Σχολιασμός της Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Νοτοπούλου με αφορμή το νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα.
 

Η κυβέρνηση και η ΝΔ, ακόμα και μέσα στην κορύφωση της κρίσης της πανδημίας, αντί να σκέφτονται με ποιον τρόπο θα ανακουφίσουν τα μεσαία και τα πιο αδύναμα στρώματα που πλήττονται περισσότερο, επιλέγουν να νομοθετήσουν και να υλοποιήσουν μέτρα που δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση τους.

Με την ανοχή και την κάλυψη των συστημικών ΜΜΕ, τη σιωπή των οποίων εξαγοράζει με αδιαφανείς επιχορηγήσεις, επιχείρησε να περάσει το νέο πτωχευτικό κώδικα, χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, χωρίς οι πολίτες να αντιληφθούν τις συνέπειες που αυτός θα έχει στη ζωή τους.

Το νέο νομοθέτημα της κυβέρνησης οδηγεί χιλιάδες συμπολίτες μας στην απώλεια της κατοικίας και της περιουσίας τους.

Δεν θα το επιτρέψουμε.

Ο Υπουργός οικονομικών, με τον Υπουργό Τουρισμού  κ. Θεοχάρη  και την κυβέρνηση συνολικά, οδήγησαν στην κατάρρευση του τουρισμού, του πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας αδυνατώντας να «χτίσει» τοίχους ανάσχεσης στην επερχόμενη κρίση.

Παρουσίαζε μάλιστα μια ανεξήγητη επιμονή στο να κλείνει τα μάτια στην ανάγκη να ληφθούν γενναία μέτρα στήριξης και αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αρέσκονταν στην προβολή επιπόλαιων εκτιμήσεων, είτε για την πανδημία είτε για τα τουριστικά μεγέθη, εκτιμήσεις που τα επίσημα στοιχεία ερχόταν λίγο μετά να διαψεύσουν.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι, αφέθηκαν στο έλεος της πανδημικής κρίσης να παλεύουν μόνοι και απροστάτευτοι. Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία αποτυπώνουν το μέγεθος τη κρίσης: 13,8 εκατ. λιγότερες αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με πέρυσι, μείωση 78,0% στις διεθνείς αφίξεις, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το τρέχον έτος εμφάνισαν μείωση κατά 79,7%.

Σε αυτή την συγκυρία, που η συρρίκνωση των εσόδων οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες επιχειρήσεις, εργαζόμενους και συμπαρασύρει ολόκληρη την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να φέρει στην Βουλή τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα.

Επιλέγει να τσακίσει  όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και στήριξαν το ελληνικό κράτος για να βγούμε από την κρίση.

Επιλέγει να αδιαφορήσει για τις ανάγκες τους.

Αδιαφορεί για την επιβίωση των ανθρώπων του τουρισμού και της εστίασης!

Με την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού οικονομικών που καταθέσαμε, αναγκάζουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να δώσουν εξηγήσεις, να απολογηθούν μπροστά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για  αυτό το ανήκουστο εγχείρημα τους.

Να εξηγήσουν γιατί ενώ ακόμα και οι πιο ακραίοι ομοϊδεάτες τους σε ολόκληρο τον κόσμο εφαρμόζουν χαλαρές πολιτικές που υποστηρίζουν και ανακουφίζουν τα μεσαία και αδύναμα στρώματα, αυτοί επιλέγουν να κάνουν το αντίθετο και να αποτελειώσουν το έργο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που αυτοί είχαν φέρει στη χώρα με τις αδιέξοδες πολιτικές που είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν.

Να εξηγήσουν γιατί άλλα υπόσχονται, άλλα εξαγγέλλουν με περισσή υποκρισία και άλλα πράττουν.

Να εξηγήσουν γιατί θέλουν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των απελπισμένων και των απεγνωσμένων ανθρώπων στη χώρα μας.

Να εξηγήσουν γιατί είναι τόσο ανοιχτοχέρηδες και γαλαντόμοι όταν πρόκειται για τους φίλους και τους υποστηρικτές τους, για τους ισχυρούς και τόσο σκληροί και άκαμπτοι με τους αδύναμους και με όσους έχουν ανάγκη.

Να εξηγήσουν γιατί αντί να δώσουν το χρόνο και την ευκαιρία στους ανθρώπους του μόχθου και της υγιούς επιχειρηματικότητας να σταθούν στα πόδια τους και σύντομα να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως το επιθυμούν, τους στερούν ακόμα περισσότερο οξυγόνο και τους ωθούν στην εξαθλίωση.

Κατά τις τρεις αυτές μέρες τους αναγκάζουμε  να δώσουν εξηγήσεις και να απολογηθούν, δεν τους επιτρέπουμε να ξεφύγουν.

Αποκαλύπτουμε τα σχέδιά τους  στον ελληνικό λαό προκειμένου μαζί να τα ακυρώσουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν οι πολίτες ενημερωθούν και συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των τραγικών συνεπειών αυτού του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές της ΝΔ και τα μέλη της κυβέρνησης επέλεξαν τρεις μέρες τώρα να φλυαρούν ασύστολα προσπαθώντας να κρύψουν κάτω από τα ψέματά τους τις ευθύνες που φέρουν για την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Επιστράτευσαν λάσπη, ψεύδη, το γνωστό αφήγημα «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ», νουθεσίες περί ατομικής ευθύνης και υγιούς επιχειρηματικότητας, κούνησαν το δάχτυλο στους πολίτες.

Στρουθοκαμηλίζουν, προσπαθούν  να κρύψουν πίσω απο αυτές τις πρακτικές τις ευθύνες τους για την οδύνη στην οποία σύρουν τον ελληνικό λαό.

Μα δε  θα τους αφήσουμε.

Και σήμερα και κάθε μέρα θα δίνουμε μαζί τον αγώνα, εντός και εκτός κοινοβουλίου για να προστατεύσουμε την ελληνική κοινωνία.