Προσπαθείτε να κρύψετε τα ερείπια του Κοινωνικού Κράτους που έχετε κατεδαφίσει πίσω από τον τίτλο του νομοσχεδίου

Κατώτερο των προσδοκιών αλλά και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας, χαρακτήρισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας, βουλεύτρια Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εισηγήτρια στο ν/σ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου που συγκεντρώνει στις αρμοδιότητές του όλους τους κρίσιμους τομείς.

Από τη δημογραφική πολιτική και την πολιτική για τους νέους, μέχρι την αναπηρική πολιτική, την προστασία του παιδιού και τη στεγαστική κρίση το παρόν νομοσχέδιο δεν φέρνει καμία πραγματική λύση σε κανένα από τα κρίσιμα πεδία τόνισε.

28,1% των παιδιών, 480.000 παιδιά φτωχά ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης

2,65 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν σε εξαθλίωση τόνισε η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας ενώ η χώρα μας καταγράφει αρνητικές πρωτιές στη φτώχεια, την παιδική φτώχεια, την νεανική ανεργία.

Ελλάδα η χώρα των ανισοτήτων

Οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια έχουν εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες τόνισε ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί πως το Κοινωνικό κράτος οφείλει να παρεμβαίνει υπερ της κοινωνικής πλειοψηφίας, με σκοπό την άρση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας.

Αναφέρθηκε στις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ που κατατάσσουν την Ελλάδα για το 2024 στην 111η θέση μεταξύ 118 σε έλλειμμα ισοζυγίου τρεχ.συναλλαγών, μεγαλύτερο έλλειμμα δηλαδή από την εμπόλεμη Ουκρανία! ενώ στις προβλέψεις για την ανάπτυξη 2025 είναι 96η σε 117 χώρες, από 81η που ήταν το 2024.

Όλα αυτά, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για την επενδυτική βαθμίδα και την αύξηση του ΑΕΠ την ώρα που η ελληνική κοινωνία στενάζει.

Στη χειρότερη θέση σε όλους τους δείκτες στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων η Ελλάδα

Προτελευταία η Ελλάδα στην ΕΕ με ποσοστό απασχόλησης, πρώτη σε μακροχρόνια ανεργία.

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει πως μέριμνά της είναι η στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των αδύναμων, η πραγματικότητα είναι ότι ΜΕΊΩΣΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Η κυβέρνηση, δήλωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου, πορεύεται με επιδοματικές πολιτικές προς τους ασθενέστερους προκειμένου να δημιουργεί μικροκομματικές εξαρτήσεις και αδιαφορεί για τις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες των πολιτών.

Η αισχροκέρδεια καλπάζει, τα νοικοκυριά στενάζουν και η κυβέρνηση επιβάλλει πρόστιμα ψίχουλα μπροστά στα κέρδη της απληστίας.

Κύτταρο κοινωνικής και ατομικής εξέλιξης η στήριξη της οικογένειας

Οι πόροι που διατίθενται στην πρόνοια έχουν αναπτυξιακό ρόλο τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για μια πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η κυβέρνηση ενθαρρύνει την ατομική πρωτοβουλία και τον ανταγωνισμό προκρίνει δηλαδή το  υπολειµµατικό µοντέλο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει το θεσμικό- αναδιανεμητικό μοντέλο, δηλαδή ένα επαρκές πλέγµα συλλογικής κάλυψης.

Η εισηγήτρια του νομοσχεδίου αναφέρθηκε ακόμη στα δομικά και λειτουργικά προβλήματα του Υπουργείου, καθώς 10 μήνες μετά τη σύστασή του, αγνοείται ο Οργανισμός Λειτουργίας του!

Πλήγμα για το ΕΣΥ η τροπολογία της κυβέρνησης

Η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει την τελευταία στιγμή τροπολογία για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου, αποδεικνύει την υποκρισία με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια.

Αναφέρθηκε ακόμη στην κατάσταση του ΕΣΥ στα νησιά όπως την αναδεικνύει καθημερινά ο πρόεδρος του κόμματός Στέφανος Κασσελάκης.

Καμία εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αστεγίας!

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν διαθέτει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αστεγίας τόνισε, θύμισε ότι έρχεται με καθυστέρηση πέντε μηνών, ψευδεπίγραφα μόνο συμπεριλαμβάνει όσους ζουν σε συνθήκες στεγαστικής ανασφάλειας και περιλαμβάνει αύξηση μόνο 5 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Εθνικό Πρόβλημα το δημογραφικό

Χαρακτήρισε εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό το οποίο δε λύνεται με πενιχρές αυξήσεις επιδομάτων γέννησης ούτε με τις εξαγγελίες περί δήθεν αποκατάστασης της αδικίας με την καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας  στις δικαιούχους αφού εξακολουθεί να αποκλείεται ένας μεγάλος αριθμός γυναικών από αυτή την παροχή καθώς είναι απαραίτητη ή ύπαρξη ενεργής εργασιακής σχέσης. Αποκλείονται δηλαδή όσες δε συγκέντρωσαν 200 ένσημα, είναι άνεργες ή υποφέρουν σε μαύρη εργασία.

Εκτός ΚΔΑΠ χιλιάδες παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας

Αναφέρθηκε στα προβλήματα στη χρηματοδοτική ροή των προγραμμάτων για ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ατόμων με αναπηρία ηλικίας 22 ετών και άνω και στο γεγονός ότι 6.702 παιδιά οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας έμειναν εκτός ΚΔΑΠ.

Δραματική υποστελέχωση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. Στα όριά τους οι δομές!

Φτωχοποιείτε τη νέα γενιά, δεν προστατεύτε τα παιδιά !

Μίλησε για την ανυπαρξία πολιτικών ενίσχυσης της νεολαίας και για τη στοχοποίησή της.

Υποβαθμίζετε την προστασία του Παιδιού

Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε έντονη αντίθεση για την ρύθμιση με την οποία η προστασία του παιδιού εντάσσεται στην Γενική γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής πολιτικής επαναφέροντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δημιουργία αυτοτελούς Διοικητικής Δομής μέσα στο Υπουργείο.

Μίλησε για την ανάγκη πλήρους αλλαγής του μοντέλου με έμφαση στην πρόληψη.

«Την ώρα που η βία μεταξύ ανηλίκων κορυφώνεται» τόνισε και  «τα περιστατικά κακοδιαχείρισης και κακοποίησης παιδιών μέσα σε δομές

έχουν αυξηθεί,  θα περιμέναμε μεγαλύτερες και εις βάθος αλλαγές στην εποπτεία και τον έλεγχο των δομών από το κράτος, και όχι να συνεχίζεται η ανάθεση των ελέγχων σε εσωτερικές επιτροπές των φορέων».

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση δε διαθέτει κοινωνική πολιτική, είναι μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση

και γι αυτό στις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός θα στείλει ισχυρό μήνυμα για πολιτική αλλαγή.

Δε θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από μια δίκαιη κοινωνία.

Από μια κοινωνία με ασφάλεια, δημοκρατία και ελευθερία .

Δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από έναν δίκαιο κόσμο.

Θα μας έχετε απέναντί σας όπως έχετε και την ελληνική κοινωνία.