Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η 

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 2.7.2024

Θέμα: «Να αρθεί άμεσα η παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά́ με τα ηλικιακά́ όρια παρακολούθησης εφήβων με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στα Παιδιατρικά́ Νοσοκομεία»

            Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας που δημοσιεύτηκε στον τύπο στις 01/07/2024 (https://www.naftemporiki.gr/health/1702373/syllogos-atomon-me-noso-crohn-kai-elkodi-kolitida-na-synechistei-i-parakoloythisi-ton-efivon-asthenon-me-ifne-sto-agia-sofia/), στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία με απόφαση της Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας έχει διακοπεί η παρακολούθηση παιδιών στο εξωτερικό ιατρείο ΙΦΝΕ καθώς και η εισαγωγή τους στις Παιδιατρικές Κλινικές για έγχυση βιολογικών παραγόντων και η νοσηλεία τους σε υποτροπές της νόσου επειδή ξεπέρασαν την ηλικία των 16 ετών.

            Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.79678) «Ασθενείς με χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες, εξετάζονται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία έως και την ηλικία των 18 ετών».

            Επειδή οι ΙΦΝΕ αποτελούν σοβαρά χρόνια νοσήματα και η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένους ιατρούς, όπως είναι οι ειδικοί παιδογαστρεντερολόγοι του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, στο οποίο μάλιστα λειτουργεί ξεχωριστό ειδικό ιατρείο ΙΦΝΕ.

Επειδή η αιφνίδια διακοπή της παρακολούθησης των παιδιών με ΙΦΝΕ ενέχει σοβαρούς κινδύνους ως προς τη συνέχιση της λήψης ιατρικής περίθαλψης επιδεινώνοντας την πορεία της νόσου, προκαλώντας υποτροπές και επιπλοκές οι οποίες τελικά συνοδεύονται και από σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι σε γνώση του η απόφαση της Διεύθυνσης Ιατρικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία έχει διακοπεί η παρακολούθηση παιδιών στο εξωτερικό ιατρείο ΙΦΝΕ, η εισαγωγή τους στις Παιδιατρικές Κλινικές για έγχυση βιολογικών παραγόντων και η νοσηλεία τους σε υποτροπές της νόσου επειδή ξεπέρασαν την ηλικία των 16 ετών; Και εάν ναι πως την αντιμετωπίζετε;
  2. Υπάρχουν και άλλα Νοσοκομεία, Παιδιατρικές Κλινικές/ Τμήματα που έχουν προβεί σε αντίστοιχη πρακτική με αυτήν του Αγία Σοφία;
  3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η ισχύουσα νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. Γ5α/Γ.Π.οικ.79678) «Ασθενείς με χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες, εξετάζονται στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα Παιδιατρικά Τμήματα/Κλινικές, στα εξωτερικά ιατρεία φορέων του ΕΣΥ και στα ιδιωτικά ιατρεία έως και την ηλικία των 18 ετών»;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

 

Αποστολάκης Ευάγγελος

Γαβρήλος Γιώργος

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ράνια

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κώστας

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Γιώτα

Ψυχογιός Γιώργος