Την ανάγκη άμεσης πολιτικής αλλαγής από ένα άλλο μείγμα αναπτυξιακών μέτρων με κοινωνικό πρόσημο, υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου που μίλησε στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλονίκης.  "Ένα φόρουμ διαλόγου που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από πέντε χρόνια και χάρη στις προσπάθειες και την αγάπη των ανθρώπων του ΕΛΙΝΕΚΑ, έγινε θεσμός σε όλη τη χώρα", όπως δήλωσε.

 

Η βουλευτής αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά και παραλύει τις επιχειρήσεις επισημαίνοντας τον κίνδυνο λουκέτων .  Μίλησε για την αύξηση της ανεργίας, για την χαμένη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και την πραγματική Οικονομία. « Μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν η κοινωνία γονατίζει από τα βάρη, την ανασφάλεια και την αδικία; Μπορεί η οικονομία να ξαναπάρει μπρος χωρίς ώθηση ρευστότητας;».

Άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση που έχει αφήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο έλεος των ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση δεν μείωσε τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, δεν μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και αντί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, μείωσε το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, τη φορολόγηση γονικών παροχών σε υψηλές περιουσίες, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, τον ΕΦΚΑ και να δώσει μισθούς σε golden boys.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο της Θεσσαλονίκης που εδώ και δυόμισι χρόνια βυθίζεται ξανά στη μιζέρια τονίζοντας πως η ανάπτυξη απαιτεί όραμα. Στη χώρα μας επισήμανε η Κ. Νοτοπούλου κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες ένα στρεβλό, αντιπαραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, ακυρώνοντας όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς μεγάλα έργα, χωρίς Μετρό, χωρίς νέα λεωφορεία, με κατάργηση των αναπτυξιακών αρμοδιοτήτων του ΥΜΑΘ.

«Η κυβέρνηση προτάσσει τις δήθεν μεγάλες επενδύσεις οι οποίες όμως δεν έχουν το απαραίτητο αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνία γιατί έχουν αποσυνδεθεί από την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας ενώ θεσμοθετεί όργιο αδιαφάνειας με την επιλογή ορκωτών ελεγκτών. Υιοθετεί τη λογική της απουσίας οποιασδήποτε περιφερειακής διάστασης στην κατανομή των ενισχύσεων ενώ μπαίνουν κριτήρια βιωσιμότητας μέσω των τραπεζών. «Αυτό σημαίνει» τόνισε η Κ. Νοτοπούλου «ότι αποκλείεται η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί είναι αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον, ο αναπτυξιακός νόμος δεν ενσωματώνει τα κριτήρια των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων την ώρα που το επίδικο είναι η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση».

Η χώρα είπε η Κ. Νοτοπούλου χρειάζεται μια ουσιαστική συζήτηση για την οικονομία και την προσέλκυση των επενδύσεων, πρέπει όμως να συζητήσουμε τι εννοούμε με τον όρο επενδύσεις και πως αντιλαμβανόμαστε το ρόλο τους. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτουμε το πλαίσιο για τις επενδύσεις, που να παράγουν νέα προστιθέμενη αξία, που σέβονται εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία.  

Το Ταμείο Ανάκαμψης δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία και η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα διαχειριστικό χάος στην υλοποίηση του. Υπάρχει μη ορθολογική κατεύθυνση των πόρων του, αφού όπως τόνισε συντάχθηκε σε πλήρη εναρμόνιση με την έκθεση Πισσαρίδη και υπονομεύει εξαρχής τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ακόμη το σημαντικό ρόλο του τουρισμού για την ανάπτυξη της οικονομίας, όμως και σε αυτή την περίπτωση ελάχιστα είναι τα ποσά που κατευθύνονται στον τουρισμό.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μία νέα αρχή για να επιστρέψει η δικαιοσύνη. Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα για βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε κλείνοντας.