Χαιρετισμός της τομεάρχη Τουρισμού στην έκθεση HORECA

Η επιστροφή της HORECA, είναι - σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία- μία πολύ θετική είδηση για τον κόσμο του τουρισμού και για όλους εμάς. 

Η φιλοξενία, τα ξενοδοχεία και η εστίαση συγκαταλέγονται στους κλάδους που έχουν  δεχθεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και ακόμη δοκιμάζονται.

Είναι όμως και η στιγμή που κοιτάζοντας μπροστά, να συζητήσουμε για τις μεγάλες προκλήσεις και το μέλλον του τουρισμού, που θα κληθεί και πάλι να στηρίξει την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας, κάτω όμως από διαφορετικές συνθήκες.

Η μετά -covid19 περίοδος θα είναι πράγματι πολύ διαφορετική. Η επάνοδος των ταξιδιωτικών μεγεθών δεν συνεπάγεται αυτόματα επαναφοράστην κανονικότητα, όπως την γνωρίζαμε. Και αν θέλουμε ως χώρα να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις και τον έντονο ανταγωνισμό, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όσα θεωρούσαμε δεδομένα, και να επαναπροσδιορίσουμε τις πολιτικές μας.

Ο τρόπος με τον οποίο τα ταξίδια πραγματοποιούνται, αλλάζει. Οι παγκόσμιες τουριστικές τάσεις μεταβάλλονται.

Οι απαιτήσεις ασφάλειας και υγειονομικής προστασίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προσαρμογή των υποδομών και την ενσωμάτωση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας.

Το μοντέλο του slowtourismαναμένεται να κυριαρχήσει, με τον ταξιδιώτη να επιζητεί προσωποποιημένες εμπειρίες.

Την ίδια στιγμή μεγάλες αγορές, όπως της Κίνας, εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές.

Ταυτόχρονα, το κεντρικό στοίχημα της Ευρώπης για την διπλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας -όπως παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες η Κομισιόν - αφορά άμεσα τον τουρισμό μας.

Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ως χώρα να προσελκύσουμε επισκέπτες όλο το χρόνο, κυρίως όμως να εμπλουτίσουμε τις υπηρεσίες και τις εμπειρίες που προσφέρουμε,με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.

Να αξιοποιήσουμετον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, μέσα από την οργανωμένη ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Να ανταποκριθούμε εγκαίρως στις απαιτήσεις για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό  του τουρισμού μας σε όλα τα επίπεδα, στις υποδομές, στις υπηρεσίες, στα προϊόντα, στο δημόσιο τομέα, στην ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε το οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και την ενεργειακή κρίση που εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα  για την φετινή θερινή τουριστική περίοδο θα πρέπει να μεταφραστούν σε πραγματικές αφίξεις.

Η πανδημία δυστυχώς δεν έχει τελειώσει…

Για αυτό και επιμένουμε σε γενναία στοχευμένα μέτρα συνεχούς στήριξης, με στόχο βιώσιμες και ανθεκτικές στις κρίσεις επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Σε μέτρα άμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας των επαγγελματιών του κλάδου, σε μη επιστρεπτέες προκαταβολές, και σε διαγραφή των πανδημικών χρεών.

Αλλά και στην άρση του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό

Να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις, αλλά και να στηριχθεί ουσιαστικά ο τουρισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φίλες και φίλοι,

Οοποιοσδήποτε αναπτυξιακός στόχος για τον τουρισμό, χρειάζεται τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όρθιους.

Η φετινή HORECA, με το πλήθος εκθετών και επισκεπτών, αναδεικνύει την ανυπομονησία και την ελπίδα του κόσμου του τουρισμού να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης.

Το 2022 πρέπει να είναι η χρονιά που όλοι μαζί θα ενώσουμε δυνάμεις για να οδηγηθούμε με ασφάλεια, προοπτική και αισιοδοξία στην επόμενη ημέρα.