Στο μεγαλείο του αντιφασιστικού αγώνα όπως αυτός εκφράστηκε στις χθεσινές μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Κλαίγαμε από χαρά και συγκίνηση, από ενσυναίσθηση και πόνο, από λύτρωση και ελευθερία…. Κλαίγαμε απο δάκρυα συγκίνησης. Δε χρειαζόταν τα δακρυγόνα σας αλλά φοβηθήκατε την παλλαϊκή κινητοποίηση στη νίκη της Δημοκρατίας. Και βάλτε το καλά στο μυαλό σας, τα δακρυγόνα δεν αμαυρώνουν τη χαρά, πεισμώνουν και ενισχύουν την πίστη στον αγώνα για τη Δημοκρατία. Η Αριστερά, ο ελληνικός λαός μάχες έδινε και δε φοβήθηκε ποτέ την καταστολή» είπε χαρακτηριστικά στον λόγο της.

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο συζητείται είπε:

«Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνησή σας φέρνει διατάξεις για την ιθαγένεια, παρά το γεγονός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε ένας νόμος σύγχρονος, με πνεύμα φιλελεύθερο, στην κατεύθυνση του ανθρωπισμού, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα τα οποία διαιωνίζονταν στην ελληνική πραγματικότητα. Από το 2010 και μετά έγινε μια στροφή προς τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας με πυξίδα τις αρχές του Διαφωτισμού. Για ποιο λόγο, λοιπόν, επανέρχεστε σε ζητήματα τα οποία έχουν ξεπεραστεί εδώ και δέκα χρόνια»;

Βασικά σημεία της ομιλίας της.

 

Δυσκολεύετε υπέρμετρα τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, παρά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που φέρατε κατόπιν των παρατηρήσεων των φορέων και των δικών μας. Εξακολουθείτε να δημιουργείτε συνθήκες αποκλεισμού μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Εισάγετε εισοδηματικά κριτήρια και απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας, ειδικά την εποχή που διανύουμε.

Ανοίγετε πάλι το δρόμο στην διαφθορά, στην παραπαιδεία. Πως ξεχάσατε δηλαδή να ζητήσετε  να περάσουν σεμινάρια σκόιλ ελικικού οι άνθρωποι για να μάθουν τα σωστά ελληνικά (!)

Αντί να αφουγκραστείτε την αγωνία των ανθρώπων που θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και να ζήσουν νόμιμα με δικαιώματα και υποχρεώσεις πολίτη, επιλέγετε να παίξετε ΞΑΝΑ με την αγωνία τους.

Την αγωνία ανθρώπων που είναι ήδη ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση και το σύνολο των φορέων σας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα κριτήρια της σταθερής εργασίας και των εισοδηματικών κριτηρίων που εισάγετε.

Στην πράξη αποκλείετε  σχεδόν τους μισούς ανθρώπους που έχουν δικαίωμα, με το υπάρχον νομοθετικό σύστημα, να υποβάλλουν αιτήσεις ιθαγένειας.

Αλήθεια από εχθές δεν καταλάβατε τίποτα και φέρνετε διατάξεις που νομιμοποιούν τις διακρίσεις και την ανισότητα; Εργαλιοποιείτε όσους ζητούν ιθαγένεια για να κρύψετε τη φτώχεια που φέρνουν οι πολιτικές σας. Ξανά το Δίκαιο του Αίματος, ξανά εμπόδια στην ενσωμάτωση και την πρόοδο.

Δεύτερο κεφάλαιο:

Δημιουργείτε, όπως επιτάσσει το "Επιτελικό" σας κράτος, μια υπερ συγκεντρωτική δομή, με υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών.

Ποιο παράδειγμα αλήθεια να πρωτοαναφέρω; Την αναχρονιστική αντικατάσταση όλων των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  χωρίς καν την ανάρτηση των εκθέσεων αξιολόγησης; Την τοποθέτηση των διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία μας; Ή μήπως την επιμονή στην παράνομη τοποθέτηση ανθρώπων σε θέσεις κυβερνητικές;

Ξαναχτύπησε η κυβέρνηση σας με τον εκ νέου παράνομο διορισμό του κ. Λούλη ,  πρώην ΓΓ Τουρισμού, φιλοχουντικού, που αναγκάστηκε σε παραίτηση από τη θέση του όταν αποκαλύφθηκε ότι την κατέλαβε παρανόμως, καθώς δεν διέθετε πτυχίο. Κι όμως, κύριοι συνάδελφοι. Επέστρεψε εκ νέου, με απόφαση του  υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Κι επέστρεψε ξανά παράνομα στο ίδιο Υπουργείο, αναλαμβάνοντας  «ειδικός σύμβουλος» για την στρατηγική επέκταση του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς αγορές. Ενώ ο νόμος 4622/2019 του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη ορίζει ότι για την θέση αυτή απαιτείται διακεκριμένος επιστήμονας η ειδικός εμπειρογνώμονας ο Υπουργός τουρισμού έφερε και πάλι παρανόμως τον κ.Λούλη, ο οποίος ούτε διακεκριμένος επιστήμονας είναι, ούτε το ειδικό αντικείμενο του είναι ο τουρισμός. Σε καμία δε περίπτωση η αρχική παράνομη τοποθέτηση του στην θέση του ΓΓ τουρισμού δεν τον καθιστά εμπειρογνώμονα.  Να ήταν μόνο ο κ.Λούλης;

Με ρεκόρ μετακλητών που προσεγγίζει τις 3.000 έρχεστε τώρα και δίνετε πλήρη θητεία σε όλους όσους έχετε διορίσει.

ΟΤΑ

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής σας στην θέση της Κυβέρνησης δείξατε την υποτίμησή σας στο ρόλο των ΟΤΑ.  Ξεκινήσατε την υπονόμευση των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής σας παρακολουθούμε το σχέδιο σας για την πλήρη αφαίμαξη αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και την αντίστοιχη ανάδειξη της οικονομικής επιτροπής σε απόλυτη αρχή αυτοδιοίκησης. Και περάσαμε στις υπερεξουσίες στην οικονομική επιτροπή που φροντίσατε-αντισυνταγματικά- να είναι απολύτως ελεγχόμενη από το Δήμαρχο.

Χρησιμοποιήσατε τον κορονοϊό για να νομιμοποιήσετε απευθείας αναθέσεις άσχετες, ο μεγάλος περίπατος του κ.Μπακογιάννη, ο επικίνδυνος ποδηλατόδρομος του κακέκτυπού του στην Θεσσαλονίκη, τρία μεταχειρισμένα λεωφορεία χωρίς κλιματισμό. Αυτά φέρατε.

Τώρα τί σχέση έχει ο μεγάλος περίπατος, ο επικίνδυνος ποδηλατόδρομος  με την πανδημία μόνο η ΝΔ ξέρει!

Αντί να καλύψετε πραγματικά τους ΟΤΑ με προσλήψεις και κάλυψη των εσόδων που χάνουν, αντί να τους δώσετε επιπλέον πόρους, αντί να τους δώσετε δυνατότητα για πρόσληψη προσωπικού , αντί να μονιμοποιήσετε το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ επιμένετε να κοροϊδεύετε τους αυτοδιοικητικούς.

Όσες λίστες Πέτσα και αν φέρετε δε μπορείτε να κρύψετε το ρατσισμό, τη συντήρηση που είναι η βάση της πολιτικής σας. Διακρίσεις απέναντι στον αδύναμο.

Δε μπορείτε να κρύψετε τη δυσανεξία σας στην αυτοδιοίκηση αλλά και την αξιοκρατία. 

Δε μπορείτε να κρύψετε την ανεπάρκεια σας στη διαχείριση κάθε κρίσης.

Δε μπορείτε να κρύψετε τη βουλιμία για απευθείας αναθέσεις και αδιαφάνεια, για εξυπηρέτηση λίγων.

Οι πολλοί όμως θα δίνουν την απάντηση στις οπισθοδρομικές πολιτικές σας. Οι πολλοί  που πάντα θα προχωράνε μαζί το δρόμο της προκοπής και της δημοκρατίας