Το θέμα της ψηφιακής προσβασιμότητας για τους συμπολίτες μας με Αναπηρίες φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη ερώτησή της, η βουλεύτρια και τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.
Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ σε θέματα ψηφιακής προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρίες, η Κατερίνα Νοτοπούλου καλεί την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να απαντήσει σχετικά με τα στοιχεία που φανερώνουν ότι τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με τα αντίστοιχα στην ΕΕ ή τα άτομα στην Ελλάδα που δεν έχουν περιορισμούς.
Επιπλέον ποιους μετρήσιμους στόχους θα βάλει η κυβέρνηση στην Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ούτως ώστε να ελέγχεται στην εφαρμογή των στόχων της.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2024 ήταν προτελευταία σε χρήση διαδικτύου από πληθυσμό ΑμεΑ τους τελευταίους 12 μήνες υπολειπόμενη 20 ως 30 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Προτελευταία στην ΕΕ σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη συμμετοχή τους σε κοινωνικά δίκτυα με περιοριστική ή σοβαρά περιοριστική αναπηρία υπολειπόμενη 20 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (Μέση και Βαριά Αναπηρία 32,2%, έναντι 52% του μέσου όρου της Ευρωζώνης).
Στην ίδια κατηγορία αναπηρίας, η χώρα είναι τρίτη από το τέλος σε πρόσωπα που χρησιμοποιούν ιστότοπο ή εφαρμογή δημόσιων αρχών υπολειπόμενη 24 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ!
και τρίτη από το τέλος σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τηλεφωνικές ή βίντεο κλήσεις υπολειπόμενη 21 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ.
η ερώτηση όπως κατατέθηκε:
Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2025
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Θέμα: "Η ψηφιακή έρημος της Ελλάδας για τα Άτομα με Αναπηρία με αποκαλυπτικές αποδείξεις"
Η Ελλάδα ενσωμάτωσε την Οδηγία (ΕΕ) 2019/882, γνωστή ως “Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα”, με τον Νόμο 4994/2022, ο οποίος δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2022. Ο Νόμος κατ’ απαίτηση της Οδηγίας θεσπίζει απαιτήσεις προσβασιμότητας από ΑΜΕΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες όπως: Υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα, Τερματικά πληρωμών, Τηλεφωνικές υπηρεσίες και σχετικός εξοπλισμός, Υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, e commerce και Ηλεκτρονικά βιβλία.
Παρά ταύτα, αναζητώντας κανείς τις “επιδόσεις” της χώρας στο παραπάνω, καίριο θέμα για τα ΑμεΑ, διαπιστώνει ότι:
- H χώρα το 2024 είναι προτελευταία σε χρήση διαδικτύου από πληθυσμό ΑΜΕΑ τους τελευταίους 12 μήνες (dsb_ictiu01 Eurostat), υπολειπόμενη 20 ως 30 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ (Βαριά Αναπηρία, Μέση και βαριά 68,14% και 59,44% αντίστοιχα, έναντι 82,29% 87,18% του μέσου όρου της ΕΕ).
- H χώρα το 2024 είναι προτελευταία στην ΕΕ σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη συμμετοχή τους σε κοινωνικά δίκτυα με περιοριστική ή σοβαρά περιοριστική αναπηρία (dsb_ictiu05 Eurostat), υπολειπόμενη 20 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (Μέση και Βαριά Αναπηρία 32,2%, έναντι 52% του μέσου όρου της Ευρωζώνης). Στην ίδια κατηγορία αναπηρίας, η χώρα είναι τρίτη από το τέλος σε πρόσωπα που χρησιμοποιούν ιστότοπο ή εφαρμογή δημόσιων αρχών (dsb_icteg 04 Eurostat), υπολειπόμενη 24 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ (39% έναντι 63%) και τρίτη από το τέλος σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τηλεφωνικές ή βίντεο κλήσεις (dsb_ictiu04 Eurostat), υπολειπόμενη 21 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ (41% έναντι 62%).
- Η χώρα το 2024 είναι τρίτη στις χώρες της ΕΕ που εμφάνισαν στοιχεία σε ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία ανά επίπεδο αναπηρίας (dsb_ictiu08), υπολειπόμενη 20 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ (Μέση και βαριά αναπηρία 37,82% , έναντι 57% του μέσου όρου της ΕΕ).
- H χώρα το 2024 είναι τρίτη από το τέλος στους 27 της ΕΕ σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου u945 ανά επίπεδο αναπηρίας (περιορισμός δραστηριότητας) [dsb_ictiu07 Eurostat) υπολειπόμενη 22 ως 33 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ
(Βαριά Αναπηρία, Μέση και βαριά 29,1% και 23,5% αντίστοιχα, έναντι 57,2% και 51% του μέσου όρου της ΕΕ)
Σε συνέχεια των παραπάνω,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός
- Πώς απαντά η κυβέρνηση στα παραπάνω επονείδιστα στοιχεία που φανερώνουν ότι τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) στην Ελλάδα δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες σε σχέση με τα αντίστοιχα στην ΕΕ ή τα άτομα στην Ελλάδα που δεν έχουν περιορισμούς;
2) Ποιους μετρήσιμους στόχους θα βάλει η κυβέρνηση στην Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ούτως ώστε να ελέγχεται στην εφαρμογή των στόχων της;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Νοτοπούλου Αικατερίνη