Αρθρογραφία

Οι προτεραιότητες της Θεσσαλονίκης και των Θεσσαλονικέων είναι τελείως διαφορετικές από αυτές του Δημάρχου που κλείνει τα μάτια μπροστά στην τραγική κατάσταση που υπάρχει στις γειτονιές των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου μας, στην υποβάθμιση, στον παραμελημένο δημόσιο χώρο, στις ξεχασμένες υποδομές που απαξιώνονται καθημερινά, στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι  να διαβιώνουν οι συμπολίτες μας.

Υποτιμώντας τα πραγματικά προβλήματα που γιγαντώνονται εν μέσω πανδημίας, προκρίνει την πλατεία Αριστοτέλους ως προτεραιότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή και μάλιστα χωρίς να την εντάσσει σε έναν υπερκείμενο σχεδιασμό.

Οι εξωπραγματικές εικόνες που δημοσιεύτηκαν ως αποτέλεσμα του διαγωνισμού δεν απαντούν στα απτά θέματα της καθημερινότητας.

Δυστυχώς, τόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης όσο και η κριτική επιτροπή, απέτυχαν στο να μας εξηγήσουν πώς η συγκεκριμένη μελέτη συγκροτεί και οργανώνει την εικόνα της πόλης.

Η δημοτική αρχή απέτυχε τόσο στο να αναγνώσει τα συγκεκριμένα χωρικά χαρακτηριστικά της Αριστοτέλους, όσο και στο να συντάξει ένα σύγχρονο πρόγραμμα για το χώρο αυτό. Η δε  διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι εξαιρετικά προβληματική, ο διαγωνισμός είναι διεθνής μόνο κατ’ όνομα ενώ ο αριθμός συμμετοχών είναι πολύ μικρός.

Ο κύριος Ζέρβας σήμερα ελέγχεται από την κοινωνία της πόλης μας τόσο για την ποιότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, όσο και για το ίδιο το αποτέλεσμα.

Το σχέδιο της διοίκησης για τη μελλοντική εικόνα της Αριστοτέλους δεν έχει καμία σχέση με το ιστορικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό της γίγνεσθαι. Το συμπέρασμα, ότι το σχέδιο που προκρίθηκε αλλοιώνει και δεν αναβαθμίζει την πλατεία Αριστοτέλους, μετατρέπει μια από τις πιο όμορφες πλατείες της Ευρώπης και της Μεσογείου, σε κάτι ξένο με τον χαρακτήρα και την ιστορία της  πόλης μας.

Ετοιμάζεται, να κατασπαταλήσει γι’ ακόμη μια φορά, χρήματα των δημοτών για ένα décor, μόνο και μόνο για να μας θυμίζει τη θητεία του.

Το μόνο που θα καταφέρει, είναι να συνδέσει το όνομά του με μια ακόμη καταστροφή στην πόλη.

Απο την Μακεδονία της Κυριακής 29/8/2021