20.2.202

Κοινή Αναφορά προς την Υπουργό Εργασίας κατέθεσαν σήμερα οι Τομεάρχες Εργασίας- Γιώργος Γαβρήλος, Πολιτισμού- Μαρίνα Κοντοτόλη και Κοινωνικής Συνοχής- Κατερίνα Νοτοπούλου σχετικά με το ότι πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο του Πολιτισμού αδυνατούν τελικά να λάβουν το εποχικό επίδομα που δικαιούνται, λόγω προβλημάτων στο σύστημα της ΔΥΠΑ.

Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά των Τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, το Υπουργείο οφείλει να βρει άμεσα λύση στη συνεχή ταλαιπωρία που υφίστανται οι άνθρωποι του πολιτισμού, στην προσπάθειά τους να αιτηθούν για το ειδικό εποχικό επίδομα στις Υπηρεσίας της ΔΥΠΑ. Οι ίδιοι μάλιστα οι εργαζόμενοι, μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, σημειώνουν πως αν και η νομοθεσία είναι σαφής ως προς τη διαδικασία και το εύρος των δικαιούχων, κυρίως λόγω αρρυθμιών στο σύστημα της ΔΥΠΑ και στην καταγραφή των ενσήμων, καταλήγουν να απορρίπτονται τελικά οι αιτήσεις τους.

Το ειδικό αυτό επίδομα συνδέεται άμεσα με την φύση της εργασίας τους και σκοπό έχει την ενίσχυση των εργαζομένων που εργάζονται περιοδικά ή εποχικά και σε επισφαλείς κλάδους εργασίας, όπως είναι ο Πολιτισμός. Είναι άδικο, παράλογο και εκδικητικό να πρέπει κάθε φορά να πηγαίνουν από τμήμα σε τμήμα, προσπαθώντας να αποδείξουν τα αυτονόητα σχετικά με την φύση του επαγγέλματός τους, την ώρα μάλιστα που πολλοί από αυτούς έλαβαν τελικά το επίδομα τα προηγούμενα έτη, τονίζουν.

Ο Γ. Γαβρήλος, η Μ. Κοντοτόλη και η Κ. Νοτοπούλου, μέσω της Αναφοράς τους ζητούν από το Υπουργείο να σταθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες αυτών των επαγγελματιών και να μεριμνήσει ώστε να μην αποκλείονται εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη αυτής της έκτακτης κρατικής στήριξης ή της τακτικής επιδότηση ανεργίας, λόγω γραφειοκρατικών λαθών ή ασάφειας των Εγκυκλίων της ΔΥΠΑ. Οι άνθρωποι του Πολιτισμού, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι σε συνθήκες εποχικότητας, βιώνουν την επισφάλεια και την αβεβαιότητα. Η Πολιτεία οφείλει να απαντήσει στις ανάγκες τους και να τους στηρίξει, χωρίς να τους κάνει να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή επαίτες. 

 Γαβρήλος Γιώργος- Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βουλευτής Αργολίδας

Μαρίνα Κοντοτόλη- Τομεάρχης Πολιτισμού, βουλευτής Τρικάλων

Νοτοπούλου Κατερίνα- Τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ΑΝΑΦΟΡΑ

Για την κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

 

 

Θέμα: «Προβλήματα των εργαζομένων στον πολιτισμό με την ΔΥΠΑ».

 

Ο Βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος, η Βουλευτής Τρικάλων Μαρίνα Κοντοτόλη και η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, καταθέτουν προς την κα. Υπουργό Εργασίας, ως αναφορά, την από 14/2/2025 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, σχετικά με τις αλλεπάλληλες απορριπτικές αιτήσεις των εποχικών επιδομάτων για τους ανθρώπους που εργάζονται στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, με αποτέλεσμα. Ζητείται η απλοποίηση των διαδικασιών και των προϋποθέσεων λήψης του εποχικού επιδόματος καθώς και η άρση των αποκλεισμών και των αδικιών που προκύπτουν και από την τελευταία εγκύκλιο της Δ.ΥΠ.Α.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2025

Οι καταθέτοντες Βουλευτές Γαβρήλος Γιώργος

Κοντοτόλη Μαρίνα Νοτοπούλου Κατερίνα


 

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ

ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ –ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX:210 5228 730

HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION

10, GLADSTONOS ST. – 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 – 210 5235764 - FAX: 2105228 730

FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTACLE

RUE GLADSTONOS 10 – 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730

e-mail: potha@otenet.gr        http:// www.potha.gr

Αθήνα, 14-02-2025

ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κυρία Νίκη Κεραμέως

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

-Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριο Κωνσταντίνο Καραγκούνη

-Υφυπουργό Πολιτισμού, κύριο Ιάσονα Φωτήλα

-Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, κύριο Νικόλαο Μηλαπίδη

-Διοικητή Δ.ΥΠ.Α., κύριο Σπύρο Πρωτοψάλτη

-Υποδιοικητή Δ.ΥΠ.Α, κύριο Γιώργο Καραχάλιο

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

 

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την βαθύτατη ενόχλησή και δυσαρέσκειά μας σχετικά με τις αλλεπάλληλες απορριπτικές αιτήσεις των εποχικών επιδομάτων για τους ανθρώπους που εκπροσωπούμε, τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Σαφώς και δεν μιλάμε για μια πρωτοεμφανιζόμενη κατάσταση, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεχόμαστε σωρεία καταγγελιών από τα μέλη μας, ότι οι αιτήσεις τους ακυρώνονται χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Τα παραδείγματα αυτής της προβληματικής κατάστασης είναι πάμπολλα, τα έχουμε εξετάσει και τα έχουμε παλέψει πολλές φορές και δυστυχώς ακόμα και μετά τις προσπάθειες και τις ενστάσεις μας, κάποιες υποθέσεις δεν διευθετήθηκαν ποτέ.

Αυτή η συνήθεια να εφευρίσκονται μονίμως νέοι κόφτες για τους αιτούντες πρέπει να σταματήσει. Οι δικαιούχοι υφίσταντο συνεχώς ταλαιπωρία και άγχος, αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν τη γραφειοκρατία δια ζώσης, διακόπτοντας την εργασία τους και εν τέλει να δημιουργείται ένα κλίμα παραίτησης, αφού αντιλαμβάνονται πως η προσπάθειά τους γίνεται μάταια.

Δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση εργαζόμενοι/-ες που έχουν λάβει τα προηγούμενα χρόνια το εποχικό επίδομα, τώρα ξαφνικά με τις ίδιες εργασιακές συνθήκες και τα ίδια δικαιολογητικά να αποκόπτονται. Το εποχικό επίδομα αποτελεί σημαντικότατο οικονομικό πόρο για όλους εμάς που εργαζόμαστε σε συνθήκες έντονης εποχικότητας και επισφαλούς σποραδικής εργασίας, στον πιο ευάλωτο και πληττόμενο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά μας, για όλες τις υφιστάμενες περιπτώσεις, έχουμε επικοινωνήσει με τη Δ.ΥΠ.Α. ζητώντας οδηγίες και έχουμε παρακινήσει τους αιτούντες στις αντίστοιχες ενέργειες (πχ ενστάσεις, επισκέψεις στα ΚΠΑ2, επιπλέον δικαιολογητικά κτλ.) και πάλι πολλές περιπτώσεις έμειναν άλυτες.

Έχουμε εξηγήσει σε πάρα πολλές επιστολές μας ότι οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού που απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών) είναι μισθωτοί και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς βάσει νόμου υπάγονται στην 12η ασφαλιστική κλάση, ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και εργάζονται σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας. Οι συμβάσεις μας είναι ορισμένου χρόνου, αναγράφουν όλες τις λεπτομέρειες της εργασίας (χώρος, χρόνος κτλ.) και εκδίδεται από τον εργοδότη ΑΠΔ. Είναι κάτι που διαχρονικά η ηγεσία και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας το έχουν ως δεδομένο.

Έχουμε τονίσει το πρόβλημα (και έχουμε ζητήσει συνάντηση επ’ αυτού) της πλήρους απουσίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μετατροπής των ενσήμων που προέρχονται από το Δελτίο Παροχής

 

Υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι/-ες, σε μία εντελώς αναχρονιστική διαδικασία όταν όλα πλέον έχουν ψηφιοποιηθεί, αντιμετωπίζουν τεράστια γραφειοκρατία και μια αναγκαστική διαδικασία επίσκεψης στο τοπικό κατάστημα του ΕΦΚΑ (με όλη την ταλαιπωρία που αυτό συνεπάγεται), ένα ζήτημα που κινείται στη λογική ότι αν δεν προλάβουν να εμφανιστούν τα ένσημα κάποιου, τότε αποκόπτεται από μια σειρά δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του εποχικού επιδόματος.

Έχουμε ζητήσει πολλάκις να εκδοθεί σαφής εγκύκλιος από τη Δ.ΥΠ.Α., που να μην χωράει κατά το δοκούν ερμηνεία από τους εκάστοτε υπαλλήλους των ΚΠΑ2, έτσι ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες και επινοήσεις. Γνωρίζουμε πάρα πολλές περιπτώσεις που οι υπάλληλοι έχουν προσφύγει σε αδιανόητες δικαιολογίες ενώπιον των αιτούντων για να δικαιολογήσουν την απόρριψη της αίτησης και να τους υποδείξουν ότι φταίνε οι ίδιοι και είναι λάθος η αίτησή τους.

Έχουμε τονίσει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πάντοτε ενεργή σύμβαση εργασίας για την περίοδο καταβολής του επιδόματος, δηλαδή 10/9 με 31/11 (μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την καταβολή του εποχικού επιδόματος), αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και υπάρχει ούτως ή άλλως στη φύση του επαγγέλματος τεράστια σποραδικότητα.

Φυσικά τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, αφού και στο πλαίσιο της σποραδικής απασχόλησης, υπάρχει σωρεία παθογενειών. Το αρθ. 181 του Νόμου 5078/2023, δεν εφαρμόζεται (όταν ξεκάθαρα προβλέπει την μη αναστολή του επιδόματος τακτικής ανεργίας), το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί εδώ και ενάμιση χρόνο και κόβει αυτόματα από το πρώτο ένσημο την τακτική επιδότηση ανεργίας, με αποτέλεσμα να αποκόπτονται αδικαιολογήτως και αιφνιδίως εργαζόμενοι από την τακτική επιδότηση ανεργίας.

Στα τέλη του 2023 και αρχές του 2024, μετά και από αλλεπάλληλες επιστολές με θέμα τις τότε απορριφθείσες αιτήσεις και μετά από ερώτηση στην Βουλή, είχαμε πραγματοποιήσει συνάντηση με όλους τους αρμόδιους (Υπουργό Εργασίας, Διοικητή Δ.ΥΠ.Α) και είχαμε παραθέσει τα επιχειρήματά μας, καταφέρνοντας να λύσουμε κατά περίπτωση τις περισσότερες υποθέσεις.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις λήψης του εποχικού επιδόματος και να αποσβεστούν οι αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί που προκύπτουν από τις τελευταίες εγκυκλίου της Δ.ΥΠ.Α.

Εκ νέου λοιπόν ζητάμε κατεπείγουσα συνάντηση με εσάς και το Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. ώστε ακόμα μια φορά να εξηγήσουμε τα προβλήματα, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα δοθούν οριστικές λύσεις.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                                ΤΑΣΟΣ ΚΑΤΟΠΟΔΗΣ