Συνέντευξη στην Μακεδονία της Κυριακής, 

και στον Ιάσονα Μπάντιο.

https://www.makthes.gr/katerina-notopoyloy-496859

-Αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα και για ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είστε αισιόδοξη σε σχέση με το 2022, ότι θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας;

Το 2021 μας δίδαξε με τον πλέον επώδυνο τρόπο πως δεν δικαιούμαστε να εφησυχάζουμε. Όσο τα εμβόλια δε δίνονται δωρεάν σε ολόκληρο τον πλανήτη, τόσο θα υποφέρει η ανθρωπότητα από τον ιό και τις μεταλλάξεις του.

Το 2022πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας.Το 2022 πρέπει να είναι και το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Διότι έχει αποδειχθεί μία επικίνδυνη κυβέρνηση που απέτυχε σε όλα τα μέτωπα, που έχει συμβιβαστεί με τις εκατόμβες νεκρών. Μία κυβέρνηση αρνητών πουέχει σημάνει πολλές φορές την λήξη της πανδημίας, αλλά δυστυχώς κάθε φορά τα πράγματα εξελίσσονταν χειρότερα.

Το 2022 είναι ήδη μία δύσκολη χρονιά. Αισιοδοξώ πως ο πόνος θα δώσει χώρο στην ελπίδα. Τώρα είναι η ώρα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

-Η υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον άλλαξε τα δεδομένα, με χιλιάδες πολίτες να κάνουν Πρωτοχρονιά σε καραντίνα. Επιμένετε στο αίτημα σας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά τα δυσμενή επιδημιολογικά στοιχεία;

Από την πρώτη στιγμή απόλυτη προτεραιότητά μας ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Βάλαμε πλάτη στην πρώτη καραντίνα, υποστηρίξαμε εξαρχής τον εμβολιασμό. Ακριβώς το ίδιο αίσθημα ευθύνης μας οδηγεί να ζητήσουμε τώρα εκλογές. Διότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι εάν η χώρα αντέχει στη μεγαλύτερη κρίσηνα την κυβερνά ένας ανέμελος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακριβώς επειδή τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι εφιαλτικά, και η κυβέρνηση απέδειξε πως δε μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία, για αυτό πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες προσφυγής στην λαϊκή ετυμηγορία. Για να σωθεί ότι σώζεται.Κάθε μέρα που περνά με αυτήν την κυβέρνηση είναι εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας.

-Η κοινωνία και η οικονομία έχουν πληγεί ιδιαίτερα όλο το προηγούμενο διάστημα. Εσείς από τη μεριά σας, ως τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είστε αισιόδοξη για τον ελληνικό τουρισμό το 2022;

Το πλήγμα της πανδημίας και της ανεπαρκούς διαχείρισης της από την κυβέρνηση της ΝΔ για τον τουρισμό είναι βαρύ. Ο δρόμος της πλήρους ανάκαμψης δεν είναι εύκολος.

Τα ενθαρρυντικά μεγέθη του καλοκαιριού δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων και να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους.  Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης φωνάζουν πως επί της ουσίας είναι σε άτυπο λοκντάουν χωρίς κρατήσεις και χωρίς κρατική στήριξη.Η κυβέρνηση τους εγκατέλειψε.

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις κρατήσεις της χειμερινής περιόδου. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει επιτέλους ουσιαστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να στηρίξει τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που εξαθλιώνονται χωρίς επίδομα ανεργίας, και ταυτόχρονα να θωρακίσει την υγειονομική εικόνα της χώρας, υιοθετώντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε με ασφάλεια να υποδεχθεί τους επισκέπτες της την νέα σεζόν.

Ο ελληνικός τουρισμός έχει αποδείξει ότι μπορεί.Χρειάζεται το κράτος αρωγό και όχι τροχοπέδη.

-Το νέο έτος αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν άτυπο προεκλογικό θάλαμο σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Δηλώνετε παρούσα στον δήμο της Θεσσαλονίκης ή είναι όλα υπό συζήτηση;

Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκηείναι η απουσία μια ισχυρής, εμπνευσμένης Διοίκησης που να εργάζεται στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας. Ο κ. Ζέρβας εγκατέλειψε το ρόλο του δημάρχου και μετατράπηκε σε απλόχειροκροτητή της κυβερνητικής πολιτικής. Ταυτίστηκε με ολέθριες για την πόλη κυβερνητικές αποφάσεις, όπως πχ για το Μετρό, για την ακύρωση του διαγωνισμού για την αγορά καινούριων λεωφορείων ή για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. Στην δε αντιμετώπιση της πανδημίας, αδιαφόρησε, δεν ενεργοποίησε δομές του Δήμου, δεν απαίτησε την λήψη έκτακτων μέτρων στην πόλη, η οποία πλήρωσε και πληρώνει βαρύ φόρο αίματος.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή για να προσδώσειστην πόλη τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το ρόλο που της αξίζει.

Σε ότι με αφορά,από το καλοκαίρι του 2019 είμαι ανελλιπώς παρούσα, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο Κοινοβούλιο, προσπαθώντας να τιμήσω την εμπιστοσύνη των Θεσσαλονικέων και να τους εκπροσωπήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκφράζοντας τις ανάγκες και τις αγωνίες τους μέσα από μαχητική αντιπολίτευση. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Η παράταξή μας, Θεσσαλονίκη Μαζί, δίνει καθημερινά εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου τη μάχη για την πόλη μας.

Ξέρετε ότι πιστεύω στο μαζί, αγωνίζομαι μέσα στη συλλογικότητα, έτσι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για την οικοδόμηση ενός ευρύτατου προοδευτικού δημοκρατικού μετώπουπου μαζί θα δώσουμε τη μάχη για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Και θα την κερδίσουμε.

-Η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης Ζέρβα να μετατρέψει εκ νέου σε υπαίθριο παρκινγκ την πλατεία Ελευθερίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Στην αντιπολίτευση του δήμου έχετε προαναγγείλει προσφυγή στη δικαιοσύνη. Σε τι θα αποσκοπεί αυτή;

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στον κ. Ζέρβα να συνεχίσει να ασκεί αυτή την οπισθοδρομική πολιτική εις βάρος των πολιτών με την ακύρωση έργων που η πόλη έχει ανάγκη, ειδικά όταν οι επιλογές του προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.

Ο κ. Ζέρβας διοικεί αυταρχικά, έλαβε μία παράνομη  απόφασή για την πλατεία Ελευθερίας χωρίς καννα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, κόντρα στην επιθυμία των Θεσσαλονικέων.

Εμείς, ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες των πολιτών, κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια, δεκαπέντε δημοτικοί σύμβουλοι από έξι παρατάξεις αλλά και ανεξάρτητοι, να ακυρώσουμε το νέο έγκλημα που επιχειρεί ο κ. Ζέρβας κατά της Θεσσαλονίκης προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη.

Η πλατεία Ελευθερίας είναι χώρος μνήμης και σεβασμού, και όχι πάρκινγκ.