Στην «έμφυλη ανισότητα στην ασθένεια» αναφέρθηκε η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.
Μίλησε για τους βιολογικούς παράγοντες που εκθέτουν σύμφωνα με τους ειδικούς τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες έβαλε όμως και την παράμετρο των κοινωνικών λόγων που επιβαρύνουν μια γυναίκα στην καθημερινότητά της.
Από τις αυξημένες ευθύνες που φέρει, την ανισότητα στη μισθοδοσία με έναν άντρα, τους αυξημένους κινδύνους της έμφυλης βίας όλες εκείνες τις καθημερινές προκλήσεις στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει μια γυναίκα επιβαρύνοντας τελικά την υγεία της.
«Η ισότητα των φύλων στην υγεία είναι η αρχή που αναφέρεται στη δίκαιη και αμερόληπτη μεταχείριση των ατόμων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ανεξάρτητα από την ταυτότητα ή την έκφραση του φύλου τους» ανέφερε συμπληρώνοντας πως οι έμφυλες ανισότητες στην κατάσταση της υγείας, αποτελούν μία σημαντική διάσταση για τη μελέτη της διαπλοκής του φύλου με τα σύγχρονα ζητήματα της μελέτης και εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής και ειδικότερα, των πολιτικών υγείας.
Αναφέρθηκε σε επιστημονικές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους άνδρες σε χώρους ιατρικής περίθαλψης σε ότι αφορά στη διάγνωση και στη θεραπεία και ανέλυσε τις διαστάσεις που εμπεριέχονται στις έμφυλες «μεροληψίες» στο πεδίο της έρευνας.
- 1η Διάσταση είναι η «καθυστέρηση» στην αναγνώριση των προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν ειδικότερα τις γυναίκες
- 2ηδιάσταση είναι οι παραπλανητικές ή ατελείς προσεγγίσεις στις ανάγκες υγείας αντρών και γυναικών σε διαφορετικά πεδία των ερευνών υγείας.
- 3η διάσταση η έλλειψη της αναγνώρισης της αλληλεπίδρασης μεταξύ κοινωνικού φύλου και έτερων κοινωνικών παραγόντων
- 4η διάσταση ανισότητες υγείας που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+.
- 5η Διάσταση η έμφυλη βία και οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών
Μίλησε ακόμη για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο οι ευρωβουλευτές ζητούν να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Η προσπάθεια για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην υγεία είναι διαρκής κι επίμονη είπε και απαιτούνται στρατηγικές για την προώθηση της ισότητας των φύλων στην υγειονομική περίθαλψη. Μόνον έτσι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να γίνουν συμπεριληπτικά, προσβάσιμα και με επίκεντρο τον ασθενή, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου ή την έκφρασή του.