Στα μέσα του καλοκαιριού και τα τουριστικά καταλύματα αντί να σφύζουν από πελάτες, βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Η έναρξη της τουριστικής σεζόν συνοδεύτηκε όχι από έκρηξη κρατήσεων και προκαταβολών, αλλά από ντόμινο πλειστηριασμών και πωλητηρίων.

Δεκάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, σε όλη τη χώρα οδηγούνται σε πλειστηριασμό και μάλιστα υπό το καθεστώς του νέου πτωχευτικού κώδικα της ΝΔ, με τον οποίο χιλιάδες οφειλέτες οδηγούνται σε πλήρη πτώχευση με συνοπτικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερες έρευνες για την αγορά ακινήτων αποτυπώνουν την δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει εκατοντάδες καταλύματα, καθώς βρίσκονται σε καθεστώς πραγματικής εκποίησης. Ενδεικτικά, 211 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα έχουν βάλει πωλητήριο τους μόλις τελευταίους δύο μήνες, ενώ συνολικά καταγράφονται πάνω από 1.500 αγγελίες σε ιστοσελίδες σχετικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανελλαδικό Κτηματομεσιτικό Δίκτυο E-Real Estates, εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου μάλιστα καταγράφηκε αύξηση των προς πώληση ξενοδοχείων κατά 14%, και τις τελευταίες 10 ημέρες κατά 3,3%. Οι αριθμοί, λοιπόν, μιλούν από… μόνοι τους.

Οι επιχειρήσεις του ελληνικού τουρισμού δέχονται μια πρωτόγνωρη επίθεση, σπρώχνονται στα «νύχια» των τραπεζών και των ξένων funds, που βρίσκουν μοναδική ευκαιρία να «αρπάξουν» την πιο παραγωγική και δυναμική δραστηριότητα της χώρας.

Η εθνική μας οικονομία, ωστόσο, για να ανακάμψει ουσιαστικά χρειάζεται τον τουρισμό και ο τουρισμός μας, χρειάζεται -όσο ποτέ άλλοτε- το ξενοδοχείο. Παρόλα αυτά, εννέα μήνες η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να ενισχύσει τον κλάδο της φιλοξενίας, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δώσει το σήμα με την 4η Αναθεώρηση του Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων. Επιλέγει, όμως, συνειδητά να σπρώχνει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στον γκρεμό, με κουπόνια, με επιστρεπτέες προκαταβολές και με επιδοτήσεις 5%.

Τελικά η Κυβέρνηση έχει ένα και μόνο σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό: «Πωλείται» σε τιμή ευκαιρίας, στερώντας από τη χώρα την τελευταία ευκαιρία της για ανάκαμψη.