Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό στηρίζοντας σήμερα την απεργία τους και τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.

Το οικονομικό πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος είναι τεράστιο και η κυβέρνηση όχι μόνο τους έχει γυρίσει την πλάτη αδιαφορώντας για το πώς θα αντεπεξέλθουν στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Τους κατηγορεί για αχαριστία επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό υποστηρίζοντας από τη μια ότι πήραν τεράστιους πόρους σε σχέση με τους άλλους κλάδους και από την άλλη τους ξεσηκώνει κατά των ανεμβολίαστων που «εξ αιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».

Δυστυχώς, από την αρχή της κρίσης είχαμε προβλέψει αυτή την κατάσταση και είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Η έλλειψη σχεδίου για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης έπληξε ανεπανόρθωτα τον κλάδο της εστίασης με τον κίνδυνο για λουκέτα- σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ- να απειλεί περίπου μια στις δυο επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών της εστίασης, στις οποίες, πέρα από τις τεράστιες απώλειες τζίρου το 2020 (πάνω από 2,4 δισ. σε σύγκριση με το 2019), αποτυπώνεται και η πτωτική πορεία του τζίρου τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2021 (-6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και -42,6 σε σχέση με το 2019).

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων εστίασης κατέγραψε πολύ υψηλά ποσοστά μείωσης τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενδεικτικά, το 85,7% των επιχειρήσεων είχε μείωση τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2020, με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης 60,1%.

Αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2021 μείωση τζίρου κατέγραψε το 68% των επιχειρήσεων, με μεσοσταθμικό ποσοστό μείωσης 51,8%.

Αυξημένες παραμένουν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, με το 37% των επιχειρήσεων να χρωστάει ασφαλιστικές εισφορές στον πρώην ΟΑΕΕ και το 32% στην εφορία.

Η αγορά έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας ώστε οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να μείνουν όρθιοι.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα παίρνει αποσπασματικά μέτρα και ενώ διαθέτει εργαλεία για την ουσιαστική στήριξή τους δεν τα χρησιμοποιεί.

Έστω τώρα, την ύστατη ώρα να πάρει επιτέλους μέτρα για την σωτηρία του κλάδου.