Τη λήψη επαρκών και συγκεκριμένων μέτρων προστασίας, ανάλογων με την ιδιαίτερη φύση και τις εξειδικευμένες ανάγκες των μαθητών και του προσωπικού των Ειδικών Σχολείων, ζητούν με ερώτησή τους προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Φίλης Νίκος, Τζούφη Μερόπη, και Νοτοπούλου Κατερίνα.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως κατατέθηκε

Σύμφωνα με στοιχεία των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) πανελλαδικα, πριν την κρατική εντολή για αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Β’βαθμιας εκπαίδευσης, είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 5.000 κρουσμάτων κορωνοϊού σε μαθητές και μαθήτριες.

Από αυτή την αναστολή λειτουργίας των σχολείων έχουν εξαιρεθεί τα ειδικά σχολεία. Οι εν λόγω σχολικές δομές φιλοξενούν μαθητές με ειδικές ικανότητες και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες όσον αφορά την υγειονομική προστασία τους.

Η πλειοψηφία των μαθητών των ειδικών σχολείων είναι ενήλικες και εμπλέκονται σε αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες αλλά και σε παρέες συνομηλίκων, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έκθεση τους στον κορωνοϊό. Από την άλλη πλευρά, μεγάλη μερίδα μαθητών των ειδικών σχολείων δεν έχει τη δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών κανόνων, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της κατάστασής τους (πχ αδυναμία για την ορθή χρήση μάσκας, αδυναμία τήρησης των αποστάσεων κ.ά.)

Σημαντικό υγειονομικό κίνδυνο για τους μαθητές και τους καθηγητές των ειδικών σχολείων αποτελούν οι μετακινήσεις των μαθητών, καθώς αυτές γίνονται με μαθητές άλλων σχολείων και με παραμονή τους εντός των γεμάτων λεωφορείων για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς μάσκα.

Εν μέσω του σφοδρού δεύτερου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, το Υπουργείο οφείλει επιτέλους να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μαθητών και καθηγητών των ειδικών σχολείων. Ένα τέτοιο αναγκαίο μέτρο είναι η συνεχής και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ακόμη, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά σχολεία, με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες, κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖ-ΠΣ έχει προτείνει συνολικά για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων από την αρχή της σχολικής χρονιάς, είναι απολύτως αναγκαίο μέτρο για την προστασία της υγείας μαθητών  και καθηγητών.

Η αύξηση του προσωπικού στα Ειδικά Σχολεία θα κάνει ευκολότερη την αναπλήρωση σε περίπτωση που παραστεί έκτακτη υγειονομική ανάγκη και έτσι δεν θα διαταράσσεται συχνά η ομαλή λειτουργία των σχολείων, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η αύξηση της επάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας.

Αυξημένο θα πρέπει να είναι όχι μόνο το διδακτικό προσωπικό αλλά και το προσωπικό καθαριότητας των σχολικών μονάδων των Ειδικών Σχολείων. Σε συνεργασία με τους δήμους, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσουν για τη διάθεση επιπλέον προσωπικού καθαριότητας στα Ειδικά Σχολεία, εφόσον μάλιστα αυτά είναι και τα μόνα που δεν έχουν περιέλθει σε αναστολή λειτουργίας.

Απαραίτητη είναι και η αύξηση των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς των μαθητών από και προς τα Ειδικά Σχολεία αλλά και η μείωση των μεταφερόμενων μαθητών ανά μέσο. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, ζητούμενο είναι οι δημόσιες και δωρεάν σχολικές μεταφορές με οχήματα που να είναι αποκλειστικής χρήσης από τα Ειδικά Σχολεία.

Επειδή, Ειδικά Σχολεία έχουν ιδιαίτερες και  αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

Επειδή, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Επειδή, οι καθηγητές των Ειδικών Σχολείων δεν αισθάνονται επαρκώς  προστατευμένοι με βάση τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να παρέμβει άμεσα, ώστε μαθητές και καθηγητές των Ειδικών Σχολείων να μην αισθάνονται υγειονομικά εκτεθειμένοι από τη μη λήψη επαρκών και συγκεκριμένων μέτρων προστασίας ανάλογων με την ιδιαίτερη φύση και τις εξειδικευμένες ανάγκες των ειδικών σχολείων;
  2. Προτίθεται να μεριμνήσει για τη συνεχή και στενή ιατρική παρακολούθηση των μαθητών και των εργαζομένων των Ειδικών Σχολείων με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ COVID;
  3. Προτίθεται να αυξήσει το διδακτικό προσωπικό των Ειδικών Σχολείων αλλά και το προσωπικό καθαριότητας;
  4. Προτίθεται να μεριμνήσει για την υγειονομικά ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από και προς τα Ειδικά Σχολεία, αυξάνοντας τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς;
  5. Προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα;