στοιχείο που πρέπει να προσμετρηθεί. Χρειαζόμαστε ασφαλή τουρισμό με κοινωνικές υποδομές, αλλά και δομές υγείας. Τουρισμός, δημόσια υγεία και ασφάλεια πάνε μαζί», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι πρέπει άμεσα να οχυρωθούν οι τουριστικοί προορισμοί, και να ανακοινωθούν έγκαιρα τα νέα πρωτόκολλα.
Μιλώντας για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, η Κ. Νοτοπούλου δήλωσε πως «η Κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την κραυγή αγωνίας του κόσμου του τουρισμού. Εμείς επιμένουμε σε ενίσχυση της ρευστότητας, διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους και ρύθμιση του υπολοίπου, αλλά και μια σοβαρή τουριστική στρατηγική, για να μην έχουμε τις περσινές παλινωδίες»,
Η Κατερίνα Νοτοπούλου επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς όπως υπογράμμισε «η ενεργειακή κρίση έχει εκτινάξει το λειτουργικό κόστος και τα χρέη των τουριστικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας».
Στις πανηγυρικές δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού για την επερχόμενη τουριστική σεζόν, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλα και αγωνία καθώς όπως τόνισε, οι προκρατήσεις μπορεί να είναι ενθαρρυντικές, δεν είναι όμως εγγυημένες και δεν αντικατοπτρίζονται σε προκαταβολές. «Μόλις το 9,2% των ξενοδοχείων φέρεται να έχει υπογράψει δεσμευτικά συμβόλαια τύπου για το 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων. Είναι στοίχημα η διευρυμένη περίοδος» σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να βλέπουμε συνολικά το τουριστικό οικοσύστημα και όλες τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνει και όχι μόνο τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Όπως είπε, η «Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς, όμως ο ανταγωνισμός είναι έντονος και θα είναι ακόμα πιο έντονος στην μετα covid εποχή» ενώ αναφορικά με την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου, επεσήμανε ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στον ψηφιακό τουρισμό, καθώς έχουμε μείνει αρκετά πίσω στην ψηφιακή μετάβαση και την δίκαιη ανάπτυξη. Για αυτό «χρειάζεται μια στοχευμένη στρατηγική για τους ψηφιακούς νομάδες, που να τους προσφέρει άνεση και διευκολύνσεις σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας τους».
Αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τα αναπτυξιακά εργαλεία για τον τουρισμό, όπως το νέο αναπτυξιακό νόμο, όπου άφησε εκτός πολλές επιχειρήσεις του τουρισμού, ενώ δεν δίνει το κομμάτι που αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και κάλεσε τον κ. Κικίλια να απαντήσει πότε θα φέρει το χωροταξικό του τουρισμού, που αποτελεί βασικό εργαλείο σχεδιασμού αναπτυξιακής πολιτικής.
Κλείνοντας επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού και ενίσχυση του brand της χώρας με έμφαση στην ασφάλεια».