Έχουμε επισημάνει πολλές φορές την αποσπασματικότητα και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Δημογραφικό ο κύριος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, καθώς  και την επικοινωνιακή εργαλειοποίησή του από τους ίδιους.

Δυστυχώς. τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από έρευνα του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) μας επιβεβαιώνουν και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξη του Δημογραφικού, το φυσικό ισοζύγιο μεταξύ γεννήσεων και θανάτων, από το 2010 και μετά επιδεινώνεται συνεχώς.

Έτσι σύμφωνα με την έρευνα του ΙΔΕΜ κατά την τριετία 2011-13 παρατηρούνται 38,5 χιλ. λιγότερες γεννήσεις από θανάτους και 111 χιλ. κατά την τριετία 2017-2019 (113 θάνατοι /100 γεννήσεις στην πρώτη περίπτωση και 143 θάνατοι/100 γεννήσεις στη δεύτερη). 

Όμως, κατά την τριετία 2020-22 η διαφορά μεταξύ θανάτων και γεννήσεων εκτοξεύθηκε σε 169 σχεδόν χιλ. περισσότερους θανάτους από γεννήσεις, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν 168 θάνατοι σε 100 γεννήσεις.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη τη χώρα, αλλά αντίθετα υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των διαφόρων Περιφερειακών Ενοτήτων  και των περιοχών.

Οι περισσότερες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν θετικά, ή σχετικά ισορροπημένα φυσικά ισοζύγια, όμως οι περιοχές που βρίσκονται στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και στη Κεντρική-Αν. Μακεδονία και Θράκη η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και ανησυχητική, αφού κατά την τριετία 2020-22 αντιστοιχούν 3 ή και περισσότεροι θάνατοι ανά μία γέννηση.

Οι προβλέψεις για το μέλλον, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνονται δυσοίωνες και δεν προβλέπεται βελτίωση της κατάστασης.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκάλεσε την κρίση στο Δημογραφικό, αλλά φέρει τεράστια ευθύνη επειδή όχι μόνο δεν παίρνει καμία σοβαρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της, αλλά αντίθετα την εντείνει με τις αποφάσεις της και τις πολιτικές που εφαρμόζει, ενισχύει όλους τους παράγοντες που οδηγούν στην επιδείνωση του δημογραφικού, επιτείνει το αίσθημα της ανασφάλειας των νέων και λειτουργεί αποτρεπτικά στην απόφαση τους να δημιουργήσουν οικογένεια και να γεννήσουν παιδιά.

Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού απαιτεί την οργάνωση ενός εθνικού διαλόγου, με συμμετοχή όλων των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο την συγκρότηση μιας μακρόπνοης στρατηγικής και την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται δυστυχώς να αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία και αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση του Δημογραφικού.

Είναι χρέος όλων των προοδευτικών δυνάμεων να καλύψουμε αυτό το κενό και να αναλάβουμε άμεσα την πρωτοβουλία για την οργάνωση του Εθνικού Διαλόγου για το Δημογραφικό.