Διορία δυο μηνών από την Κομισιον για τη διόρθωση παραλείψεων

Σοβαρές ελλείψεις στην ενσωμάτωση της Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα (ΕΕ 2019/882) στο εθνικό δίκαιο διαπιστώνει γι’ακόμη μια φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδόν τρία χρόνια μετά την αρχική προειδοποίηση δίνοντας μάλιστα προθεσμία δύο μηνών για τη διόρθωση των παραλείψεων. Αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί, θα οδηγηθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ. Η χώρα μας απέχει δραματικά από τα ευρωπαϊκά πρότυπα ένταξης και ισότητας. Τα στοιχεία της Eurostat για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Υποτυπώδεις δαπάνες κοινωνικής προστασίας, παντελής έλλειψη στήριξης στη στέγαση και την καθημερινή διαβίωση, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρώπη.

Η αναπηρία στην Ελλάδα φαίνεται να σημαίνει οικονομική επιβάρυνση, αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, αλλά και βαθιά απομόνωση από την κοινωνία. Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη η αναπηρία δεν ισοδυναμεί με αδρανοποίηση, στην Ελλάδα το κράτος παραμένει απαθές, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες χωρίς ουσιαστική υποστήριξη. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική ένταξης, με επενδύσεις στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην εργασία και στις δομές υποστήριξης και με όρους σύγκλισης των παρεμβάσεων, όμοιους με αυτούς των μέσων τιμών της ΕΕ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για μια κοινωνία πραγματικά δίκαιη και συμπεριληπτική, όπου η αναπηρία δεν θα σημαίνει αποκλεισμό, αλλά ισότιμη συμμετοχή και ευκαιρίες για όλους.

Όραμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ανασύσταση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και γι’αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ανάγκες τις ανάγκες του αναπηρικού κινήματος, τόσο σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία όσο και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου σε Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στις 13/1/25  

 επεσήμανε στη Βουλή τα στοιχεία που δείχνουν την “ψηφιακή έρημο” της Ελλάδας στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ και υπογράμμισε την αδήριτη ανάγκη της ενσωμάτωσης του συνόλου των προβλέψεων Οδηγίας - δύο και πλέον χρόνια μετά την έκδοση της - για τη θέσπιση απαιτήσεων προσβασιμότητας από ΑΜΕΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως: Υπολογιστές και λειτουργικά συστήματα, Τερματικά πληρωμών, Τηλεφωνικές υπηρεσίες και σχετικός εξοπλισμός, Υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, e commerce και Ηλεκτρονικά βιβλία.

Τονίστηκε κατεπειγόντως τότε όπως και άλλοτε, πως αναζητώντας κανείς τις “επιδόσεις” της χώρας στο παραπάνω καίριο θέμα για τα ΑμεΑ, διαπιστώνει ότι:

  • H χώρα το 2024 είναι προτελευταία σε χρήση διαδικτύου από πληθυσμό ΑΜΕΑ τους τελευταίους 12 μήνες (dsb_ictiu01 Eurostat), υπολειπόμενη 20 ως 30 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ (Βαριά Αναπηρία, Μέση και βαριά 68,14% και 59,44%  αντίστοιχα, έναντι 82,29% 87,18% του μέσου όρου της ΕΕ)
  • H χώρα το 2024 είναι προτελευταία στην ΕΕ σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη συμμετοχή τους σε κοινωνικά δίκτυα με περιοριστική ή σοβαρά περιοριστική αναπηρία (dsb_ictiu05 Eurostat), υπολειπόμενη 20 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (Μέση και Βαριά Αναπηρία 32,2%, έναντι 52% του μέσου όρου της Ευρωζώνης). Στην ίδια κατηγορία αναπηρίας, η χώρα είναι τριτη από το τέλος σε πρόσωπα που χρησιμοποιούν ιστότοπο ή εφαρμογή δημόσιων αρχών (dsb_icteg 04 Eurostat), υπολειπόμενη 24 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ (39% έναντι 63%) και τρίτη απ το τέλος σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τηλεφωνικές ή βίντεο κλήσεις (dsb_ictiu04 Eurostat), υπολειπόμενη 21 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ (41% έναντι 62%)
  • Η χώρα το 2024 είναι τρίτη στις χώρες της ΕΕ που εμφάνισαν στοιχεία σε ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία ανά επίπεδο αναπηρίας (dsb_ictiu08), υπολειπόμενη 20 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ (Μέση και βαριά αναπηρία 37,82% , έναντι 57% του μέσου όρου της ΕΕ)

Και τέλος ότι

  • H χώρα το 2024 είναι τρίτη απ το τέλος στους 27 της ΕΕ σε άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου ανά επίπεδο αναπηρίας (περιορισμός δραστηριότητας) [dsb_ictiu07 Eurostat) υπολειπόμενη 22 ως 33 ποσοστιαίες μονάδες πληθυσμού από τον μέσο όρο της ΕΕ (Βαριά Αναπηρία, Μέση και βαριά 29,1% και 23,5%  αντίστοιχα, έναντι  57,2% και 51% του μέσου όρου της ΕΕ)

Επιπλέον της ψηφιακής ερήμου προσβασιμότητας, η Ελλάδα βρίσκεται στην άβυσσο της ΕΕ σε ότι αφορά τις πρόνοιες για την αναπηρία.

▫️Η χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τη Eurostat (DOI: dsb_sprex01), ήταν 28η σε 34 χώρες της Ευρώπης σε δαπάνες κοινωνικής προστασίας για άτομα με αναπηρία με μολις 0,92% του ΑΕΠ να δαπαναται σε αυτόν τον σκοπό. Ο ΜΟ δαπανών της ΕΕ ήταν 1,96% του ΑΕΠ, υπερδιπλάσιος των δαπανών της Ελλάδας.

Η χώρα μας είναι στο απόλυτο μηδέν σε δαπάνες σε είδος για τη στέγαση ατόμων (ΕΕ:0,2% του ΑΕΠ) με αναπηρία και για τη βοήθεια στην εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων (ΕΕ:0,11% του ΑΕΠ).

▫️Η Ελλάδα είναι 4η στην ΕΕ (Eurostat ilc_pw12) σε ποσοστό των ατόμων με μερική ή σοβαρή αναπηρία που νιώθουν ότι έχουν απομακρυνθεί από την κοινωνία. Διπλάσιο ποσοστό  Ελλήνων (22,4%) απο τους Ευρωπαίους (12,9%) σε αυτά τα επίπεδα αναπηρίας, νιώθουν αποκλεισμενοι απ την κοινωνία.

▫️Η Ελλάδα (Eurostat ilc_hch21) είναι 5η από το τέλος στην ΕΕ σε ποσοστό ατόμων με μερική ή σοβαρή αναπηρία που δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα οικονομικό βάρος για την περίθαλψη τους (24,4%). Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 41,5%.  Η Ελλάδα είναι στις πρώτες 5 θέσεις της ΕΕ με επταμιση στα δέκα ΑΜΕΑ να δηλώνουν ότι έχουν μεγάλα ή μεσαία οικονομικά βάρη για την περίθαλψη τους, ενώ ο ΜΟ της ΕΕ είναι 20 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερος.

▫️Η χώρα μας (Eurostat DOI:HKTH_DLM20) είναι πέντε μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό ΜΟ στο κενό απασχόλησης αναπηρίας. Η Ελλάδα έχει 26% (+2,2% από το 2021) διαφορά στο μέσο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των ατόμων σε ηλικία εργασίας χωρίς αναπηρία και των ατόμων με αναπηρία, έναντι 21,5% του ευρωπαϊκού Μέσου Όρου (-1,6% από το 2021).

▫️Η Ελλάδα το 2022 (Eurostat DOI:lfsa_urgaeddl) ήταν πρώτη στην ΕΕ σε ανεργία ατόμων με μερικη αναπηρία (21,4%, ΕΕ:8,9%) και πρώτη στην ΕΕ σε ανεργία ατόμων με μερική ή σοβαρή αναπηρία (22,7%,ΕΕ:9,2%). Η χώρα μας έχει υπερδιπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ανεργία ατόμων και στις δύο κατηγορίες ατόμων με αναπηρία.

▫️Η χώρα μας το 2022 (Eurostat LFSA_IPGAEDDL) είχε  το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανενεργού πληθυσμού ατόμων με μερική ή σοβαρή αναπηρία με 76,8% όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 30 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερος (45,2%). Για τις ευρωπαϊκές χώρες η αναπηρία δεν ισοδυναμεί με αδρανοποιηση.

▫️Η χώρα μας (Eurostat DOI EDAT_LFSE_39) είναι στη ντροπιαστική 4η θέση στην ΕΕ με το 61,1% των  νέων ανθρώπων (15-34 ετών) με μερική ή σοβαρή αναπηρία να μην  απασχολούνται ούτε συμμετέχουν σε εκπαίδευση ή σε προγράμματα κατάρτισης (ΜΟ ΕΕ: 31,6%). Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση όσων έχουν μερική αναπηρία στην Ελλάδα: το 53,6%, οι μισοί εξ αυτών, είναι τελείως αδρανείς (στην ΕΕ μόλις 22%, ένας στους πέντε) λόγω της παντελούς απουσίας υποδομών, σεβασμού και πρόνοιας του κράτους.

Το Μαξίμου να σταματήσει να παίζει κρυφτούλι γιατί τάχα δεν γνώριζε για την σοβαρή επίπληξη από την Κομισιόν και να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Αν ο κ.Μαρινάκης δεν γνωρίζει που μπορεί να βρει την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν ας κοιτάξει καλύτερα στα συρτάρια του Μαξίμου. Θα βρει σίγουρα κι άλλες σημαντικές εκκρεμότητες.

*μπορείτε να διαβάσετε την αιτιολογημένη γνώμη  για την Ελλάδα στο παρακάτω λινκ

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/inf_25_503