Η κυβέρνηση επιλέγει να υποβαθμίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να μην διαβουλεύεται με τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για τα κρίσιμα ζητήματα και εν μέσω πανδημίας , χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και ερήμην της κοινωνίας, να φέρνει στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών, δήλωσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου.
Ένα τοσο κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί τη μέγιστη συναίνεση, η κυβέρνηση κατάφερε να το μετατρέψει σε ζήτημα αυταρχισμού, επιβολής και διχασμού, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Βασική μέριμνα είναι το συμφέρον του παιδιού» υπογράμμισε η Κ. Νοτοπούλου αναφέροντας πως «το υπο συζήτηση νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό ορισμένων διατάξεων του νόμου του 1983, όμως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει. Ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν έλαβε υπόψη το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που ο ίδιος σύστησε».
«Επιλέξατε να κάνετε μονομερή διαβούλευση μόνο με συγκεκριμένες ομάδες, απούσα η αρμόδια κυβερνητική εκπρόσωπος, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Απούσες οι συλλογικότητες του φεμινιστικού κινήματος. Φιλοδοξείτε να μείνετε στην ιστορία ως μέγας μεταρρυθμιστής, αλλά δεν κάνετε τίποτα άλλο παρά να γυρνάτε τη χώρα 40 χρόνια πίσω» δήλωσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στις σοβαρές ενστάσεις που εκφράζουν η Ελληνική Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και συλλογικότητες μπαμπάδων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν εκφρασθεί δημοσίως ,συμπληρώνοντας πως το εν λόγω νομοσχέδιο καθιστά το παιδί «διακύβευμα» μεταξύ δυο αντιμαχόμενων πλευρών.
Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέστησε σαφές πως τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας κουλτούρας συναινετικής συνεπιμέλειας, συνεννόησης και καλύτερης επικοινωνίας ανάμεσα στους γονείς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην Κυβέρνηση έφτιαξε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, για να δει συνολικά θέματα του Αστικού και Οικογενειακού Δικαίου. Ξεκίνησε με το σύμφωνο συμβίωσης για όλους, συνέχισε με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που ολοκληρώθηκαν και ψηφίστηκαν, και ξεκίνησε και μια δουλειά που αφορούσε αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, με ευρύτερο όμως πλαίσιο» δήλωσε.
«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα» τόνισε η Κ. Νοτοπούλου «όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά τα οξύνει και μάλιστα επικρατεί μια σύγχυση μεταξύ γονικής μέριμνας και επιμέλειας, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει τελικά ο κίνδυνος απώλειας της γονικής μέριμνας, όπου στην πράξη φτάνει ο νομοθέτης να ακυρώσει την ίδια την ιδιότητα του γονέα».
Κρίσιμης σημασίας αποτελεί το γεγονός πως το εν λόγω νομοσχέδιο δεν εξαιρεί τις περιπτώσεις ακατάλληλων ή κακοποιητικών γονέων. Γι άλλη μια φορά ο νομοθέτης φαίνεται να «εξαναγκάζει» τους δικαστές να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, που τείνουν στην υποχρεωτικότητα της συνεπιμέλειας, ακόμη και σε περιπτώσεις επικίνδυνες για τα παιδιά.
«Παραγνωρίζει την πραγματικότητα για την ύπαρξη ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας και αντί να προστατεύσει τα παιδιά από έναν κακοποιητικό γονέα, καταλήγει να προστατεύει τον ίδιο τον κακοποιητικό γονέα!».
«Παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες να πειστεί η κοινή γνώμη ότι πρόκειται για ένα προοδευτικό νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα διαστρεβλώνει τη νομική έννοια του συμφέροντος του τέκνου και αναγάγει το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο, ένα κατά τα άλλα προοδευτικό δίκαιο, από παιδοκεντρικό σε γονεοκεντρικό» υπογράμμισε.
«Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το συμφέρον του παιδιού, για τις πραγματικές ανάγκες τις οικογένειας. Όχι μόνο δεν είστε ικανοί να λύσετε προβλήματα αλλά δεν το επιχειρείτε καν. Είστε οι πρωτομάστορες της οπισθοδρόμησης αλλά δε θα μας γυρίσετε πίσω» τόνισε.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στον παρακάτω σύνδεσμο